Магазини, билтени, брошуре


Веб-магазини могу да настану офлајн, а затим да их публикујемо и добијемо занимљиву форму погодну за дељење и уградњу. Можемо, опет, да их креирамо на мрежи при чему неки или већина садржаја може да буде прикупљање већ објављених садржаја. За те потребе обично се нуде одређени обрасци страница у које уносимо текст, постављамо слике, видео и друге садржаје. То ове алате приближава кураторским, с том разликом што се подразумева да ће у магазинима бити прикупљени и обједињени веб-садржаји које је већ раније креирао уредник и сарадници самог магазина. 
Брошуре, летке (флајери), билтене, програме, па и позивнице можемо да креирамо на сличан начин у веб-алатима предвиђеним за краће форме од магазина, обично на једној страници и шаблони су им једноставнији. У процесу креирања потребно је да обухвате и пренесу суштину неке идеје, концепције или догађаја. 


Луцкасти магазин (Madmagz)

поставио/ла Вишња Минчев 26. 2. 2017. 14:14   [ ажурирано 27. 2. 2017. 11:21 ]

Кратак опис и функционалност

Луцкасти магазин је једноставан алат који омогућава креирање часописа, билтена, брошура и других врста публикација. Након регистрације, преко имејла или Фејсбук налога, креирање публикације започињемо избором шаблона. Затим уносимо назив и број публикације, а у падајућем менију означавамо намену публикације: образовање, посао или остало. Шаблон нуди различите врсте страница, које једну за другом додајемо и уређујемо. Свака врста странице има утврђен распоред боксова за текст и слике и не можемо га мењати. Странице уређујемо тако што уносимо текст и слике. Можемо додавати и линкове ка веб-сајтовима или медијским прилозима које смо претходно објавили на неком од својих веб-места. Текст уређујемо помоћу алатки чији је број значајно скромнији у односу на друге алате исте намене, а све промене које уносимо чувају се аутоматски, у реалном времену. Алат је сараднички што значи да магазин може да уређује већи број људи. Сараднике позивамо путем имејла у било којој фази рада пре објављивања. Објављену публикацију не можемо накнадно мењати. Делимо је путем линка имејлом или друштвеним мрежама или је уграђујемо путем кода за уградњу на веб-сајт или блог. У бесплатној верзији публикацију можемо да преузмемо у ПДФ формату искључиво пре објављивања, али са логотипом алата преко сваке странице. Можемо наручити штампану или ПДФ верзију без логотипа, али оне нису бесплатне. Недостатак алата свакако представља ограничење у погледу броја страница, који мора бити дељив са четири: 4, 8, 12, 16, итд, али га можемо превазићи пажљивим планирањем садржаја и једнако пажљивим избором врсте страница.  

Намена у образовању

Луцкасти магазин је због једноставности погодан као сараднички алат у раду са ученицима свих узраста. Наставници га могу користити за креирање школских часописа, брошура, билтена секције или школског пројекта, али и све друге врсте публикација. Уградњом на школски веб-сајт или дељењем путем друштвених мрежа, публикацију која представља резултат сарадње ученика можете лако учинити доступном родитељима, ученицима, сарадницима и широј јавности.  

Примери

Погледајте билтен секције за енглески језик који је урађен у овом алату, на српском језику.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику можете погледати и преузети из наше базе упутстава.

Џумаг (Joomag)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 07:53 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Џумаг је вероватно најбољи бесплатан сервис за креирање и објављивање различитих типова публикација.  У изборнику за тип публикације сервис нуди: фото-албуме, електронске књиге, визит-карте, есеје, дневнике, портфолио, извештаје, стрипове.  Можемо да бирамо да ли ћемо само да поставимо раније креирану публикацију која мора да буде у ПДФ-формату и на тај начин је објавимо у одређеном изгледу и величини, те уградимо у неко веб-место; или да креирамо публикацију на самом сервису користећи прегршт алатки на којима им могу позавидети програми за прављење публикације какав је Мајкрософтов Паблишер. Након обавезног регистровања на сервис, започињемо креирање прве публикације тако што прво унесемо опште податке о њој: назив, језик (има и српски), регион, тематску категорију и изаберемо врсту публикације. Затим бирамо да ли желимо да креирамо или поставимо готову публикацију у ПДФ-формату. Ако се упустимо у креирање, упустићемо се у креирање потпуно празних страница или ћемо користити неки од понуђених готових шаблона на самом сервису. У зависности од тога који тип публикације смо одабрали, за сваку нам сервис нуди готове шаблоне. Аутори и уредници новина и магазина вероватно ће пре одабрати празне странице, али за каталоге и визит-карте можда је добро користити готове шаблоне јер су пристојни и допадљиви. Ако смо одабрали да сами креирамо целу публикацију, потом ћемо јој изабрати величину, положај и број страница, као и приказ у коначној верзији: листање једне по једне странице, или као двостраница. Свака страница се уређује уз помоћ алатки које су размештене на бочним менијима и горњем хоризонталном менију. Алатке обухватају опције за прореде и положај, унос текста, слике, видеа, клип-арт колекције, облачића, чак и анимације појединих делова, као и много других потребних и више естетских опција. Уколико смо поставили своју ПДФ-публикацију бираћемо само изглед за приказ. У коначном приказу добијамо публикацију која се листа путем стрелица, а задовољство иде дотле да се може уградити и позадинска музика која се чује док корисник прегледа публикацију. На публикацији може да ради више сарадника без икакавих ограничења. Објављена публикација дели се путем линка имејлом и социјалним мрежама, а путем кода за уградњу можемо је уградити на своје веб-место. Плаћена верзија има подобности за оне којима је циљ профит: да додају свој бренд како се на почетку публикације не би видео лого сервиса, да додају посебне странице за плаћање. Како то онима у образовању није битно, слободно можемо да кажемо да за образовање, бар за сада, овај сервис готово да нема ограничења.  Рекламе које се у бесплатној верзији јављају на дну странице, нису наметљиве. 

Намена у образовању

Најлакше што можемо да учинимо, то је да школске новине, годишње извештаје, портфолио и друге документе и издавачке подухвате школе објавимо као ПДФ-публикацију, додамо музику и уградимо на веб-сајт. Најбоље у образовном и васпитном смислу јесте да школска гласила припремамо са ученицима, сараднички креирајући на самом сервису. Они ће том приликом учити , прво, како да конципирају публикацију, како да унесу поједине елементе, и васпитавати дух сарадње и тимске одговорности и међузависности у заједничком осмишљавању, прилагођавању своје идеје и радове другим члановима тима/ уредништва, поштујући и равнајући се према заједничкој визији. Као награду за свој труд добиће лепу публикацију. 

Примери

Разноврсност врста публикација које можемо креирати у овом алату, определила нас је да понудимо више различитих примера:

Упутство

Два упутства које нудимо, биће сасвим довољна да креирате своју прву публикацију на самом сервису:
  • видео-упутство на енглеском језику (2') више је рекламног типа и садржи приказ основних фаза у креирању, а налази се на почетној страници сервиса;
  • сликовно упутство на српском језику урађено је као фото-албум:

Joomag


Смор (Smore)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:38 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Смор је одличан, бесплатан и једноставан алат који омогућава прављење дигиталних билтена, летака, реклама и позивница које лако делимо и објављујемо на мрежи. За коришћење алата је потребна регистрација на бесплатну или плаћену верзију. Алат омогућава  додавање текста, слика, звучних и видео-записа... Радно окружење подразумева избор дизајна који можемо додатно уређивати, при чему свака шема има своје слике за позадину. У оквиру за уређивање постоји могућност промене врсте слова за поједине делове текста, као и могућност бирања боје текста, при чему се боја текста примењује за цео билтен. Свака изабрана шема има свој распоред елемената на страници, али и могућност додавања нових и брисање већ постављених елемената. Направљене билтене можемо да одштампамо, пошаљемо електронском поштом или поделимо преко друштвених мрежа, али не можемо уградити на веб-место. У оквиру алата постоји могућност подешавања приватности и постављања поља за писање коментара других корисника.

Намена у образовању

У категоријама шаблона постоје посебни који су намењени образовању што нам указује да су аутори ове апликације алат наменили и образовању. Наставници и ученици могу да направе занимљиве брошуре  у којима приказују школске догађаје, промовишу активности, продају артикле из ученичке задруге итд. 

Примери

Билтени Вебциклопедије, стари бројеви,  рађени су у овом алату па доносимо пример две могућности дељења:
  • линк до билтена Вебциклопедије на самом сервису
  • билтен уграђен на овај сајт:
 

Упутство

Динамично и анимирано упутство на енглеском језику (1') упутиће вас у техничке аспекте коришћења алата.

Писмо поп (Letter POP)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 17:34 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Писмо поп је алат који омогућава лако креирање билтена или флајера од слика и текста на неколико страница. Бесплатна верзија алата омогућава прављење до 10 билтена. У оквиру алата постоји доста готових шаблона које можемо да користимо као подлоге за странице, а које се постављају једноставним превлачењем. На сваку  страницу се додаје текст који се укуцава помоћу једноставног уређивача. Фотографије се додају са рачунара тако што се прво додају у алат, а затим се превлачењем постављају у жељена поља. Направљене брошуре можемо да штампамо директно са сервиса. 

Намена у образовању

На већ готовим шаблонима ученици могу да постављају слику и текст и брзо и једноставно направе билтене о одређеној теми везаној за наставу или школски живот. 

Примери

Летак о Краљеву урађен је на једној страници. Можете да га преузмете, прегледате, делите.

Упутство

Слика приказује поступак постављања шаблона и бирање оквира:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkMzlwQy0zRnBLNVk/edit?usp=drive_web

Флип-снек (FlipSnack)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:41 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Флип-снек претвара ваше ПДФ документе у стилизоване дигиталне књиге и часописе, чије се странице могу окретати.  Тако добијене дигиталне публикације можете да прегледате на мрежи, поделите са другима или уградите у свој блог или веб-сајт. Коришћење софтвера је, како истичу на сајту, лако и обавља се у три корака: 
  1. Додајте један или више својих ПДФ докумената са свог компјутера или са мреже; можете додати до 50 ПДФ докумената за једну књигу и они не смеју прелазити величину од 100 мегабајта. 
  2. Стилизујте своју дигиталну књигу, одаберите корице, величину, боје. 
  3. Објавите је. 
Једном када је објављена, ваша колекција дигиталних књига се може поделити на мрежи на све постојеће начине. Интересантно је да своју дигиталну књигу можете уградити и у неку од социјалних мрежа, као што је Фејсбук. Постоји и верзија која се плаћа и она отвара могућност уклањања воденог жига сервиса, неограниченог броја страна и преузимања дигиталне књиге са мреже у СВФ-формату за ХТМЛ-сајтове и флеш-компоненте за флеш- сајтове. Бесплатна верзија вам омогућава да у року од 24 сата измените постојећу датотеку, а премијум верзија вас временски не ограничава. Бесплатна верзија допушта уградњу (на блог, сајт, итд) само 3 књиге које не смеју да имају више од 15 страна, али можемо да поставимо линк ка објављеној књизи или да за сваке три публикације користимо нови налог.

Намена у образовању

Осим уградње школских дигиталних публикација у блогове и сајтове, сервис може да нам послужи да објединимо радове ученика у својеврстан зборник или артикал за разредни портфолио, годишњак генерације; фото-галерија са коментарима може постати својеврстан дневник и слично.

Примери

Рекламна брошура МТШ "14. октобар" из Краљева урађена је као ПДФ публикација и објављена на сервису да би се одатле лакше могла уградити у школски сајт.

Пензу (Penzu)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:37 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Пензу је једноставан и леп бесплатни алат за прављење различитих врста белешки и осмишљених текстова. Изглед алата је такав да имате осећај као да стварно пишете оловком по папиру. Приватност исписаних текстова је обезбеђена, јер нико други осим вас не може да их види, осим ако ви не дозволите слањем линка ка вашем тексту или директним слањем  позива са странице вашег на имејл. Сви текстови се чувају на серверу. Недостатак бесплатне верзије је у томе што је могућност естетског уређивања позадине и простора искључена. Верзија која се наплаћује има више могућности за избор позадине, врсте слова, дизајна листа папира, као и више могућности за дељење. Највећа разлика између плаћене и бесплатне верзије састоји се у у томе што у бесплатној верзији можете да покренете само један дневник, али са неограниченим бројем уноса. Плаћена верзија омогућава покретање више бележница.

Намена у образовању

Овај алат се може препоручити ученицима за вођење личног дневника, јер обезбеђује потпуну приватност. Могућност дељења преко електронске поште може се искористити за размену лепих и необичних порука које ће имати различите садржаје, од личних порука до лекција и белешки које ће бити исписане на листу папира. Ако сте икада пожелели да водите он-лајн дневник или да бележите своје идеје ово је идеалан и сигуран алат. 

Примери

Овај алат користе углавном људи који воде белешке приватно, па је мало видљивих.

Упутство

Слика приказује изглед почетне странице и писање новог уноса:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkY3lXdklSaEFOcjQ/edit?usp=drive_web

1-6 of 6