Нова кошница (New Hive)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 17. 3. 2015. 23:46 ]

Кратак опис и функционалност

Нова кошница је, пише на сајту,  платформа за мултимедијално публиковање. Има изразиту социјалну природу па је неки сврставају и у социјалне мреже.  У бета-фази се не можете у њу укључити аутоматски, него подносите захтев, сачекате одобрење и позив. Ово је артистичка и визуелно допадљива мрежа коју је покренула група из Сијетла и која је на најбољи начин искористила могућности ХТМЛ5. Она је креативна у највећој могућој мери и зато што је допадљива и зато што омогућава слободу при размештају елемената и понуда на страницама свог налога, тј. не постоји фиксни, дефинисани оквир за креирање страница. Све што креирате, почев од довучених алатки до ресурса и размештаја и свог јединственог шаблона, ваш је лични печат, па се зато ваше место и креација зову Изражавање (Expression). Ако сте некада радили Прези-презентацију, онда ће вам површина за рад у кошници личити на Прези, само мало једноставније. Свака креирана страница у коју се може сместити, текст, слика, видео и аудио-запис, оквир и позадина. Креиране експресије разврставамо у колекције, тематске или по неком другом основу. И колекције и појединачне експресије можемо учинити приватним или јавним,  можемо им доделити иконице за дељење на социјалним мрежама и за коментаре. Добијамо линк и кодове за уградњу, класичан и као лого, и на тај начин их можемо поставити на неко друго веб-место.  

Намена у образовању

Медијски обогаћене странице могу бити занимљив задатак за ученике: да искажу свој доживљај поводом неке теме, уметничког дела и слично, поделе и коментаришу једни другима 

Примери

Пошто је реч о социјалној мрежи, подразумевана подешавања профила су јавно објављене све ваше "експресије". Наравно, имате и могућност да остану приватне и дељене само са одабранима. Тако једна "експресија" може да буде јавна, друге приватне.

Упутство

Занимљив сажетак о креирању нове експресије на овој мрежи на енглеском језику је и налази се на самом сајту.
Comments