Читаоци‎ > ‎

Читаоци - сарадници

Позив на сарадњу

На заједничко креирање знања позивамо све заинтересоване. Сарадници могу да се јаве путем контакт-форме и у договору са уредиштвом да допринесу Вебциклопедији тако што ће: 
  • представити један или више веб-алата који нису описани у Вебциклопедији;
  • веб-алат описати по стандардима каталошког описа које је уредиштво прописало;
  • написати или снимити водео-упутство за коришћење алата и доставити га уредништву; 
  • приложити пример коришћења тог веб-алата у настави или у раду у школи;
  • написати кратак текст којим се представљају на овој страници за читаоце-сараднике.    
Сарадницима који имају три приказа алата у Вебциклопедији уредништво омогућава бесплатно похађање неког од стручних скупова које организују или их позивају, по потреби, као излагаче.

Милена Кецман

Проф. електро-групе предмета у СШ "17. септембар" из Лајковца 
припремила је упутство и опис веб-алата Мајндомо (Mindomo).
"Као дугогогдишњи учесник електронских семинара, упознала сам многе веб-алате. Све их је више и имају све већу примену у образовању. Све што урадимо и сачувамо у њима, доступно је увек и свуда. Нема опасности да се  подаци избришу, да  неки од  програма није инсталиран... Већина веб-алата има различите опције дељења, могућност остављања коментара, додавање белешки итд. Одлични су за примену у тимском раду, али и за рад у секцијама са појединим ученицима."

Милијана Петровић

Професор пословне информатике и програмирања у Средњој школи "17. септембар" у Лајковцу п
рипремила је упутство за коришћење сарадничког алата за мапирање идеја Графичка дебата (Debategraph).
"Од како сам почела да користим електронско учење у свом стручном усавршавању сретала сам се са разним веб-алатима. Вебциклопедија их је објединила све на једном месту. Упутства ће помоћи многима да их користе у настави, а и шире. Препоручујем свима - учите на мрежи!"Јована Милановић

Професор енглеског језика, мастер језика и књижевности у СШ "17. септембар" из Лајковца п
рипремила упутство и опис веб-алата Магното
"Тренутно живим и радим у Лајковцу, у средњој школи „17. септембар“.  Упутство за употребу сервиса Магното је моје прво упутство овакве врсте. Иако сам тек недавно почела да упловљавам у свет одржавања наставе посредством интеренета, веома сам знатижењна да што више истражим, па и да упутим друге у корисност онога што нам ново доба доноси."

Сања Јовановић

Професор пословне информатике из Средње економске школе ,,Светозар Милетић'' у Новом Саду
 припремила је опис алата Клас-маркер (ClassMarker)  за креирање веб-тестова и квизова.  
"Користим веб-алате у настави да би ученицима задаци били доступни и код куће и да бих садржај прилагодила њиховом узрасту и интересовањима."

Јелена Воларов

Професор математике ради као наставник математике у ОШ“Ђорђе Крстић“ у Београду и п
рипремила је опис алата Фотор (Fotor - Banner Maker). 
"Са веб алатима сам почела да се упознајем на електронским семинарима, а временом су многи од њих постали неизбежни у мом свакодневном раду, поготово од  кад сам почела да се бавим уређивањем школског сајта. Захваљујући Вебциклопедији лако сам проналазила одговарајуће сервисе, а њихови кратки описи и упутства су ми били од огромне користи. Баш због тога сам увек осећала потребу да се Вебциклопедији и колегама који је уређују, одужим, а како другачије него неким скромним прилогом за сајт. Драго ми је што ми се таква прилика указала и искрено се надам ће их бити још. Математички је мало збуњујуће, али знање се заиста множи дељењем, а ко то боље може разумети од нас, просветних радника."
Ивана Бекрић

Професор енглеског језика из Трстеника припремила опис алата Пронађи најбоље (Find the best).

"Волим да користим технологију и сматрам да је њена примена у настави поље које ће се још дуго истраживати и допуњавати. Да бисмо овладали веб алатима, потребно  је да се често и квалитетно едукујемо у вези са њиховим коришћењем, али смо  дужни да стечено знање преносимо и другим колегама, а затим и нашим ученицима, који иако рођени у дигитално доба, још увек имају пуно тога да науче  како би  помоћу технологије испољили своју креативност и постигли боље резултате."

Тони Стојев

Дипломирани инжињер електронике, самостални програмер направио је и у Вебциклопедији представио вишејезични речник Стонито (Stonito) .

"Спојио сам вишегодишње искуство у програмирању десктоп и интернет-апликација са учењем страних језика у веома користан вишејезични речник (енглески, немачки, француски и српски), и илустровану енциклопедију, потпуно бесплатну за све кориснике интернета: http://stonito.com . Сматрам да је најбоље учити страни језик читајући дефиниције и објашњења непознатих речи на језику коме реч припада. Тај приступ је основа мог речника."
Comments