14. Аудио


У алате за звучне снимке убрајамо сервисе на којима можемо објавити и делити звучне записе и музику, снимити, уредити или конвертовати различите аудио-формате, уградити их у веб-сајт, креирати одређену врсту музике или генерисати постојећи звук и фајл у неки други.

Нешто више о употреби ових алата можете прочитати у тексту из Мајкрофост ПИЛ електронског Часописа за наставнике - Подкастинг.

Звучни записи у настави

Укључивање звучних записа у наставу може имати вишеструку примену. Већина наставника своје часове заснива на предавањима која код код ученика подразумевају и развијају два најдоминантнија стила учења - визуелни и аудитивни - комбинујући своја усмена предавања са представљањем слика или графикона. Алати за снимање и објављивање говора могу унети новину ако наставници одлуче да нека своја теоретска и највећим делом усмена предавања сниме, објаве на неком од бесплатних јавних сервиса и учине их доступним ученицима који из било ког разлога нису присуствовали настави или онима којима није било довољно да одслушају предавање само једном и желе да то поново ураде ради бољег и лакшег разумевања. Увођењем мобилног учења, ученици ове снимке могу преузети и преслушати не више само помоћу рачунара код куће, већ и путем својих мобилних телефона, ем пе 3 или 4 плејера или било ког другог преносивог уређаја који омогућава слушање звучних записа и када су у покрету. Осим овога, оваква врста снимања и постављања лекција може користити и оним наставницима који су заинтересовани за концепт ,,преокренуте'' учионице (flipped classroom) када се аудио записи могу користити са видеом и осталим изворима за преношење теоретског садржаја наставне јединице.

Поткаст од малих ногу

Међутим, ови алати могу имати своју много већу важност и корист ако би се у настави користили за снимање и објављивање ученичких аудио записа. Једна од њихових највећих предности је могућност коришћења ових алата још од најмлађег узраста ученика основне школе јер не захтевају готово никакву претходну информатичку писменост, познавање латиничног писма на тастатури нити развијену вештину куцања. Пример за то је снимљена говорна вежба која је била завршни део групног рада ученика 1 - 3 одељења ОШ ,,Жарко Зрењанин'' из Новог Сада (школске 2011/12. године) са којима је учитељица Нина Димитријевић заокружила наставну јединицу о људским делатностима из предмета Свет око нас. Готово у сваком предмету се могу наћи начини како да се сниме, објаве и деле ученички радови у аудио формату, а не само у настави језика, матерњег или страног, на које најчешће помислимо када говоримо о развијању вештине усменог говора.