Бележнице, текст-процесори


Нотеси или бележнице једноставни су и мали алати који имају намену као и физички нотеси: за успутне забелешке, подсетнике и слично. Можемо их срести као део великих сарадничких система попут сложених Гуглових сервиса или алата за пројекте и сараднички истраживачки рад, али и сасвим самостално. Неки од њих могу да буду видљиви јавно и тада се обично ради о онлајн текст-процесорима, а могуимати потпуно приватну намену и тада служе само нама. 

Приватна белешка (privnote)

поставио/ла Славица Јурић 10. 7. 2017. 13:06   [ ажурирано 23. 7. 2017. 19:42 ]

Кратак опис и функционалност

Приватна белешка је једноставан алат за креирање безбедних тајних порука које су подешене да буду уништене након читања. Власници сајта у условима коришћења уверавају нас да са њиховом услугом нема страха о упаду хакера који неку важну поруку себи, пријатељу или неком другом могу да злоупотребе. Услуга је потпуно бесплатна и не захтева регистрацију, осим што можемо да подесимо  да креирамо лозинку за дешифрировање сваке написане поруке (Мanual password), али то није обавезно. Довољно је да напишемо поруку у пољу за текст на почетној страници, добијамо везу (линк) до поруке коју лепимо у имејл или инстант-поруку особи са којом желимо да поделимо тајну поруку. Уколико желимо да је пошаљемо имејлом директно са сервиса, отвара нам се наш налог који је на располагању у прегледачу и тада само уносимо имејл примаоца, а линк је већ постављен у поруку. У додатним опцијама можемо да изаберемо када ће порука бити само-уништена: након читања (After reading it), за 1 сат  24 сата (1 hour from now, 24 hours from now), 7 или 30 дана (7 days from now, 30 days from now) и да будемо обавештени о уништењу поруке. У опцијама можемо да захтевамо да будемо обавештени када особа прочита поруку, и у том случају остављамо свој имејл (Destruction notification).

Намена у образовању

Осим у приватне сврхе, овај сервис може да послужи као својеврсна друштвена игра за часове одељенског старешине или са ученицима који су укључени у неки васпитни програм, пројекат и слично. Рецимо, радионица Тајни пријатељ подразумева писање порука другарима из групе који могу да садрже афирмативне поруке, жеље и слично. Овај сервис је идеална прилика да се у ту радионицу унесе мало технолошко освежење. Неспоразуми међу другарима и конфликтне ситуације могу да се решавају на овај начин. Вероватно ће ученици пре одабрати да линк до тајне поруке пошаљу инстант-поруком на Фејсбуку. 

Пример

Поруке су тајне и бивају уништене након читања или у изабраном року, па је пример беспредметно постављати. Зато постављамо изглед имејла у којем је добијен линк до тајне поруке и изглед поруке кја се отвара путем добијеног линка. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkTWtqbm9yT3ZpMVE/view?usp=drive_web

Упутство

  • На сервису постоји кратко упутство на енглеском језику на почетној страници које се крије иза знака питања у десном горњем углу.
  • Шире упутство постављено је на посебној страници О приватној белешки и такође је на енглеском језику.
  • Као упутство могу да послуже и Најчешћа питања на енглеском језику смештена на посебној страници.
  • Наше сликовно упутство показује изглед радног окружења и додатне опције.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNkxzLVlMbEc2QW8/view?usp=drive_web

А-блокчић (aNotepad)

поставио/ла Славица Јурић 10. 7. 2017. 13:05   [ ажурирано 23. 7. 2017. 19:39 ]

Кратак опис и функцоналност

Овај веб-алат отвореног кода спада у онлајн ворд-процесоре. Алат можемо да користимо и без регистрације, и ако се региструјемо. Ако га користимо нерегистровани, формираћемо белешку одмах на почетној страни и оне ће остати запамћенa у прегледачу све док не обришемо колачиће. Ако желимо трајне белешке којима приступамо са било које справе, онда ћемо се регистровати. Као регистровани корисници имаћемо још неке додатне могућности: аутоматски бројач речи у белешкама, могућност да белешку учинимо приватном јер је она по дефиницији јавна и дељива на стотинама сервиса друштвеног карактера које бирамо из изборника за дељење белешке. Било регистровани или нерегистровани корисници, написане белешке можемо да извеземо (Download) на рачунар у неколико формата: Ворд, ПДФ, ОДТ, план-белешка; да их разврставамо и организујемо по фасциклама; да их бришемо (Delete) и претражујемо (Search);  да их прегледамо по два филтера: по називу и хронолишки (Sort by Title,Sort by Updated). Овај процесор има обогаћени текстуални уређивач који морамо одобрити да бисмо га користили. У њему постоје основне опције за форматирање текста, линковање речи и уметање слика. Једини недостатак је у томе што слике које у њега додајемо морају да буду негде хостоване или већ објављене, не могу се поставити са рачунара, Гугл-диска и складишта које не дозвољавају хостовање слика. Услуга је потпуно бесплатна и ако се региструјемо и ако користимо процесор без регистрације, али ми саветујемо да се региструјете уколико правите белешке које нису краткорочне. 

Намена у образовању

Овај онлајн ворд-процесор намењен је за једноставне операције са текстом. На њих можемо да упућујемо ученике који немају инсталиране Офис-пакете, али и у другим ситуацијама када њихове белешке треба да буду дељиве и јавне.

Пример 

Краће текстуално упутство (без слика) за коришћење овог ворд-процесора урађено је као белешка и представља пример како изгледа јавна белешка.  

Упутство 

  • На самом сервису постоји страница са пописом могућности сервиса, а посебно је занимљив последњи део са предлозима и саветима за примену: https://anotepad.com/features
  • Сликовно упутство на српском језику приказује изглед радног окружења.

Брзи списак (Quicklyst)

поставио/ла Славица Јурић 10. 7. 2017. 12:54   [ ажурирано 23. 7. 2017. 19:43 ]

Кратак опис и функционалност

За брзо формирање спискова са ставкама за набрајање можемо да користимо ову онлајн бележницу. Иако је крајње једноставна, потребно је да се региструјемо јер су формиране белешке приватне и не бисмо им могли приступати накнадно уколико нисмо регистровани. На сервису не постоји део у којем бисмо уредили свој профил или подесили налог, једино у опцији подешавања (Settings) можемо да променимо лозинку. Најважнија и готово једина опција јесте команда за писање, тј. куцање нове белешке (Write New Notes). Путем ове команде отварају нам се свега два поља. У првом, горњем пољу уносимо назив белешке, а у другом, доњем, укуцавамо текст белешке. Не постоји уређивач путем којег бисмо текст форматирали. Преласком у нови ред, аутоматски се формирају ознаке за набрајање римским бројевима, а коришћењем тастатуре набрајање може да буде на више нивоа и поднивоа. Белешку сачувамо и на почетној страници добијамо једне испод других називе свих формираних белешки. Кликом на називе, белешке нам се отварају у режиму уређивања.  Да бисмо их затворили, морамо да кликнемо на дугме за чување без обзира на то јесмо ли унели промене или их нисмо унели. 

Намена у образовању

Овакви алати имају значајну намену - организација и управљање временом. Оно што бисмо иначе бележили у физички нотес, можемо бележити у онлајн нотесу. Будући да белешке не можемо разврставати по фасциклама или на неки други начин, овај сервис служи за краткорочне и брзе белешке, подсетнике на школске обавезе и слично. Када белешка више није актуелна, једноставно је обришемо. 

Пример

Белешке су приватне, не могу бити јавне, па ни пример не може бити доступан. У упутству се види једноставно радно окружење једне белешке.

Упутство

  • Чим покренемо нову белешку, отвара нам се кратки туторијал на енглеском језику. Он садржи побројане кораке креирања белешке. 
  • Сликовно упутство на српском језику садржи изглед радног окружења при формирању белешке. Кликом на слику отворићете је у пуној величини.  
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkZlhCTFI2Q3NLVUU/view?usp=drive_web

Ноутс-ио (Notes.Io)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 10. 7. 2017. 08:33 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Једноставан и допадљив веб-алат је најобичнија бележница са жутом позадином. Осим текста не нуди никакву другу могућност уређивања или обогаћивања текста. У најави је могућност прилагања датотеке и штампања. Након уноса текста, добија се кратки линк који се може поделити са другима слањем или аутоматским повезивањем са Фејсбуком или Твитером. Посебно је значајно што за коришћење овог алата није потребна регистрација путем имејла што отвара могућности да га користимо и са најмлађим ученицима.

Намена у образовању

Једноставност коришћења овог веб-алата таква је да га могу користити и најмлађи ученици за различите намене: да вежбају писање и краћа писмена излагања на интернету одговарајући на различите захтеве и да поделе линк  са другима. 

Примери

Неколико белешки о алату урађене су у самом алату.

Упутство

Без регистрације, само се кликне на дигиталну бележницу и куца, те упутство није потребно.

Објављен нотес (Notepub)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 10. 7. 2017. 07:57 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Из самог назива овог веб-алата јасно је да се ради о белешкама које можемо и објавити, тј. учинити јавним и поделити са другима. Други, пак, могу остављати коментаре испод наших бележака ако тако подесимо, а можемо формирати и групу која ће заједно с нама да уређује белешке. Незгода с овим алатом јесте то што у бесплатној пробној верзији лимитира сарадњу. Не може се послати ни имејлом ни на друштвене мреже, али се може делити са одређеним корисницима или са било киме. Дељење подразумева да нотес можете да учините видљивим и омогућите сараднику уређивање. Дељење функционише преко одређивања лозинке и слањем лозинке корисницима. У једноставном текстуалном уређивачу, осим додавања слике и линка, понуђена је и могућност прилагања различитих датотека. Избором ове могућности, поставља се фасцикла у коју довлачењем са рачунара постављамо било који тип датотеке. Уколико желите да опробате ову јавну и дељиву веб-бележницу, прво морате да контактирате сервис да би вам одобрили захтев за регистрацију. 

Намена у образовању

Чак и у лимитираној верзији,  алат је занимљив за вођење наставничких, али и ученичких белешки. Оне могу настати као резултат посматрања, опсервација, процене или праћења одређене појаве итд. Коментари се могу користити као давање повратне информације.

Примери

Пример је истовремено упутство направљено као слика екрана са објашњењима

Упутство

Снимак екрана показује основне опције веб-белешки направљених у овом алату. 

Вечити нотес (Evernote)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 10. 7. 2017. 07:56 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај веб-алат спада у најпопуларније бележнице на вебу. Један од разлога је тај што је локализован на многе језике, па и на српски. Језичка подешавања можете урадити чим се региструјете. Други разлог његове популарности јесте и то што ради подједнако добро као рачунарска апликација, тј. имате могућност инсталације на рачунар, а ради и на мобилним телефонима. У бележници можете сачувати своје прибелешке, линкове, можете уградити документе,направити адресар или списак линкова итд.. Белешке разврставате по фасциклама. Бележница се може користити и као дељени документ, тј. можете позвати пријатеље и сараднике да уређују неку заједничку бележницу коју сте започели. Белешке могу да остану приватне, а можете их поделити путем друштвених мрежа, имејлом и линком. Ако се определите за линк, ваша бележница добија јавну адресу и постаје доступна свима. 

Намена у образовању

Будући да је у питању друштвена бележница која се може делити са другима, идеалан је за све сарадничке активности у школи и настави, где на истој бележници могу да раде сви укључени ученици. Појединачан рад са менторисаним ученицима олакшан је применом ове бележнице. Прикупљање грађе појединачно или у групи, прављење листа обележених веб-места, коментарисање приложених докумената - неке су од активности током заједничког рада у наставниковој вечној бележници.

Примери

Јавна забелешка у Вечитом нотесу садржи прилог - датотеку која је упутство за овај алат.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику заправо је листа од 10 разлога зашто и како да користите овај алат. Исто упутство налази се као прилог у самом алату као пример јавне белешке. 

1-6 of 6