Постери, плакати, леци


 Дигитални постери, плакати и леци функционишу слично као веб-алати за магазине, брошуре. разлог за разврставање у посебну врсту је што се базирају на слици претежно, и што сами сервиси инсистирају на томе да је реч о постерима и плакатима, а не о магазину, билтену или брошури.


Декламуј (Recite this)

поставио/ла Славица Јурић 26. 4. 2017. 16:25   [ ажурирано 28. 4. 2017. 09:31 ]

Кратак опис и функционалност

Занимљиве цитате, сентенце и поруке често делимо са другима у кратким порукама путем друштвених мрежа или на страницама веб-места. Овакве кратке поруке биће упечатљивије и допадљивије уколико их дизајнирамо. Без регистровања, брзо и лако, цитате и поруке можемо да дизајнирамо у веб-алату Декламуј. Одмах на почетној страни уносимо текст и бирамо један од двадесетак понуђених шаблона. Треба имати у виду да спрам дужине текста иде и шаблон, па уколико имамо дужи текст, нећемо моћи користити све шаблоне. Оптимална дужина текста која може да стане на све шаблоне јесте једна обична  проширена реченица од неколико речи. Када кликнемо на команду "креирај" (Create), у следећем прозору добијамо приказ цитата на шаблону; опције дељења путем друштвених мрежа, имејла, линком, или преузимање на рачунар у формату слике; могућност да се вратимо на претходни корак и исправимо текст или променимо шаблон.   

Намена у образовању

На овај начин својим ученицима или колегама можемо да проследимо допадљиве честитке, подсетнике, мудре мисли и слично. Далеко боља намена јесте да ученици овај алат користе да изведу и дизајнирају закључке разговора после неке лекције, или после ЧОС-а, пројекта. Правила рада или понашања које ученици сами донесу такође могу да дизајнирају у овом алату. Биће им забавно и упечатљиво. Одређена школска знања у виду формула и прокламација која ученици треба да знају напамет, изгледаће привлачније и лакша за памћења ако их сами ученици поставе на изабрани шаблон, одштампају и закаче у учионици,  или у омиљеној е-учионици, Фејсбук-групи и другим местима где често бораве. 

Примери

Користећи дизајн омиљен међу младима (плакат који човек држи у рукама) направили смо кратку поруку за сам алат. Погледајте пример као: 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkdFR4Si10QmR1X2M/view?usp=drive_web

Упутство

Сликовно упутство приказује неколико основних радњи и могућности при креирању плаката. За приказ у пуној величини, кликните на слику.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNUUzWmhSUDlDVHc/view?usp=drive_web

Зид постерa (Poster my wall)

поставио/ла Гордана Петровић 26. 3. 2016. 14:21   [ ажурирано 2. 4. 2016. 01:06 ]

Кратак опис и функционалност

Зид постерa је алат који можемо користити за прављење постера, колажа од фотографија, календара и картица. На њега се региструјемо повезивањем налога са друштвеном мрежом Фејсбук или директно преко имејл адресе. Ако желим да правимо само постере довољно је да се региструјемо преко имејл адресе, а за остало морамо да повежемо налог са Фејсбуком, јер тек тада можемо правити колаже и календаре од фотографија са ове друштвене мреже. За прављење постера алат има пуно различитих шаблона који су сврстани у категорије. Нови постер правимо тако што изаберемо празан лист или жељени шаблон и на њега постављамо садржаје: текст, фотографије или сличице. За сваки изабрани шаблон можемо променити и позадинску слику, коју бирамо из базе која се налазе у самом алату. Направљене постере можемо преузети на рачунар, поделити преко директног линка и друштвених мрежа или уградути преко ембед-кода у веб-места. Оно што овај алат чини посебно занимљивим је то што радове можемо поделити преко имејл адресе, тако да они са којима их делимо могу учестовати у уређивању рада.

Намена у образовању

Аутори овог алата су предвидели и примену алата у раду са ученицима. Када направимо налог за коришћење алата, свој налог можемо надоградити као наставници за примену у образовању, при чему добијамо могућност да направимо групу за ученичке радове. Прављењем групе или, како у алату кажу - пројекта, ми као наставници дајемо име пројекту, а ученици када приступе адреси алата уносе име пројекта и своје име и на тај начин могу користити алат. Своје радове ученици снимају и они се приказују на профилу наставника у креираној групи. Овакав начин приступања ученика алату, без остављања личних података и имејл адресе, одличан је начин да са ученицима радимо тематске постере који ће бити сачувани на нашем, наставничком налогу, одакле их можемо одштампати, уграђивати у веб-места или делити преко мреже.

Примери 

Примере постера можете погледати у галерији алата.

Упутство

Видео-упутство (15`) на српском језику помоћи ће вам у техничком сналажењу са алатом.

YouTube видео


Канва (Canva)

поставио/ла Гордана Петровић 28. 2. 2016. 05:13   [ Ажурирао/ла 30. 8. 2016. 13:34 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Канва је алат за прављење плаката, летака, слајдова, инфографике, колажа, позивнице, објава за друштвене мреже... Да бисмо користили овај алат морамо направити налог преко имејл адресе или друштвених мрежа. За прављење радова у алату користимо  готове елементе из базе алата које постављамо превлачењем. Канва нуди велики број већ дизајнираних различитих шаблона који можемо додатно уређивати и на које можемо додавати текстове, фотографије са рачунара или из базе алата и објекте из алата. Током додатног уређивања на шаблону можемо брисати и постављати нове елементе, мењати величину и боју елемената и текста, као и додатно уређивати слике. Недостатак бесплатне верзије алате је у томе што ако желимо да преузмемо рад на рачунар не можемо све елементе који се налазе у алат постављати на наш рад, већ само оне који су означени као бесплатни. Бесплатних шаблона и објеката има довољно за прављење занимљивих радова, тако да не би требало да нас то спречава да се упустимо у авантуру коришћења овог алат, нарочито због тога што је овај алат сараднички па га можемо користити за групне радове ученика. Код радова које само желимо електронски да делимо можемо постављати и елементе који су означени за плаћање. Током креирања радова трба водити рачуна и о броју фотографија које додајемо са рачунара, јер и ту постоји ограничење на двадесетак фотографија, у зависности од величине фотографија. Зато је боље користити фотографије које се већ налазе у бази алата.

Намена у образовању

Креатори овог алата су препознали могућности његове примене у образовању па постоји и посебан део који је намењен образовању где можемо погледати примере примене овог алата у образовне сврхе. Библиотека већ креираних шаблона олакшава раду у овом алати, па тако не морамо бринути о нашим дизајнерским вештинама. Сараднички алати овог типа могу нам послужити да са ученицима радимо различите пројекте, почев од прављења лепо дизајнираних позивница, постера или приказа неког догађаја или активности, па све до истраживачких задататака.

Примери

Погледајте неколико примера постера и инфографике  на тему заштите животне средине.

Упутство

Два видео-упутства биће довољна да технички савладате коришћење овог алата:

Њихање (Sway)

поставио/ла Славица Јурић 16. 8. 2015. 18:28   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 11:47 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Из Мајкрософтових понуда стигла је апликација коју смо превели као Њихање, а која представља још једну из низа сличних апликација које прикупљају садржаје са рачунара и интернета и слажу их одређеним редом чинећи тако нов садржај, у сопственом редоследу, избору и комбинацији елемената, са сопственим коментарима. Апликација има потпуно исте могућности као Так, и највише припада веб-постерима, мада намена зависи од креативности аутора.  Уколико имамо Хотмејл или Лајв-налог, самим пријављивањем на њега, Свеј ће нам бити на располагању, и то и на српском језику, али се може креирати и потпуно независтан налог са било којом адресом електронске поште. Радни простор ове апликације заправо је план радње у који постављамо неки од елемената: наслов, текст, слику са натписом, видео-запис, твит, галерију слика, читаву презентацију или документ, уграђен било који веб-садржај путем кода за уградњу. Елементе додајемо или уз помоћ приручне бочне траке Картице или користећи плус на дну претходног елемента. Бочна трака је променљива и у њој се указују алатке оне опције коју активирамо из горње траке са опцијама апликације, или алаткама сваког елемента. У бочној траци имамо углавном увек претраживач путем којег претражујемо слику, видео и друго, у зависности од елемента који додајемо и уређујемо. Ако додајемо садржај са свог рачунара, онда га једноставно превлачимо у додати елеменат. Распоред елемената у плану радње мењамо превлачењем. Целом постеру се бира дизајн из галерије позадина, навигација којом одређујемо да ли ће коначна репродукција да тече хоризонтално, вертикално или аутоматски. Алат је сараднички, тј. можемо да позовемо коуреднике шаљући им линк за уређивање. Креиране радове делимо путем друштвених мрежа, у јавној галерији, путем линка, а можемо и да га уградимо на друго веб-место уз помоћ ембед-кода који је доступан и свим другим корисницима уколико подесимо да је наш рад јаван и дозволимо уградњу.

Намена у образовању

У контролној табли одакле крећемо и где покрећемо нови рад, постоје четири готове презентације који представљају примере различитих намена овог алата, односно презентација/ постера креираних у њему. На почетној страници алата истакнуте су његове главне намене: извештаји, презентације, билтени, личне приче. То ни издалека не исцрпљује намену овог алата. У њему можемо да креирамо лекције за ученике, а ученици могу да креирају своје извештаје, домаће задатке и тимске пројектне задатке. Важна предност овог алата је и то што у понуђеном претраживачу непрестано стоји напомена да се поштују ауторска права веб-садржаја који се користе као елементи у сопственом раду. Због тога је он за ученике драгоцен јер их непрестано подсећа да све на интернету подлеже ауторским правима и да повучене садржаје само позајмљујемо, користимо, наводимо, и да је, у том случају, наша само сама комбинација. 

Примери

Апликација има елементе социјалне мреже, па ће се сви креирани радови појавити у јавној галерији, ако тако подесимо. У јавној галерији можемо погледати примере. пример на српском језику је упутство за коришћење алат креирано у самом алату

Упутство

На сајту постоји линк до плеј-листе са видео-упутствима на енглеском језику.
Наше упутство рађено је у самом алату:

Так (Tackk)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 19:51 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Обиље информација на интернету посебно погодује култури ремикса и смеше. За наставника то може да буде предност јер од постојећег може да прави сопствене садржаје, прилагођене својим потребама и потребама својих ученика, школа. Као одговор на културу ремикса развила се читава технологија алата којима: прикупљамо постојеће садржаје на интернету (своје или туђе); комбинујемо их по својим потребама и евентуално коментаришемо; објављујемо и делимо. Так је такав алат који фигуративно можемо да преведемо као ексерчић. На њега се региструјемо повезивањем са једним од налога на друштвеним мрежама, укључујући и Едмодо, или независно. Одмах нам се нуди да креирамо свој први постер бирајући прво позадину. У централном радном делу постављамо садржаје бирајући их по врсти: текст, видео, аудио, мапа, слика... Затим са десне стране активирамо палету алатки за детаљно уређивање. Кад закуцамо све "ексерчиће" наш је постер спреман за дељење, коментарисање, уградњу. Можемо га учинити приватним, али је цео сервис замишљен као друштвена мрежа у којој се так-постери међусобно деле, коментаришу. 

Намена у образовању

Повезаност са Едмодом јасно нас упућује да овај сервис рачуна на примену у образовању. Може да полсужи за: креирање упутстава за израду неког задатка или за сналажење у неком стварном или виртуелном окружењу; нацрт неког пројекта или сажетак наставне целине; постављање наставних садржаја и лекција, при чему се подразумева да би медијске материјале (видео, аудио) морали већ да имамо или да користимо нечије; речнике непознатих речи из неке текстуалне целине, научне дисциплине и слично, визуелни и звучни (линкована дугмад и слике); представљање и промовисање одељенских активностиизвештаје о некој активности; репортаже са екскурзија и посета; подлогу за повезивање свих веб-места наставника или ученика; позивнице за догађаје образовног карактера и школске манифестације са програмским садржајем.  

Примери

Так о Таку је заправо кратко упутство о овом сервису израђено у самом алату од различитих садржаја: слика екрана, видео-записа, текста.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику доступно је за преглед и преузимање у нашој бази упутстава.

Глогстер (Glogster)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:16 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Глогстер је интерактивни постер који вам омогућава да на занимљивој позадини поставите  текст, видео записе, линкове, фотографије и музику. У оквиру алата постоји богата колекција подлога, оквира и различитих графичких елемената, али и могућност додавања видеа, фотографија и музике са рачунара и интернета. Алат омогућава директно постављање видеа са Јутјуба, али и претраживање видеа и додавање директно са овог сервиса. Налог са овог сервиса можете повезати са неким сервисима за дељење фотографија што омогућава постављање фотографија директно са вашег налога на тим сервисима.  Направљене постере можемо да делимо преко друштвених мрежа Твитера, Фејсбука и Гугла; да их шаљемо електронском поштом; уграђујемо у блогове или да их одштампамо. Алат омогућава самостално прављење постера који могу бити приватни и јавни, као и позивање пријатеља на заједничко уређивање. 

Намена у образовању

Поред Глогстера који је намењен свим корисницима постоји и Глогстер-еду (Glogster EDU) који је намењен искључиво наставницима и ученицима. У оквиру свог налога можете затражити и налоге за своје ученике и добићете креативну виртуелну учионицу. Интерактивност у овом алату обезбеђена је, с једне стране, могућношћу да ученици сарађују на истом алату, а с друге са публиком којој је намењен постер. Интерактивност ће утицати на повећање мотивисаности ученика да што свестраније и сажетије представе неку наставну тему, школски садржај користећи све могућности алата. 

Примери

Сараднички ученички рад о старим занатима рађен је у овом алату, нажалост енглеским алфабетом, а српским језиком.

Упутство

Препоручујемо два упутства на енглеском језику:

Чекирај ово (Checkthis)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 11:22 Вишња Минчев ]

 

Кратак опис и функционалност

Овај алат се скромно рекламира: нема препознатљив лого, делује као да је додатак мрежама са којима је повезан, али је изузетно функционалан. Сам назив алата упућује на то да ће оно што постављамо имати интерактивне могућности провере, пријаве, односно коментара и резервације. Страница се може креирати и без регистрације, а накнадно уређивање у том случају могуће је путем добијене УРЛ адресе за уређивање.  Кад се региструјемо добијамо и једноставну контролну таблу на коју су смештени све наше креиране странице; опцију подешавања где уносимо податке о себи и одређујемо видљивост, дељивост и извештаје које ћемо добијати путем имејла. На покренутој креираној страници постоје могућност за бирање позадине, понуђене и прилагођене, при чему могућност постављања сопствене слике у позадину у различитим распоредима може да учини целу страницу изузетно привлачном и речитом. Затим у редовима једне испод других путем знака + додајемо садржаје: наслов, текст, мапу, слику, видео-запис, упитник. Редослед садржаја сами утврђујемо и, по потреби, мењамо редослед или бришемо уз помоћ опција из падајућег менија које се јављају уз сваки додати садржај.  Уређивач за текст је једноставан (боја, величина, фонт, набрајање), али леп.  У коначном изгледу одељци са различитим садржајима стапају се у јединствену целину, а у десној траци и испод саме креације отворене су могућности интеракције са позванима, и онима са којима је линк подељен. Они могу да гласају, коментаришу у  одговарају на коментаре, што отвара могућност међусобне дискусију, лајкују. Власник странице добија редовне извештаје о реакцијама посетилаца, броју прегледа, коментарима, допадањима. Иако је алат наглашено социјалног карактера, у подешавањима је омогућено да бирамо да буде приватан, као и да после задатог датума не буде уопште доступан јавно.  Једини недостатак, условно речено, јесте то што не нуди код за уградњу, него само линк. 

Намена у образовању

У наднаслову односно самој адреси овог алата стоји да спада у ред социјалних постера. Може да постане својеврсна дигитална огласна табла школе, одељења, наставника. Тај постер подједнако могу да користе наставници и ученици за: креирање постера, најава и регистрација на догађаје и манифестације, мултимедијалне извештаје о протеклим активностима; резултате неке акције или истраживања.  Страница може да послужи чак и за писање реферата и прегледа неке теме, која ће бити обогаћени медијским садржајима, корисним УРЛ-адресама којима су се ученици служили при истраживању. Одељење може да коментарише такве креације. 

Примери

Програми заказаних стручних догађаја са омогућеном интеракцијом са званицама путем упитника и коментара имају улогу и позивнице и регистрације:
Ученички задаци - промена гледишта / улога у роману С. Сремца "Зона Замфирова":

Упутство

Колажна слика у десној бочној траци приказује неколико најважнијих могућности овог алата. 

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B8gm_1_5nRMpQThVWWY0QVZwM1k/edit?usp=drive_web

Испеци плакат (Poster oven)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 11:11 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат омогућава прављење плаката са постављеним читљивим кју-ар кодом. За коришћење алата није потреба регистрација. Процес прављења плаката састоји се од  пет кора, а  плакати се могу преузети на рачунар у ПДФ и ПНГ формату.  У првом кораку се бира жељени изглед плаката из базе шаблона, затим се у другом кораку додатно уређује изабрани шаблон додавањем нових елемената из базе у оквиру алата. У оквиру овог корака може се додати на постер фотографија у ПНГ формату и подешавати боја исписивања текста. У трећем кораку се на плакат исписује текст, при чему алат прима ћирилицу. У четвртом кораку се  на плакат постављају интернет идентитети, односно адресе ка страницама на друштвеним мрежама и веб-адресама, при чему алат аутоматски прави читљив кју-ар код  који је директно повезан са вашим страницама.

Намена у образовању

Посебно је занимљив и атрактиван јер омогућава рекламирање помоћу читљивог кода за мобилне уређаје. Користићемо га за прављење различитих рекламних плаката, флајера и летака, када желимо да истакнемо или рекламирамо неки садржај са интернета. Тај садржај може бити везан за школски сајт и друга веб-места школе, али и други садржаји које наставници и ученици користе или сами стварају. 

Упутство

Текстуално упутство на српском језику доступно је за преглед и преузимање у нашој бази упутстава.

1-8 of 8