14. Аудио‎ > ‎

Стварање музике


У посебну врсту издвајамо веб-алате за стварање музике. Њихова намена може да буде забавна, али и корисна за развој музичке културе.

Саундтрап (Soundtrap)

поставио/ла Непознати корисник 19. 5. 2016. 14:01   [ Ажурирао/ла 26. 5. 2016. 13:40 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Саундтрап је веб-алат који нам омогућава снимање и стварање музике онлајн. Бесплатан је и не захтева инсталацију додатних компоненти. Можемо директно да укључимо и снимимо свој инструмент или да користимо понуђене музичке секвенце које су разврстане по категоријама. Музичке секвенце поред којих стоји звездица могу да се користе у плаћеној верзији. За добру музику, уз мало креативности сасвим су нам довољне и оне које су бесплатне. Саундтрап је сараднички веб-алат који нам омогућава сарадњу у процесу стварања музике. Можемо позвати пријатеље и заједно стварати, мењати, договарати се око музике. Сервис има своју апликацијu за Андроид телефоне и таблете. Саундтрап има свој Јутјуб канал, Фејсбук страницу, Саундтрап Хенгаут, профил на Твитеру, Инстаграму и Гугл+страницу. Такође има свој електронски часопис Soundtrap Journal. Они који су заинтересовани за професионални рад у оквиру сервиса, могу да се пријаве и да раде за Саундтрап. Једина мана веб-алат је што у бесплатној верзији можемо да направимо 5 мелодија.

Намена у образовању

Веб-алат је користан за наставнике музичког, али и за све остале предметне наставнике који желе да користе савремену музичку технологију у настави. Помоћу овог сервиса ученици и под контролом наставника ученици заједно могу да стварају музичку позадину за сопствене пројекте, школске представе и презентације. У овом веб-алату можемо креирати лекције у виду подкаста које ће бити обогаћене музиком. Велика предност је у томе што је сервис сараднички па у њему могу истовремено, да сарађују више ученика. За организовану школску намену сервис има своју посебну апликацију за образовање која се плаћа. Доступна је у пробној бесплатној верзији која је временски ограничена на 30 дана, али то је сасвим довољно да наставник провери њену употребљивост.
 

Примери

Пример је направљен за потребе школске позоришне представе "Проклети род Лабдаков". Стасимон је кратка мелодија намењена античком хору која ће се слушати док хор рецитује стајачку песму.

Упутство

  • Текстуално упутство на српском језику преузмите из наше базе упутстава.
  • Саундтрап сервис има посебну страницу где детаљно и поступно уводи нове кориснике у коришћење веб-алата. Страница се налази у горњем менију веб-алата, у картици Туторијали (Tutorials).

Студио за стварање музике (Soundation)

поставио/ла Непознати корисник 31. 3. 2016. 12:00   [ ажурирано 20. 5. 2016. 13:04 ]

Кратак опис и функционалност

Веб-алат је у облику студија за стварање музике на мрежи. Иако по дизајну изгледа сложено, он је једноставан за коришћење и одличан је за љубитеље музике који немају прави музички студио. Циљ стваралаца онлајн Студија је да се свима пружи могућност да направе и поделе своју музику као и да приме повратне информације о свом раду. За максимално искоришћавање Студија потребна нам је (али не и неопходна) најновија верзија Гугл Хрома, процесор од 2 гигахерца и најмање један гигабајт РАМ меморије. У овом веб-алату можемо да стварамо, уредимо и поделимо звучне записе. Једноставност је у томе што ради преко комбиновања секвенци (делова музичких целина) које су нам понуђене. Веб-алат има своју аудиотеку у којој се налази преко 700 звучних секвенци разврстаних по групама. Мелодија, коју ћемо направити, може да има .waw или .sng екстензију која је лични формат студија. Мелодију можемо да поделимо преко урл-адресе или да је уградимо на неко друго веб-место путем ембед-кода. Сервис је сараднички и нуди могућност да се до 9 корисника истовремено укључе и стварају музику преко Гугловог Хенгаута. Веб-алат сарађује са свим социјалним мрежама и омогућава дељење садржаја на њима. Морамо напоменути да могућност снимања и додавања звукова са свог рачунара није бесплатна.

Намена у образовању

Сервис је користан за наставнике музичког али и за све остале предметне наставнике који желе да користе савремену музичку технологију у настави. Користећи секвенце које сервис нуди, ученици могу да стварају музичку позадину за сопствене пројекте, школске представе и презентације. Сервис има своју посебну апликацију која се плаћа, Soundation4Education. Та апликација је доступна у пробној бесплатној верији која је временски ограничена али траје довољно дуго да би наставник проверио њену употребљивост. Апликација ученицима омогућава лак приступ до свог профила, снимање и стварање мелодија на било ком месту. Ученици би могли да сниме звуке животиња и цвркут птица за презентације из биологије, буке аутомобила или било који други звук из природе којег би употребили за стварање музике.

Примери

Пример је направљен за потребе школске позоришне представе "Проклети род Лабдаков". Антистрофа  је кратка мелодија намењена античком хору. Такође можете преслушати још један звучни запис са радним називом Cello (проба).

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику погледајте и преузмите из наше базе упутстава. Додатних информација око уређивања звука имате на самом сајту веб-алата у картици научи (learn).

Лет нота (Noteflight)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22. 5. 2015. 12:06 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Лет нота је бесплатан сервис за наставнике музичке културе, учитеље, али и за све музички образоване кориснике. Бесплатна верзија сервиса нуди креирање, снимање и делење нотног записа. Коришћење алата је једноставно и имамо могућност да чујемо наш запис у извођењу различитих инструмената. У плаћеној верзији алат је сараднички. 

Намена у образовању

Инструменти на рачунару нису што и они прави, а ако се ученици навикну да на овај начин вежбају, лепота и предности музицирања на правим инструментима изгубиће своју драж и корист. Ипак, основне могућности да се креира нотни запис, одреде ритам, темпо и остале музичке елементе, велика су предност овог сервиса.

Примери

Нотни запис изворне песме Ресаво, водо ладна креирао је музички лаик. Мелодија се може преслушати кликом на стрелицу у дну, а у овом примеру одабрана је фрула, бар оно што је на рачунару написано као фрула. Како звучи уверите се сами.

Упутство

Као помоћ нудимо вам:
  • видео упутство на енглеском језику (2'49'')
  • слике екрана које показују радну површину сервиса у процесу стварања нотног записа
    https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B28Aobdn5vkCa083LXpyamxCZjQ/edit?usp=drive_web

1-3 of 3