Мреже читалаца и аутора


Виртуелне заједнице читалаца функционишу углавном тако што они о књигама које су прочитали воде белешке и процењују их, препоручујући тако другим читаоцима са сличним интересовањима. Уз податке о књизи приказује се и рејтинг или статус књиге по мишљењу читаоца. На овај начин књиге су изложене јавној и видљивомј рецензији оних због којих и постоје. књижаре, пак, имају користи од тога јер им сами читаоци праве рекламу и поспешују продају књига. 
Међу мрежама има и оних на којим аутори, анонимни и познати, објављују своје књиге и размењују са другима мишљења.

Рој (Roy)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 04:10 ]

Кратак опис и функционалност

И најмлађи читаоци могу да се умреже. У томе ће им свакако помоћи учитељи и родитељи, али ће на овом сајту ће уживати. Ту ће књиге које су прочитали поново оживети на нов и креативан начин. Поводом књига и о књигама добијају интерактивне игрице, места где сарађују са другим читаоцима, наставници и васпитачи, пак, имају водиче за читалачке дневнике и наставне припреме за поспешивање читалачке писмености. 

Намена у образовању

Све је на енглеском језику па код нас може да послужи за наставу енглеског језика. Наставник може да користи мрежу на самом часу, а уз одређена упутства родитељима и ученицима може да их упућује на да раде задатке и од куће. Тако би развијали и читалачку писменост и учили језик.  


Читање је најважније (RIF)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 04:12 ]

Кратак опис и функционалност

Reading is Fundamental превели смо као Читање је најважније. Сајт је намењен почетном читању и даљем развоју читалачких навика код најмлађих читалаца. Осим коментара, сајт за младе читаоце обезбеђује читаву базу захтева, водича, занимљивих задатака које ће им помоћи у првим корацима и даљем читању и разумевању прочитаног. Сајт функционише као мрежа, али је и мала е-учионица. Ресурси су на енглеском и шпанском језику.  

Намена у образовању

Наставницима сајт може да послужи као извор са корисним материјалима за читање и развој читалачке писмености. цео сајт као идеја може да послужи институтима, стручним удружењима, образовним институцијама као пример како да креирају нешто слично. 


Аноби (Anobii)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 04:08 ]

Кратак опис и функционалност

На овој типичној мрежи корисника односно читалаца нисте обавезни да књиге купујете. На други начин доприносите њиховој продаји и популаризацији. Наиме, књиге које сте прочитали, стављате на виртуелну полицу, у излог на свом профилу. Од заједнице тражите помоћ шта следеће да читате и делите своје препоруке путем Фејсбука и Твитера. Тако се испод књиге јављају обавештења колико људи има ову књигу на полицама, рецензије и белешке читалаца, цитати, слика и музика. За укључење у заједницу читалаца потребна је регистрација, имејлом или повезивањем са Фејсбук-налогом. 

Примери

Изгледа да је на оваквим мрежама наш Марко Видојковић свуда присутан па погледајте приказ како се котира једна његова књига Све црвенкапе су исте.


Добра штива за читање (goodreads)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 04:09 ]

Кратак опис и функционалност

"Обичај" на овој мрежи читалаца је да се прати шта други читају и тако евентуално одлучи да и сами то прочитају. Да бисте заједници били од користи на мрежи водите својеврстан читалачки дневник, о ономе што сте прочитали, што тренутно читате правећи тако каталог књига које сте читали. О књигама које вам се допадају остављате коментаре и оцене, као и о онима које вам се не допадају. То су путокази за остале читаоце у заједници. Да би тај посао био олакшан читаоцима, књиге се заправо бирају по неком од претраживих елемената, па и по издању. Тако се додају на профил и полицу читаоца. Мисија мреже је да на основу коментара других читалаца, сваки члан заједнице може да се одлучи шта сам да чита. 

Примери

Извештај о некој књизи садржи основне податке о књизи и рејтинг књиге на основу реакција и коментара читалаца.


Видовњак за књиге (Bookseer)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 04:08 ]

Кратак опис и функционалност

 Овај је сајт намењен младим читаоцима, мада се могу укључити и одрасли. На почетној страници је писац чији идентитет нисмо открили. У једном говорном балончићу, он пита шта смо прочитали. на линију се уноси дело и аутор. На основу тога, препоручује се следећа књига. Књиге се не морају унети само на енглеском језику, али је мали број оних које нису на енглеском. Када унесете књигу, можда ћете бити изненађени што ћете се наћи у Амазон-књижарама. Тако, заправо, откривамо да Амазон има  читав ланац сајтова који некад кроз игру, некад озбиљно, некад подилазећи купцу... води на своје дигиталне штандове.

Намена у образовању

Осим што је идеја забавна и интересантна, па може да послужи програмерима да направе нешто слично, овакви сајтови могу да послуже за анализу тржишта, начинима на које функционише потрошачко друштво, чиме се служе да би и од читаоца направила потрошача. 


Бук-рикс (Book Rix)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 04:08 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај веб-сајт је, заправо, мрежа читалаца, аутора и издавача. Сајт омогућава ауторима да објављују своја ауторска дела, читаоцима да коментаришу, бирају омиљене и додају у свој профил. Иако сам сајт има језичку подршку само на енглеском и немачком, у делу објављених књига има понуда за стране језике, међу којима је био и српски, босански, хрватски, македонски. При последњем приступу уочено је да српског више нема. Књиге су разврстане по жанровима, а посебно су смештене аудио-књиге. Уз помоћ претраживача претражујемо их по различитим параметрима. Књиге можемо да читамо онлајн на рачунару, и уз помоћ уређаја за читање електронских књига.

Намена у образовању

Овакве мреже корисне су за развијање техника креативног писања. Са мрежом можемо да упознамо ученике у раду литерарних и сродних секција: ученици могу да пишу кратке рецензије прочитане књиге. Ако сакупимо радове целог разреда, заједнички приредимо књигу, с дозволом родитеља, можемо да објавимо књигу на овом сајту.

Примери

Пошто је сајт истовремено и мрежа, све објављене књиге прегледају се и без пријављивања. 

Читање у облаку (Readcloud)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 10:59 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

 Овај сајт се препоручује за вршњачко учење међу самим младим читаоцима. Садржи преко 100 хиљада књига у и-паб формату. Алатке за интеракцију су богате. Сажетке о књигама, илустрације и слике постављају читаоци и могу да их деле на друштвеним мрежама. Белешке о књигама воде на страницама предвиђеним за то, па наставници енглеског могу да користе ову мрежу за наставу односно ваннаставне активности, постављајући ученицима различите захтеве које обављају на мрежи, користећи њене алатке. У мрежу се не може одмах учланити, него се прво пошаље захтев који се одобрава накнадно. 


Шта следеће да читам (What Should I Read Next)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 11:01 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Начин учлањења на ову мрежу је необичан и личи на игру. Одмах активира члана. Не пружа могућност да се прво региструје, па прегледа. Члан постајете тако што прво унесете наслов или аутора, па своју имејл адресу. О књизи или аутору коју унесте добићете анализе и препоруке других читалаца. 
Сестрински сајт Где да читам следеће (WHERE SHOULD I READ NEXT?) даће мапу културних центара у свету, а кликом на њих списак књига које су везане за та места. Клик на књигу одводи вас до информација о књизи и цени. Онда тек схватате да је у питању Амазон ланац веб-продаје и да је ово још један начин да доведу купце на своје продајне странице, све кроз игру. 

Примери

Списак погодака за место Београд


Похвала (Blurb)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 9. 3. 2015. 19:14 ]

Кратак опис и функционалност

 Похвала је мрежа чији чланови чине заједницу читалаца који могу да објављују, купују, препоручују, деле, размењују штампане и дигиталне књиге, часописе и фото-приче. Сервис  заступа идеју самоиздаваштва у којем чланови мреже подржавају једни друге, инспиришу се међусобно, напредују и узрастају. За објављивање књига, часописа и фото-прича сервис нуди сопствене алате и формате. наравно, то се задовољство плаћа и они који желе да објаве књигу, у зависности од обима, формата плаћају надокнаду.


Успешне речи (Smashwords)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 04:11 ]

Кратак опис и функционалност

Платформа је замишљена као место где се успешно представљају издавачи, писци, диструбутери и читаоци. Е-књиге се овде продају, рекламирају, читаоци их процењују. Књиге су видљиве и посетиоцима сајта, као и њихов рејтинг међу читаоцима. Пријављени корисници добијају низ алатки за претрагу и могућност коментарисања, гласања и друге интерактивне алатке. 


1-10 of 11