Говорна нит (Voicethread)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 11. 5. 2015. 08:40 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Говорна нит је алат помоћу којег креирамо звучне записе остављањем коментара на пет могућих начина: помоћу телефона, микрофона директним снимањем на самом веб сајту, веб-камере, укуцавањем текста или постављањем већ готовог звучног или видео-записа. Функционише тако што један корисник, власник налога, постави одређену тему или питање и позове остале да допринесу разради теме, прикупљању искуства... Они се укључују и на један од набројаних начина постављају своје одговоре и прилоге, мишљења, интервјуе. Постоји и могућност цртања и шарања по презентацији (doodling). Презентацију можемо поделити помоћу хипервезе, поставити на веб страницу или блог или сачувати на рачунару. Бесплатна верзија овог алата има извесна ограничења у броју прикључених сарадника и трајању њихових записа.

Намена у образовању

Погодан је за сарадњу, заједничко креирање садржаја, изградњу знања и његово дељење. У професионалном развоју наставника може да послужи за размену искуства. У настави ученици могу да ангажују вршњаке позивајући их у неки свој истраживачки подухват о одређеној теми. Слично, и наставник може да ангажује ученике за добијање одговора, идеја или повратне информације. 

Примери

Пример говорне нити на енглеском језику започела је једна наставница на тему о примени овог алата у онлајн учењу и подучавању, а надовезало се још неколико наставника.

Упутство

Видео-упутство (5') на енглеском-језику садржи снимке екрана и објашњења о томе како се покреће говорна нит.
Comments