Бесплатна преузимања


За сваког просветног радника је важно да поштује ауторска права јер својим примером утиче и на младе нараштаје. Погрешно је уверење да је фотографије преузете с интернета, које нису заштићене воденим жигом, довољно само навести. То исто важи за музику. Постоје веб-сајтови с бесплатном музиком и фотографијама које се могу користити без страха да смо прекршили ауторска права. Овде ћемо представљати такве веб-сајтове с надом да ће их користити наставници и своје ученике упућивати на њих да одатле преузимају ресурсе када креирају сопствене мултимедијалне презентације, а потребна им је слика, музика, илустрација и слично.


Иконе 8 (Icons8)

поставио/ла Славица Јурић 26. 4. 2017. 16:50   [ ажурирано 28. 4. 2017. 09:29 ]

Кратак опис и функционалност

У тренутку приказивања овог сервиса, на сајту се налази се близу 47.000 икона, рачунарских графика за преузимање и за коришћење онлајн. На сајту можемо да наручимо иконе које су нам потребне и да приложимо оне које смо сами израдили. У том случају ћемо се регистровати на сајт. Просечан корисник задовољиће се могућношћу да прегледа и преузима иконе, за шта не мора да се региструје. На страници где су постављене све иконе можемо да их претражујемо и прегледамо по категоријама (All): https://icons8.com/web-app/new-icons/all  Када одаберемо икону, можемо да је преузмемо као слику, или да преузмемо један од два понуђена кода за уградњу, да бисмо је додали на неко веб-место и користили је онлајн. 

Намена у образовању

Визуелни симболи допринеће допадљивости наставних садржаја. Ученик ће пре погледати шта се крије иза неке сличице, него иза неке линковане речи. Наставник који жели да побуди пажњу ученика користиће визуелне елементе где год може, али са мером. Управо су такве иконе на овом сајту: одмерене, у различитим величинама, бојама, па их наставник може бирати и користити спрам узраста ученика, односно у односу на врсту публике. Уметаће их у своје електронске наставне садржаје једнако као и на штампане, на своја веб-места, или у презентацијама.  

Примери

Иконица птице одабрана је и преузета са овог сервиса. Формат је ПНГ, величина 100 пиксела.

Упутство

Сликовно упутство приказује изглед прозора у којем су понуде свих икона разврастаних по категоријама и могућности са одабраном иконом. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkdDF3QVBjMlFaN00/view?usp=drive_web
"Библија" звука (Sound Bible)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:47 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

На овом сајту можете пронаћи непрегледан низ звучних ефеката, шумова и уопште звуке свих врста. До звучних ефеката долазите путем опције звучни ефекти (Sound Effects), на врху странице, затим кликом на звучни клипови (Sound Clips) на десној страни сајта или укуцавањем назива жељеног ефекта на енглеском језику у поље за претрагу (search). Када добијете списак тражених појмова, можете их преслушати или преузети кликом на њихов назив, а затим на жељени формат. Интересантно је да поред одређених звучних фајлова стоји и опис ко их је и где снимио, па чак и занимљивости везане за дати звук. Преузимање је потпуно бесплатно, чак немају позив ни на донаторство.

Намена у образовању

Идеалан је за наставнике који воде драмске секције, али и за наставнике који сами праве анимације и симулације за наставу. 

Примери

Звучни ефекат кретања пчеле и многи други звуци из природе, могу се преузети на овом сајту.


Компфајт (Compfight)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:54 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сајт нуди слободне слике за преузимање истовремено са претраживачем у којем укуцавате који тип слика вас занима. Слике нису на самом сајту, него посвуда по вебу тако да је ово истовремено претраживач. Претраживач даје одличне списке погодака и ако укуцавамо ћирилицом речи по којима претражујемо.

Намена у образовању

Овакви типови сајтова скраћују време претраживања и упућују ученике на изворе са којих је допуштено преузимање слика, те тако, између осталог, уче о поштовању ауторских права.

Примери

Претраге по имену сликара Салвадор Далија даје читаву колекцију његових слика. 


Спремиште фајлова (Morgue File)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:58 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

На овом сајту можете преузети бесплатне слике и поставити своје, али условљавање не постоји. Слике нису заштићене ауторским правима, те ако постављате своје, пристајете на исте услове слободне размене слика. Постоје и категорије слика, које су заштићене ауторским правима и чије се коришћење плаћа, али су такве слике јасно назначене и заштићене воденим жигом. Бесплатне фотографије налазе се у оквиру истоимене категорије (Free photos). Сајт нуди могућност дељења слика директном хипервезом или путем социјалних мрежа. Нарочито је интересантна опција промене величине слике, приказана иконицом лењира. Тако добијена слика се може преузети или уградити путем ембед-кода. Уколико се и региструјете на овом сајту, моћи ћете да означите омиљене слике или да покажете да вам се допадају кликом на одговарајуће иконице поред њих.

Намена у образовању

Потпуно бесплатне фотографије су веома битне, а нарочито уколико се постављају на блогове или онлајн презентације. Овај сајт пружа додатну погодност, преузимање слика високе резолуције, што може да олакша креирање квалитетних и визуелно атрактивнијих презентација.

Примери

Артистичка слика дечијих руку високе резолуције може да се дели и преузме. 


Архива бесплатне музике (FMA)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:48 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Архива бесплатне музике дело је познате америчке радио-станице и других сарадника који су музичке нумере разврстали у жанрове и учинили их доступним потпуно бесплатно. Нумере је могуће претраживати по кураторима (by curator) и по жанровима (by genre). Уколико само желите да преузимате постојеће нумере, не морате да се региструјете, али је регистрација неопходна ако желите да постављате своју музику или да будете више у интеракцији са другим члановима и да размењујете песме. Кликом на назив песме добићете детаљније податке о њој, о албуму, датуму постављања, броју преслушавања и преузимања. На истом месту налази се и ембед-код и додатне информације о ауторским правима.

Намена у образовању

Одличан сајт за преузимање музике за креирање презентација или за наставнике музичког, уколико желе да укажу ученицима на различите жанрове у музици.

Примери

Профил уметника Стива Комбса садржи опис његовог стваралаштва и 165 нумера које се могу преслушати и преузети.


Понављајте за нама (Repeat After Us)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:56 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сјајан веб-сајт са књижевним текстовима и звучним записима тих текстова на енглеском језику, намењен је онима којима тај језик није матерњи да би га боље научили, поредили академски енглески са својим или једноставно слушали изворне говорнике. Занимљиво је то што је сајт основао средњошколац. Звучни записи се могу преузимати (download the clip) или преслушати на самом сајту (repeat after us). Књижевни текстови разврстани су у 12 категорија и сналажење је једноставно и лагано, а могу се претраживати по ауторима, насловима или жанровима. Кликом на верзију за штампање (printer friendly version), можете и да одштампате жељени текст. Као недостатак једино можемо да издвојимо то што текстове читају искључиво амерички изворни говорници, односно нема понуђене британске верзије.

Намена у образовању

Одличан сајт за додатно вежбање енглеског језика, развијање вештина слушања и читања, као и за самостални рад ученика код куће.

Примери

Одломак из Шекспировог дела ,,Хамлет" можете да прочитате, преслушате или преузмете. 


Микстер КЗ (CC mixter)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:55 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

На овом сајту можете пронаћи бесплатне звучне снимке са лиценцом Креативне заједнице. Уколико желите само да преслушавате или преузимате музику, онда не морате да се региструјете. Регистровани корисници пак имају могућност прављења плеј-листи, означавања омиљених нумера, коментарисања и учешћа на форуму. Звучне снимке преузимате десним кликом на опцију преузми (download), а затим на сачувај као (save target as).

Намена у образовању

Овакав и слични веб-сајтови имају посебну васпитну функцију јер привикавају ученике на поштовање ауторских права, па би наставници, прво, сами морали користити овакве сајтове када обогаћују своје ресурсе музиком, а затим и ученике упућивати на њих.

Примери

Послушајте или преузмите песму ,,Dark Violet Sky" са списка песама које је изабрао уредник и код које имате чак и текст и неколико различитих верзија исте нумере. 


Гизмо (Gizmo's Freeware)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:53 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Са овог сајта можете преузети бесплатне програме, додатке за програме или претраживаче, андроид апликације или читати савете у вези са технологијом. На врху сајта је главни мени, подељен на категорије, а са десне стране листе најбољих алата и алати недеље. На интернету постоје бројни сајтови овог типа, али оно по чему се овај издваја су коментари и препоруке уредника сајта, који истражују бесплатне програме и апликације, а затим их оцењују и препоручују корисницима. Није неопходно да се региструјете, осим ако желите да учествујете у форуму. Сајт је на енглеском језику, али је отворен за нове волонтере, који желе да се нађу у улози уредника.

Намена у образовању

Сваком наставнику оваква база може донети нова решења за интеграцију ИКТ у настави.


Отворени клип-арт (Open Clip Аrt)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:56 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Са овог сајта можете бесплатно преузети велики број Clip Art датотека, односно сличица корисних за сајтове, блогове, презентације итд. Можете се регистровати и постати део ове онлајн заједнице, а затим поделити сличице које сте сами креирали или затражити помоћ уколико вам затреба у процесу креирања. Када неку сличицу отворите можете је преузети, али је занимљиво да вам сајт нуди могућност и да је измените (Edit Image), како би она у потпуности одговарала вашим потребама и да је тако измењену сачувате на свом рачунару.

Намена у образовању

Преузете или измењене сличице из колекција послужиће и наставницима и ученицима да илуструју и учине занимљивијим и илустративнијим своје презентације и друге садржаје.


Преглед по лиценци КЗ (CC Search)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:57 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

И овај сајт омогућава вам да пронађете ресурсе са лиценцом Креативне заједнице и користите их у складу с врстом лиценце. За разлику од специјализованих, на овом веб-сајту можете пронаћи све врсте медијских садржаја: музику, фотографије, спотове.

Намена у образовању

Осим своје практичне функције - коришћења ресурса у складу са лиценцом, ова база може послужити за упознавање ученика са лиценцама и ауторским правама.  


1-10 of 15