Приватна белешка (privnote)

поставио/ла Славица Јурић 10. 7. 2017. 13:06   [ ажурирано 23. 7. 2017. 19:42 ]

Кратак опис и функционалност

Приватна белешка је једноставан алат за креирање безбедних тајних порука које су подешене да буду уништене након читања. Власници сајта у условима коришћења уверавају нас да са њиховом услугом нема страха о упаду хакера који неку важну поруку себи, пријатељу или неком другом могу да злоупотребе. Услуга је потпуно бесплатна и не захтева регистрацију, осим што можемо да подесимо  да креирамо лозинку за дешифрировање сваке написане поруке (Мanual password), али то није обавезно. Довољно је да напишемо поруку у пољу за текст на почетној страници, добијамо везу (линк) до поруке коју лепимо у имејл или инстант-поруку особи са којом желимо да поделимо тајну поруку. Уколико желимо да је пошаљемо имејлом директно са сервиса, отвара нам се наш налог који је на располагању у прегледачу и тада само уносимо имејл примаоца, а линк је већ постављен у поруку. У додатним опцијама можемо да изаберемо када ће порука бити само-уништена: након читања (After reading it), за 1 сат  24 сата (1 hour from now, 24 hours from now), 7 или 30 дана (7 days from now, 30 days from now) и да будемо обавештени о уништењу поруке. У опцијама можемо да захтевамо да будемо обавештени када особа прочита поруку, и у том случају остављамо свој имејл (Destruction notification).

Намена у образовању

Осим у приватне сврхе, овај сервис може да послужи као својеврсна друштвена игра за часове одељенског старешине или са ученицима који су укључени у неки васпитни програм, пројекат и слично. Рецимо, радионица Тајни пријатељ подразумева писање порука другарима из групе који могу да садрже афирмативне поруке, жеље и слично. Овај сервис је идеална прилика да се у ту радионицу унесе мало технолошко освежење. Неспоразуми међу другарима и конфликтне ситуације могу да се решавају на овај начин. Вероватно ће ученици пре одабрати да линк до тајне поруке пошаљу инстант-поруком на Фејсбуку. 

Пример

Поруке су тајне и бивају уништене након читања или у изабраном року, па је пример беспредметно постављати. Зато постављамо изглед имејла у којем је добијен линк до тајне поруке и изглед поруке кја се отвара путем добијеног линка. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkTWtqbm9yT3ZpMVE/view?usp=drive_web

Упутство

  • На сервису постоји кратко упутство на енглеском језику на почетној страници које се крије иза знака питања у десном горњем углу.
  • Шире упутство постављено је на посебној страници О приватној белешки и такође је на енглеском језику.
  • Као упутство могу да послуже и Најчешћа питања на енглеском језику смештена на посебној страници.
  • Наше сликовно упутство показује изглед радног окружења и додатне опције.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNkxzLVlMbEc2QW8/view?usp=drive_web

Comments