14. Аудио‎ > ‎

Подкаст сервиси


Посебно издвајамо веб-алате за креирање поткаста као начина за планирање, осмишљавање и остварење говорних вештина у настави матерњег језика, страних језика, али и осталих предмета и школских вештина. Сви они имају могућност дељења, неки и уградње, комбиновања са сликом или аватаром. постављају се обично на наменске сервисе за чување и дељење подкаста. 

Подоматик (Podomatic)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 5. 2015. 13:21 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Подоматик је алат који нам пружа услуге снимања, објављивања и дељења подкаста, тј. звучних записа. Снимамо директно на сајту или постављамо већ снимљен запис. Један снимак има статус једне епизоде. Можемо поставити слике видео-снимке да допуне епизоду. Веб-страницу делимо са осталим корисницима, а сами лако претражујемо већ готове, објављене подкасте који су разврстани по категоријама: уметност, образовање, пословни, музички. Објављени подкасти су разврстани и по градовима: Њу Јорк, Лондон, Манчестер. Готов подкаст се поставља у облику плејера на вики, блогове и веб-странице.

Намена у образовању

Школе, наставници или ученици на овом сервису могу да чувају звучне записе говорних вежби, предавања итд.

Примери

Звучни записи месечних вебинара су пример за коришћење сервиса Подоматик.

Упутство

Детаљно видео-упутство (6'08'') је на енглеском језику. Такође, погледајте колаж слика које показују редослед корака у стварању и уређивању епизода. 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B28Aobdn5vkCREVoOVEtZGxQRnc/edit?usp=drive_web

Подбин (PodBean)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 5. 9. 2015. 08:47 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Подбин је алат који пружа услугe једноставног објављивања звучних и видео-записа. Бесплатан налог нам омогућава постављање датотека до 100 МБ. Звучне и видео-записе можемо слушати, преузети, поставити, објавити, уређивати и промовисати на страници блога коју сваки корисник добија након регистрације. На блогу остављамо коментаре и успостављамо комуникацију са слушаоцима. Изглед странице можемо уредити мењањем тема. Постоји опција за преглед статистике преузимања и слушања снимака. 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B28Aobdn5vkCY3JqT1pESmFWWUU/edit?usp=drive_web
Снимке делимо путем електронске поште, друштвених мрежа или постављамо на нека друга веб- места. На сајту можемо да пронађемо и мноштво готових и снимљених поткаста разврстаних по категоријама. Једина мана овога алата је то што не постоји опција за директно снимање на самом сајту, већ морамо првобитно да снимимо садржај помоћу рачунара или мобилног телефона па одатле да га уведемо на веб-страници.

Намена у образовању

Као и остали алати за подкастинг, Подбин нам нуди снимљене текстове најразличитијих жанрова и аутора. Такође, сервис је место где можемо постављати, објављивати и делити активности попут снимљених говорних вежби и прича, лични аудио дневници, радио и подкаст емисије, текстови за диктат, домаћи задаци итд...

Примери

Пример Carpe cognitionem је направљен да вам покаже изглед странице блога. 

Упутство

Видео-упутство (5'20'') за коришћење сервиса је на енглеском језику.

Сприкер (Spreaker)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 5. 2015. 14:18 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Сприкер-сервис нам омогућава постављање звучних снимака, ефеката, музике, џинглова и разврставање у колекције у сопственој музичкој библиотеци. Као и други подкаст-сервиси, он је истовремено и социјална мрежа на којој пратимо и бивамо праћени од стране других корисника. Постављене епизоде (звучне записе) можемо делити путем глобалних социјалних мрежа (Гугл+, фејсбук, Твитер, Линкед-ин) са којима је овај сервис повезан, и путем преузимања ембед-кода и уградње на неко друго веб-место. Код уградње пре преузимања ембед-кода бирамо боју и величину плејера који ће се указати на веб-месту, као и да ли ће се покренути аутоматски или активирањем плејера на стрелицу. Комплетне наше листе можемо да поставимо и као виџет на веб-место. Има посебан ембед-код за Вордпрес. Сваки запис можемо да преузмемо. Коришћењем конзоле на овом сервису додајемо ефекте својим музичким листама и епизодама. Предност овог сервиса је то што у бесплатној верзији не ограничава дужину и величини записа. Мана му је то што при уградњи има своју звучну рекламу након чега креће наш звучни запис.

Намена у образовању

Школе могу да направе свој канал, тј. музичку библиотеку снимака приредби, концерата хора и слично. Појединци, наставници или ученици, могу да чувају звучне записе, говорних вежби, предавања итд.

Примери

 Увод у филозофију и кратки звучни запис са часа су примери употребе сервиса.

Упутство

Видео-упутство (3'59'')  је на енглеском језику.

1-3 of 3