14. Аудио‎ > ‎

Објављивање, дељење


 Сервиси на којима објављујемо и делимо звучне записе не морају да се сведу само на музику, него и на разне наменске аудио-снимке. Обично имају и социјалне мреже у свом оквиру, могућност да организујемо тематски или по неком другом критеријуму објављене записе. Неки од њих омогућавају и снимање и уређивање, а код неких све претходно припремимо на рачунару, па само објавимо.
 Аудиобум (Audioboom)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 20. 5. 2015. 14:13 ]

Кратак опис и функционалност

Сервис нам омогућава снимање говора, постављање готових снимака, уређивање и делење. Аудиобум има велику колекцију звучних записа који су разврстани по категоријама. Можемо да одаберемо категорију која нас занима и да пратимо снимке које корисници постављају. Дозвољено је и неограничено преузимање постојећих снимака. Бесплатна верзија нам омогућава снимање до 10 минута звучног материјала. Готов снимак можемо обогатити сликом, детаљно описати и сврстати у неку од понуђених категорија. Што се дељења тиче, можемо да га поставимо на другу веб-страницу, Твитер и Фејсбук или да га поделимо путем хипервезе.

Намена у образовању

Аудиобум пружа могућности за креативну реализацију наставног плана и активно укључује ученике. Наставник може да поставља звучне задатке на које ученици могу да одговоре личним снимцима. Сервис је повезан са бесплатном друштвеном мрежом Едмодо, која је намењена наставницима и ученицима. Апликација Аудиобум омогућава снимање сопственог звучног материјала, преузимање садржаја са Аудиобума и додавање у Едмодо-библиотеку.

Примери

  • Лични снимак Mostellaria који је уграђен помоћу ембед-кода на блог, као одговор на текстуалном задатку. 
  • Катулови стихови или Carmina CatulliСнимак није уграђен већ се налази на самом сервису.

Упутство

Као помоћ нудимо вам:

  • видео упутство (8'12'') за пријаву на сервис и коришћење сервиса је на енглеском језику.
  • слика која приказује радну површину алата. Кликните да бисте је видели у пуној величини. 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B28Aobdn5vkCaFBQY2xOcnRzemM/edit?usp=drive_web

Потснек (Podsnack)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 9. 2. 2017. 13:35 ]

Кратак опис и функционалност

Сервис Потснек је пре свега намењен објављивању звучних записа и формирању плеј-листи али можемо да га употребимо и за објављивање поткаста. Формиране листе и појединачне записе можемо да делимо и уградимо на неком другом веб-месту. Плејер бирамо по величини и боји. Плејер за плеј-листе је велики и прегледан. Када га уградимо на неко друго веб-место, користећи бесплатне услуге сервиса, могућности су ограничене. Можемо чути само 5 песмама са листе и то у трајању од 5 минута за сваку песму. На самом сервису можемо да снимимо свој звучни запис у трајању од 5 минута.

Намена у образовању

Сервис може да постане пратилац школског разгласа или можемо заједно са ученицима да формирамо листе звучних записа које могу да нам користе у настави језика.

Примери

Пример на којем можете видети како изгледа плејер је музичка листа Питера Крудера.

Упутство

Као помоћ нудимо вам два упутства:
  • видео упутство (2'59'') за коришћење сервиса на енглеском језику. 
  • сликовно упутство
    https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B28Aobdn5vkCRHhGZzdZeUpPbGc/edit?usp=drive_web

Музика у облаку (Soundcloud)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 23. 5. 2015. 13:24 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Музика у облаку је сервис за објављивање звучних записа и музике. Истовремено је и социјална мрежа на којој можемо да делимо, гласамо и размењујемо музику. Звучни запис можемо да снимимо директно на сервису или да га повучемо са рачунара. Објављене записе можемо да уградимо у своје веб-место где ће нам се појавити препознатљиви наранџасти аудио-плејер овог сервиса. Веб-полиција на сервису је ригорозна и не можемо објављивати музику заштићену ауторским правима. Своје записе можемо објављивати са заштитним лиценцама, које нам се нуде на самом сервису, попут оних на Јутјубу. Звучне записе које чувамо на овом сервису можемо разврстати у збирке. У бесплатној верзији можемо имати само три збирке.

Намена у образовању

Овај алат је уједно и место где можемо објавити све звучне записе настале током часова и других образовних ситуација и тако оформимо малу базу подкаста. Појединачне записе можемо да уграђујемо у веб-место путем кода за уградњу (ембед-код).  

Примери

Пример употребе овог сервиса је снимак који је ученик направио док је боравио у истраживачкој станици Петница, са циљем да виртуелно учествује на промоцији пројекта Школски календар сећања - Дан по дан

Упутство

Као помоћ нудимо:
  • видео-упутство (4'04'') на енглеском језику које показује како се технички користи сервис. 
  • сликовно упутство које приказује радну површину алата. 

1-3 of 3