Џумаг (Joomag)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 07:53 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Џумаг је вероватно најбољи бесплатан сервис за креирање и објављивање различитих типова публикација.  У изборнику за тип публикације сервис нуди: фото-албуме, електронске књиге, визит-карте, есеје, дневнике, портфолио, извештаје, стрипове.  Можемо да бирамо да ли ћемо само да поставимо раније креирану публикацију која мора да буде у ПДФ-формату и на тај начин је објавимо у одређеном изгледу и величини, те уградимо у неко веб-место; или да креирамо публикацију на самом сервису користећи прегршт алатки на којима им могу позавидети програми за прављење публикације какав је Мајкрософтов Паблишер. Након обавезног регистровања на сервис, започињемо креирање прве публикације тако што прво унесемо опште податке о њој: назив, језик (има и српски), регион, тематску категорију и изаберемо врсту публикације. Затим бирамо да ли желимо да креирамо или поставимо готову публикацију у ПДФ-формату. Ако се упустимо у креирање, упустићемо се у креирање потпуно празних страница или ћемо користити неки од понуђених готових шаблона на самом сервису. У зависности од тога који тип публикације смо одабрали, за сваку нам сервис нуди готове шаблоне. Аутори и уредници новина и магазина вероватно ће пре одабрати празне странице, али за каталоге и визит-карте можда је добро користити готове шаблоне јер су пристојни и допадљиви. Ако смо одабрали да сами креирамо целу публикацију, потом ћемо јој изабрати величину, положај и број страница, као и приказ у коначној верзији: листање једне по једне странице, или као двостраница. Свака страница се уређује уз помоћ алатки које су размештене на бочним менијима и горњем хоризонталном менију. Алатке обухватају опције за прореде и положај, унос текста, слике, видеа, клип-арт колекције, облачића, чак и анимације појединих делова, као и много других потребних и више естетских опција. Уколико смо поставили своју ПДФ-публикацију бираћемо само изглед за приказ. У коначном приказу добијамо публикацију која се листа путем стрелица, а задовољство иде дотле да се може уградити и позадинска музика која се чује док корисник прегледа публикацију. На публикацији може да ради више сарадника без икакавих ограничења. Објављена публикација дели се путем линка имејлом и социјалним мрежама, а путем кода за уградњу можемо је уградити на своје веб-место. Плаћена верзија има подобности за оне којима је циљ профит: да додају свој бренд како се на почетку публикације не би видео лого сервиса, да додају посебне странице за плаћање. Како то онима у образовању није битно, слободно можемо да кажемо да за образовање, бар за сада, овај сервис готово да нема ограничења.  Рекламе које се у бесплатној верзији јављају на дну странице, нису наметљиве. 

Намена у образовању

Најлакше што можемо да учинимо, то је да школске новине, годишње извештаје, портфолио и друге документе и издавачке подухвате школе објавимо као ПДФ-публикацију, додамо музику и уградимо на веб-сајт. Најбоље у образовном и васпитном смислу јесте да школска гласила припремамо са ученицима, сараднички креирајући на самом сервису. Они ће том приликом учити , прво, како да конципирају публикацију, како да унесу поједине елементе, и васпитавати дух сарадње и тимске одговорности и међузависности у заједничком осмишљавању, прилагођавању своје идеје и радове другим члановима тима/ уредништва, поштујући и равнајући се према заједничкој визији. Као награду за свој труд добиће лепу публикацију. 

Примери

Разноврсност врста публикација које можемо креирати у овом алату, определила нас је да понудимо више различитих примера:

Упутство

Два упутства које нудимо, биће сасвим довољна да креирате своју прву публикацију на самом сервису:
  • видео-упутство на енглеском језику (2') више је рекламног типа и садржи приказ основних фаза у креирању, а налази се на почетној страници сервиса;
  • сликовно упутство на српском језику урађено је као фото-албум:

Joomag


Comments