Бесплатна преузимања


За сваког просветног радника је важно да поштује ауторска права јер својим примером утиче и на младе нараштаје. Погрешно је уверење да је фотографије преузете с интернета, које нису заштићене воденим жигом, довољно само навести. То исто важи за музику. Постоје веб-сајтови с бесплатном музиком и фотографијама које се могу користити без страха да смо прекршили ауторска права. Овде ћемо представљати такве веб-сајтове с надом да ће их користити наставници и своје ученике упућивати на њих да одатле преузимају ресурсе када креирају сопствене мултимедијалне презентације, а потребна им је слика, музика, илустрација и слично.


Иконе 8 (Icons8)

поставио/ла Славица Јурић 26. 4. 2017. 16:50   [ ажурирано 28. 4. 2017. 09:29 ]

Кратак опис и функционалност

У тренутку приказивања овог сервиса, на сајту се налази се близу 47.000 икона, рачунарских графика за преузимање и за коришћење онлајн. На сајту можемо да наручимо иконе које су нам потребне и да приложимо оне које смо сами израдили. У том случају ћемо се регистровати на сајт. Просечан корисник задовољиће се могућношћу да прегледа и преузима иконе, за шта не мора да се региструје. На страници где су постављене све иконе можемо да их претражујемо и прегледамо по категоријама (All): https://icons8.com/web-app/new-icons/all  Када одаберемо икону, можемо да је преузмемо као слику, или да преузмемо један од два понуђена кода за уградњу, да бисмо је додали на неко веб-место и користили је онлајн. 

Намена у образовању

Визуелни симболи допринеће допадљивости наставних садржаја. Ученик ће пре погледати шта се крије иза неке сличице, него иза неке линковане речи. Наставник који жели да побуди пажњу ученика користиће визуелне елементе где год може, али са мером. Управо су такве иконе на овом сајту: одмерене, у различитим величинама, бојама, па их наставник може бирати и користити спрам узраста ученика, односно у односу на врсту публике. Уметаће их у своје електронске наставне садржаје једнако као и на штампане, на своја веб-места, или у презентацијама.  

Примери

Иконица птице одабрана је и преузета са овог сервиса. Формат је ПНГ, величина 100 пиксела.

Упутство

Сликовно упутство приказује изглед прозора у којем су понуде свих икона разврастаних по категоријама и могућности са одабраном иконом. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkdDF3QVBjMlFaN00/view?usp=drive_web

"Библија" звука (Sound Bible)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:47 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

На овом сајту можете пронаћи непрегледан низ звучних ефеката, шумова и уопште звуке свих врста. До звучних ефеката долазите путем опције звучни ефекти (Sound Effects), на врху странице, затим кликом на звучни клипови (Sound Clips) на десној страни сајта или укуцавањем назива жељеног ефекта на енглеском језику у поље за претрагу (search). Када добијете списак тражених појмова, можете их преслушати или преузети кликом на њихов назив, а затим на жељени формат. Интересантно је да поред одређених звучних фајлова стоји и опис ко их је и где снимио, па чак и занимљивости везане за дати звук. Преузимање је потпуно бесплатно, чак немају позив ни на донаторство.

Намена у образовању

Идеалан је за наставнике који воде драмске секције, али и за наставнике који сами праве анимације и симулације за наставу. 

Примери

Звучни ефекат кретања пчеле и многи други звуци из природе, могу се преузети на овом сајту.


Компфајт (Compfight)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:54 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сајт нуди слободне слике за преузимање истовремено са претраживачем у којем укуцавате који тип слика вас занима. Слике нису на самом сајту, него посвуда по вебу тако да је ово истовремено претраживач. Претраживач даје одличне списке погодака и ако укуцавамо ћирилицом речи по којима претражујемо.

Намена у образовању

Овакви типови сајтова скраћују време претраживања и упућују ученике на изворе са којих је допуштено преузимање слика, те тако, између осталог, уче о поштовању ауторских права.

Примери

Претраге по имену сликара Салвадор Далија даје читаву колекцију његових слика. 


Спремиште фајлова (Morgue File)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:58 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

На овом сајту можете преузети бесплатне слике и поставити своје, али условљавање не постоји. Слике нису заштићене ауторским правима, те ако постављате своје, пристајете на исте услове слободне размене слика. Постоје и категорије слика, које су заштићене ауторским правима и чије се коришћење плаћа, али су такве слике јасно назначене и заштићене воденим жигом. Бесплатне фотографије налазе се у оквиру истоимене категорије (Free photos). Сајт нуди могућност дељења слика директном хипервезом или путем социјалних мрежа. Нарочито је интересантна опција промене величине слике, приказана иконицом лењира. Тако добијена слика се може преузети или уградити путем ембед-кода. Уколико се и региструјете на овом сајту, моћи ћете да означите омиљене слике или да покажете да вам се допадају кликом на одговарајуће иконице поред њих.

Намена у образовању

Потпуно бесплатне фотографије су веома битне, а нарочито уколико се постављају на блогове или онлајн презентације. Овај сајт пружа додатну погодност, преузимање слика високе резолуције, што може да олакша креирање квалитетних и визуелно атрактивнијих презентација.

Примери

Артистичка слика дечијих руку високе резолуције може да се дели и преузме. 


Архива бесплатне музике (FMA)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:48 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Архива бесплатне музике дело је познате америчке радио-станице и других сарадника који су музичке нумере разврстали у жанрове и учинили их доступним потпуно бесплатно. Нумере је могуће претраживати по кураторима (by curator) и по жанровима (by genre). Уколико само желите да преузимате постојеће нумере, не морате да се региструјете, али је регистрација неопходна ако желите да постављате своју музику или да будете више у интеракцији са другим члановима и да размењујете песме. Кликом на назив песме добићете детаљније податке о њој, о албуму, датуму постављања, броју преслушавања и преузимања. На истом месту налази се и ембед-код и додатне информације о ауторским правима.

Намена у образовању

Одличан сајт за преузимање музике за креирање презентација или за наставнике музичког, уколико желе да укажу ученицима на различите жанрове у музици.

Примери

Профил уметника Стива Комбса садржи опис његовог стваралаштва и 165 нумера које се могу преслушати и преузети.


Микстер КЗ (CC mixter)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:55 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

На овом сајту можете пронаћи бесплатне звучне снимке са лиценцом Креативне заједнице. Уколико желите само да преслушавате или преузимате музику, онда не морате да се региструјете. Регистровани корисници пак имају могућност прављења плеј-листи, означавања омиљених нумера, коментарисања и учешћа на форуму. Звучне снимке преузимате десним кликом на опцију преузми (download), а затим на сачувај као (save target as).

Намена у образовању

Овакав и слични веб-сајтови имају посебну васпитну функцију јер привикавају ученике на поштовање ауторских права, па би наставници, прво, сами морали користити овакве сајтове када обогаћују своје ресурсе музиком, а затим и ученике упућивати на њих.

Примери

Послушајте или преузмите песму ,,Dark Violet Sky" са списка песама које је изабрао уредник и код које имате чак и текст и неколико различитих верзија исте нумере. 


Гизмо (Gizmo's Freeware)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:53 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Са овог сајта можете преузети бесплатне програме, додатке за програме или претраживаче, андроид апликације или читати савете у вези са технологијом. На врху сајта је главни мени, подељен на категорије, а са десне стране листе најбољих алата и алати недеље. На интернету постоје бројни сајтови овог типа, али оно по чему се овај издваја су коментари и препоруке уредника сајта, који истражују бесплатне програме и апликације, а затим их оцењују и препоручују корисницима. Није неопходно да се региструјете, осим ако желите да учествујете у форуму. Сајт је на енглеском језику, али је отворен за нове волонтере, који желе да се нађу у улози уредника.

Намена у образовању

Сваком наставнику оваква база може донети нова решења за интеграцију ИКТ у настави.


Отворени клип-арт (Open Clip Аrt)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:56 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Са овог сајта можете бесплатно преузети велики број Clip Art датотека, односно сличица корисних за сајтове, блогове, презентације итд. Можете се регистровати и постати део ове онлајн заједнице, а затим поделити сличице које сте сами креирали или затражити помоћ уколико вам затреба у процесу креирања. Када неку сличицу отворите можете је преузети, али је занимљиво да вам сајт нуди могућност и да је измените (Edit Image), како би она у потпуности одговарала вашим потребама и да је тако измењену сачувате на свом рачунару.

Намена у образовању

Преузете или измењене сличице из колекција послужиће и наставницима и ученицима да илуструју и учине занимљивијим и илустративнијим своје презентације и друге садржаје.


Креативност 103 (Creativity 103)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:55 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

У питању је збирка са преко 2500 фотографија, илустрација и једноставних видео клипова, који се могу бесплатно преузети и искористити за презентације, пројекте или позадине десктопа. Понуђен садржај је бесплатан, али сте једино у обавези да наведете да сте их преузели са овог сајта. Слике су распоређене по темама (Image Index), а Дизајнерски пакети (Design Packs) су велике фасцикле са већим бројем датотека, блиских по тематици, највише намењених дизајнерима сајтова и веб-места. Регистрација није неопходна, осим за споменуте Дизајнерске пакете. Велики број слика на сајту је одличног квалитета и резолуције, те га топло препоручујемо.

Намена у образовању

Уз ове колекције насавници могу да своја веб-места намењена настави учине привлачнијим без страха од повреде ауторских права.


Инкомпитек (Incompetech)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:54 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

И ова база бесплатне музике заштићена је лиценцом Креативне заједнице, али је дозвољено преузимање. Категорисана је само на музику за видео, рок-музику, електронску и инструменталну, па је претраживање мало теже и захтева време.

Намена у образовању

Своје презентације и друге материјале и наставници и ученици обогаћују музиком и требало би да користе ону за коју су сигурни да не повређују ауторска права.


1-10 of 11