Брзи списак (Quicklyst)

поставио/ла Славица Јурић 10. 7. 2017. 12:54   [ ажурирано 23. 7. 2017. 19:43 ]

Кратак опис и функционалност

За брзо формирање спискова са ставкама за набрајање можемо да користимо ову онлајн бележницу. Иако је крајње једноставна, потребно је да се региструјемо јер су формиране белешке приватне и не бисмо им могли приступати накнадно уколико нисмо регистровани. На сервису не постоји део у којем бисмо уредили свој профил или подесили налог, једино у опцији подешавања (Settings) можемо да променимо лозинку. Најважнија и готово једина опција јесте команда за писање, тј. куцање нове белешке (Write New Notes). Путем ове команде отварају нам се свега два поља. У првом, горњем пољу уносимо назив белешке, а у другом, доњем, укуцавамо текст белешке. Не постоји уређивач путем којег бисмо текст форматирали. Преласком у нови ред, аутоматски се формирају ознаке за набрајање римским бројевима, а коришћењем тастатуре набрајање може да буде на више нивоа и поднивоа. Белешку сачувамо и на почетној страници добијамо једне испод других називе свих формираних белешки. Кликом на називе, белешке нам се отварају у режиму уређивања.  Да бисмо их затворили, морамо да кликнемо на дугме за чување без обзира на то јесмо ли унели промене или их нисмо унели. 

Намена у образовању

Овакви алати имају значајну намену - организација и управљање временом. Оно што бисмо иначе бележили у физички нотес, можемо бележити у онлајн нотесу. Будући да белешке не можемо разврставати по фасциклама или на неки други начин, овај сервис служи за краткорочне и брзе белешке, подсетнике на школске обавезе и слично. Када белешка више није актуелна, једноставно је обришемо. 

Пример

Белешке су приватне, не могу бити јавне, па ни пример не може бити доступан. У упутству се види једноставно радно окружење једне белешке.

Упутство

  • Чим покренемо нову белешку, отвара нам се кратки туторијал на енглеском језику. Он садржи побројане кораке креирања белешке. 
  • Сликовно упутство на српском језику садржи изглед радног окружења при формирању белешке. Кликом на слику отворићете је у пуној величини.  
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkZlhCTFI2Q3NLVUU/view?usp=drive_web

Comments