А-блокчић (aNotepad)

поставио/ла Славица Јурић 10. 7. 2017. 13:05   [ ажурирано 23. 7. 2017. 19:39 ]

Кратак опис и функцоналност

Овај веб-алат отвореног кода спада у онлајн ворд-процесоре. Алат можемо да користимо и без регистрације, и ако се региструјемо. Ако га користимо нерегистровани, формираћемо белешку одмах на почетној страни и оне ће остати запамћенa у прегледачу све док не обришемо колачиће. Ако желимо трајне белешке којима приступамо са било које справе, онда ћемо се регистровати. Као регистровани корисници имаћемо још неке додатне могућности: аутоматски бројач речи у белешкама, могућност да белешку учинимо приватном јер је она по дефиницији јавна и дељива на стотинама сервиса друштвеног карактера које бирамо из изборника за дељење белешке. Било регистровани или нерегистровани корисници, написане белешке можемо да извеземо (Download) на рачунар у неколико формата: Ворд, ПДФ, ОДТ, план-белешка; да их разврставамо и организујемо по фасциклама; да их бришемо (Delete) и претражујемо (Search);  да их прегледамо по два филтера: по називу и хронолишки (Sort by Title,Sort by Updated). Овај процесор има обогаћени текстуални уређивач који морамо одобрити да бисмо га користили. У њему постоје основне опције за форматирање текста, линковање речи и уметање слика. Једини недостатак је у томе што слике које у њега додајемо морају да буду негде хостоване или већ објављене, не могу се поставити са рачунара, Гугл-диска и складишта које не дозвољавају хостовање слика. Услуга је потпуно бесплатна и ако се региструјемо и ако користимо процесор без регистрације, али ми саветујемо да се региструјете уколико правите белешке које нису краткорочне. 

Намена у образовању

Овај онлајн ворд-процесор намењен је за једноставне операције са текстом. На њих можемо да упућујемо ученике који немају инсталиране Офис-пакете, али и у другим ситуацијама када њихове белешке треба да буду дељиве и јавне.

Пример 

Краће текстуално упутство (без слика) за коришћење овог ворд-процесора урађено је као белешка и представља пример како изгледа јавна белешка.  

Упутство 

  • На самом сервису постоји страница са пописом могућности сервиса, а посебно је занимљив последњи део са предлозима и саветима за примену: https://anotepad.com/features
  • Сликовно упутство на српском језику приказује изглед радног окружења.

Comments