Бесплатне књиге


У овој врсти се налазе специјализоване књижаре у којима можемо да купимо е-књиге у различитим форматима. Обично све оне имају и део књига које су доступне за преузимање и потпуно су бесплатне. Има сервиса који су намењени искључиво бесплатним е-књигама. 
на једном од сајтова може се бирати десетине различитих формата у којима се књига може преузети. То је и добар преглед формата е-књига. На истом сервису је и корисно објашњење о томе шта је е-књига и каква је разлика између књиге у ПДФ-формату и такозване стандардне е-публикације (ePUB).
Е-библиотека (еLibrary)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 3. 2015. 11:36 ]

Кратак опис и функционалност

Књижара нам омогућава претрагу књига по областима међу којима су истакнуте оне популарног карактера, углавном практични приручници типа: кулинарство, дијете, вежбе и слично. Ако желите озбиљније књиге, морате заронити у претрагу других, мање популарних области. У својим понудама има и е-књиге које су потпуно бесплатне  за читање и презимање. Обично су у ПДФ формату.Џанки е-књиге (еBook Junkie)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 3. 2015. 12:46 ]

Кратак опис и функционалност

И поред најбоље воље нисмо успели уочити зашто се овај портал зове Џанки. Вероватно је у питању метафора  и мисли се на овиснике о читању. На сервису се налазе књиге из разних области људског знања, а један део њих је бесплатан и сврстан у посебну категорију - картицу. Међу бесплатним књигама има много оних из области ИКТ и образовања. Да бисте их преузели, морате се регистровати на овај сајт.


Пројекат Гутенберг (Project Gutenberg)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 04:06 ]

Кратак опис и функционалност

Платформа Гутенберг пројекат нуди преко 100 хиљада бесплатних електронских књига за преузимање у различитим форматима и читање путем различитих апарата. Све су то књиге штампане раније код познатих издавача. Дигитализацију штампаних књига раде хиљаде волонтера. Све је то бесплатно, осим што постоји позив за донаторство, у смислу да се на дигитализацију преда књига коју сте објавили у штампаној верзији. Такође, постоји позив свим корисницима да пријаве грешке које могу настати при дигитализацији и постављању. 

Намена у образовању

И за ученике и за наставнике ова виртуелна библиотека је прво огромна база ресурса. Она може да има и васпитну улогу којом се ученицима указује на демократичност интернета, вредност волонтерског рада и слободне и бесплатне доступности знања.  


Преузмите бесплатне е-књиге (Get free E-books)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 04:06 ]

Кратак опис и функционалност

На овом порталу не само што ћете наћи бесплатне књиге, махом у ПДФ-формату, него и низ савета, попут тога како да сами направите е-књигу, које алате да користите, прегледе и информације о читачима итд. Бесплатне књиге могу се преузети у ПДФ-формату, форматима читљивим на Киндл-читачима.


Аудио-писмен (Audio Literate)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 10:16 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Како сам назив сервиса каже, на њему су смештене звучне књиге и категорисане по врстама које се налазе дуж леве бочне траке. Сајт је врло прегледан, без сувишних детаља. У централном делу су књиге: слика, кратак опис и дугме за преузимање. Иза тог линка се заправо открива да је овај сервис само ревија, а да се књиге преузимају на сестринском сајту Амазон-компaније - Аudible. Ту се књиге добију на 30 дана бесплатне за слушање. За коришћење се морате регистровати на овом сајту.

Намена у образовању

Пошто су књиге махом на енглеском језику, сајт је идеалан за наставу енглеског језика.


Много књига (Many Books)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 3. 2015. 13:42 ]

Кратак опис и функционалност

И овај сајт је посреднички до књига које су бесплатне и налазе се на различитим местима по интернету. Оне су у форматима читљивим на различитим справама и у различитим форматима.  Могу се претраживати по ауторима, насловима, жанровима и језицима. При преузимању књига можете да бирате формат у којем га преузимате. На сајту се можете пријавити да добијате обавештења о новим бесплатним књигама. На сајту се налазе и две књиге на српском језику.


Е-књиге Аделејд (eBooks Adelaide)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 04:05 ]

Кратак опис и функционалност

Бесплатне књиге Универзитета у Аделејду у Аустралији окупљају преко 3000 књига и тај број се стално увећава. Портал је основан још 1998. и у почетку је садржао универзитетске књиге професора факултета. Касније су те књиге проширене и другима па се могу затећи и, рецимо, француски аутори какав је Марсел Пруст, или руски какав је Пушкин. Осим стручне литературе св је више белетристике и то класичне књижевности. База књига је претражива по ауторима, насловима и предметима. 


Бесплатне Киндл-књиге (Free Kindle Books)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 10:21 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Овај естетски непривлачан сајт заправо је списак књига класичне књижевности из Гутенберг пројекта које представљају конверзују из формата у којем су оне на Гутенберг-порталу у формате који су читљиви на Киндл читачима: MOBI и PRC формат. Књиге су разврстане по категоријама на почетној страници, а кликом на линк области налазите се на новој једнако непривлачној страници са списком линкова до књига из те области.

Намена у образовању

Сајт је нека врста специјализованог каталога Гутенберг-пројекта и ученици путем додатака за мобилни телефон лако могу приступити књигама на страним језицима.


Снабдевање књигама (Feed Books)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 04:07 ]

Кратак опис и функционалност

База е-књига на овом сервису омогућава куповину из најразличитијих области. Прилагођене су за читање на преносивим уређајима: таблет-рачунарима, паметним телефонима и читачима. Претрага и преглед су добро организоване: по областима, по најпопуларнијим књигама, по издавачима, при чему у сваком приказу поново постоји подела књига по областима. Свака књига има насловну страницу и цену испод. Део књига сврстан и јавно доступне (Public Domain) је бесплатан и може се преузети на свој уређај.Само бесплатне књиге (Just free Books)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 04:07 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је заправо специјализовани претраживач за бесплатне е-књиге. Уз његову помоћ не само да ћете брзо и лако пронаћи бесплатне е-књиге, него их можете претраживати по категоријама. Претраживо је више од 700 сајтова на којима постоје е-књиге које су бесплатне. 


1-10 of 10