14. Аудио‎ > ‎

Снимање и креирање

Алати за снимање и креирање звучних записа обухватају оне сервисе на којима нам се нуди сет алатки којима нам је омогућено да снимимо свој глас или неки други звук, комбинујемо га са другим снимцима, текстом, сликом или анимацијом; додамо слици музику и слично. Продукти могу бити само забавни, прагматични, прерасти у интервју а могу бити и сјајна подршка настави и неговању културе говора и комуникативних вештина.

Јодио (Yodio)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 11. 5. 2015. 08:37 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Јодио је алат који омогућава својим корисницима да креирају, сниме и објаве богат медијски садржај - глас и слику, заједно. Алат захтева регистрацију. Процедура стварања Јодио разгледница, честитки или звучних прича врло је једноставна. Глас у Јодио можемо да учитамоо или са рачунара корисника или да га изречемо телефоном (позива се број дат на сајту). Подржани аудио-формати су mp3, wav, као и zip датотеке величине до 10 MB. Јодио нам омогућава креирање фасцикли са звучним записима, као и фасцикли са сликама, које учитавамо са свог рачунара. Подржани формати слика су gif, jpg, png, ppt, vsd, zip, bmp, tif, exif и png величине до 10 MB. Комбиновањем слике и звука добијамо аудио-визуелна Јодио датотека, коју можемо да поделимо путем имејла, линка на друштвеним дружама или  ембед-кода уграђујући га на блогове и друга веб-места. 

Намена у образовању

Јодио је добар начин да поделимо аудио-визуелне информације са ученицима. Можемо креирати или подстаћи ученике да креирају аудио-водиче за путовања или презентовати наставне материјале. 

Примери

Примере можете да погледате:

Упутство

Слика приказује основне функције и операције у алату:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkS0FPekZ1YVFJLUk/edit?usp=drive_web

Говорна нит (Voicethread)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 11. 5. 2015. 08:40 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Говорна нит је алат помоћу којег креирамо звучне записе остављањем коментара на пет могућих начина: помоћу телефона, микрофона директним снимањем на самом веб сајту, веб-камере, укуцавањем текста или постављањем већ готовог звучног или видео-записа. Функционише тако што један корисник, власник налога, постави одређену тему или питање и позове остале да допринесу разради теме, прикупљању искуства... Они се укључују и на један од набројаних начина постављају своје одговоре и прилоге, мишљења, интервјуе. Постоји и могућност цртања и шарања по презентацији (doodling). Презентацију можемо поделити помоћу хипервезе, поставити на веб страницу или блог или сачувати на рачунару. Бесплатна верзија овог алата има извесна ограничења у броју прикључених сарадника и трајању њихових записа.

Намена у образовању

Погодан је за сарадњу, заједничко креирање садржаја, изградњу знања и његово дељење. У професионалном развоју наставника може да послужи за размену искуства. У настави ученици могу да ангажују вршњаке позивајући их у неки свој истраживачки подухват о одређеној теми. Слично, и наставник може да ангажује ученике за добијање одговора, идеја или повратне информације. 

Примери

Пример говорне нити на енглеском језику започела је једна наставница на тему о примени овог алата у онлајн учењу и подучавању, а надовезало се још неколико наставника.

Упутство

Видео-упутство (5') на енглеском-језику садржи снимке екрана и објашњења о томе како се покреће говорна нит.

Чирбит (Chirbit)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 11. 5. 2015. 08:43 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Овај користан и забаван алат омогућава да на једноставан начин снимите, поставите и поделите свој глас или аудио-записе. Региструјте се и почните са радом - снимите свој глас користећи веб-камеру или микрофон повезан са рачунаром, или поставите постојећи аудио-датотеку. Своје звучне записе можете даље да делите на Твитеру, Фејсбуку, Гугл-плусу, вашем блогу или паметном телефону. 

Намена у образовању

Када ученицима желимо да дамо одређене смернице за рад, а да им, при томе, не пружимо готово решење проблемске ситуације, можемо да користимо Чирбит. Имајући у виду могућност придруживања слике звучном запису, згодно га је користити и као средство за представљање ликовних радова ученика уз изречен коментар самог аутора и/или наставника.

Примери

Пред ученике је постављен изазов - примењујући раније научене технике рада у Фотошопу, треба да додају сенку објекту на слици. Намера наставника је да задатак буде што отворенији, па је стога један од видова помоћи ђацима дат у овом алату. Целовит задатак описан је и постављен у туторијалу на Софији.

Упутство

Могућности алата представљамо у графичкој форми, па кликните на доњу слику да би је погледали у већем формату.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkTGZGdzBtMEh0MW8/edit?usp=drive_web

Вокару (Vocaroo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 11. 5. 2015. 08:41 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Вокару је један од најједноставнијих и најуниверзалнијих алата за снимање и дељење говора. Одласком на почетну страну алата, све што је потребно јесте да кликнемо на црвено дугме  за снимање говора (Click to Record), снимимо говор и завршимо кликом за крај снимања (Click to Stop). Пре чувања снимак можемо да преслушамо и, уколико смо незадовољни, да поново снимимо говор. По завршетку говора,  снимак чувамо на рачунару или делимо  путем друштвених мрежа, електронском поштом или хипервезом; постављамо на неко друго веб-место или генеришемо као кју-ар код. Осим директног снимања у самом алату, можемо да поставимо већ готов снимак са рачунара у МП3 формату и величине до 50 МБ. 

Намена у образовању

У настави овај алат можемо да користимо за снимање звучних порука и упутстава ученицима и тражимо од њих да своје одговоре сниме како би вежбали јасноћу и сажетост усменог излагања.  Када наставник добије више оваквих порука о истој теми, са ученицима може да анализира који је запис најпрецизнији, најтачнији итд. Сервис без икаквог упозорења или најаве после одређеног и непознатог времена брише застареле записе, па је његова намена тиме одређена за краткорочне и брзе звучне поруке.

Примери

Звучно упутство истовремено је и пример звучног записа који је креиран на овом сервису.

Упутство

Сликовно упутство приказује кораке при снимању/ постављању снимка и опције дељења и уградње:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWjNLSmVIOXI3SDQ/edit?usp=drive_web

Аудио другар (AudioPal)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 19. 5. 2015. 03:57 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Аудио другар је веома једноставан и елегантан алат за снимање, објављивање и дељење кратких звучних записа. Звучни снимак правимо помоћу микрофона, мобилног телефона, пребацивањем текста у говор (TTS = text to speech technology) или постављањем већ готовог записа у МП3 формату са свог рачунара на сервис. Приликом коришћења технологије за претварање текста у говор, можемо да одаберемо један од многих језика. По обављеном послу, звучни запис делимо имејлом, слањем линка на друштвене мреже или уграђивањем на веб-места путем ембед-кода. Када уградимо снимак путем ембед-кода на неко веб-место снимак се репродукује помоћу веома лепог, малог плејера. Његова највећа предност јесте то што можемо и да снимамо и да поставимо већ снимљен записа са свог рачунара. 

Намена у образовању

Као и остали алати за снимање, објављивање и дељење звучних записа и овај се може користити за снимање упутстава, издавање инструкција и захтева, објава, кратких обавештења, порука итд.

Примери

Пример је добродошлица која је снимљена помоћу микрофона.

Упутство

Овај алат користимо у три корака: 1. снимање или убацивање звука (телефоном, укуцавањем текста, помоћу микрофона или убацивањем МП3 готовог снимка са рачунара (add your audio) 2. преслушавање снимка (preview) и 3. укуцавање адресе електронске поште на који желимо да нам стигне хипервеза или код за постављање снимка на неко веб место (get your audiopal):

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDka3N4d2picmY3SDA/edit?usp=drive_web

1-5 of 5