14. Аудио‎ > ‎

Уређивање звука


 Алати за уређивање звучних записа имају углавном само техничку функцију, али су врло корисни, па могу да буду корисни у различитим ситуацијама у животу школе и ученицима и наставницима. Помоћу њих сецкамо и спајамао звучне записе, одвајамо звук из видеа и друге техничке операције над звуком. Припремљени звук даље се може користити за неке много креативније радње. Стручњак за звук (Audio Expert)

поставио/ла Непознати корисник 17. 6. 2016. 02:54   [ ажурирано 27. 6. 2016. 03:33 ]

Кратак опис и функционалност

Веб-алат који смо назвали стручњак за звук бесплатан је и користан уређивач звучних записа. Помоћу овог веб-алата можемо да снимaмо и уређујемо, да сечемо или спајамо звучне записе и да им мењамо постоjећи формат. Главна карактеристика веб- алата је што детаљно анализира звучне записе и даје нам информације о формату. Формати које може да отвори су све најпознатије формате звучних записа. Тренутно веб-алат прихвата датотеке величне до 100 мегабајта. Стручњак за звук нам пружа и могућност да направимо оргиналне звуке за наш мобилни телефон. Звук који снимимо преко нашег микрофона можемо одмах да га сачувамо у WAV, MP3, WMA, OGG формату. Звучни формати које веб-алат нуди за конвертовање су: WAV, MP3, OGG, M4A, AAC, FLAC, AU, AMR, WMA, MKA. 

Намена у образовању

Веб-алат је користан и употребљив у свакој области где се музика или било који звучни запис употребљава.  Уређивање записа биће нам потребно када желимо да обогатимо презентацију карактеристичним звуцима; када читаве лекције или делове лекција желимо да појаснимо, снимићемо своје објашњење; када су нам за часове или приредбе потребни звучни ефекти, брзо и лако их можемо издвојити и уредити у овом алату. 

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику погледајте и преузмите из наше базе упутстава. 

Видео у mp3 (Video2mp3)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 23. 5. 2015. 14:06 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Видео у mp3 је један од најпоузданијих алата за конвертовање видео-снимака са Јутјуба. Алат нема ограничења у броју конвертованих фајлова или преузимања, а ни регистрација није обавезна. Сервис има свој профил на Гугл+, Фејсбуку и Твитеру па тако можемо да пратимо њихове новине. У понуђеним језичцима, у десном углу странице сервиса, понуђен је и српски језик. Превод је аутоматски и користан користан онима који не разумеју енглески језик.

Намена у образовању

Често нам се догађа да одређену мелодију или предавање желимо да искористимо као звучну допуну неке презентације, школске представе, видео-клипа ког сами монтирамо и слично. Овај алат је управо за ту намену.

Упутство

Први корак је копирање УРЛ адресе видео-записа са Јутјуба. Затим налепимо адресу у предвиђено поље и кликнемо на дугме Конвертуј (Convert). Конвертовање траје неколико секунди. На крају, преузимамо звучни запис.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B28Aobdn5vkCLUFfcGJIUkFRQ00/edit?usp=drive_web

Аудио сецко, спајалица и конвертер (Audio Cutter Joiner Converter)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 23. 5. 2015. 14:15 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Онлајн аудио-сецко је бесплатна апликација за сецкање звука. Омогућава брз и једноставан начин модификовања аудио-материјала, било да се он налази у свом „природном“ формату, било да је компонента видео-записа. Дизајниран је са намером да олакша издвајање жељених делова аудио-записа и њихово чување на рачунару корисника. За свега неколико минута можемо имати, за наставу потребан и пажљиво укомпонован аудио-материјал. Онлајн аудио-спајалица је апликација која обезбеђује спајање више звучних записа, тј. њихово миксовање. Важно је да у овом алату можемо спајати звучне записе које постављамо са свог рачунара, а не преко УРЛ адресе. Неограничен је број датотетка које можемо спојити. Формирани микс можемо преузети и сачувати на свом рачунару. Онлајн аудио конвертер је алат који омогућава промену формата звучних записа и њихово чување на рачунару корисника. Изузетно је велики број формата које подржава.

Намена у образовању

Потенцијал алата зависи од наше креативности. Можемо ученицима да задамо аудио-задатке које у овим алатима треба завршити или можемо пронаћи звучне или видео записе и прекрајати их у наставне материјале.

Упутство

Као помоћ нудимо вам видео-упутство (7'33) које појашњава коришћење сервиса.

1-3 of 3