Чекирај ово (Checkthis)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 11:22 Вишња Минчев ]
 

Кратак опис и функционалност

Овај алат се скромно рекламира: нема препознатљив лого, делује као да је додатак мрежама са којима је повезан, али је изузетно функционалан. Сам назив алата упућује на то да ће оно што постављамо имати интерактивне могућности провере, пријаве, односно коментара и резервације. Страница се може креирати и без регистрације, а накнадно уређивање у том случају могуће је путем добијене УРЛ адресе за уређивање.  Кад се региструјемо добијамо и једноставну контролну таблу на коју су смештени све наше креиране странице; опцију подешавања где уносимо податке о себи и одређујемо видљивост, дељивост и извештаје које ћемо добијати путем имејла. На покренутој креираној страници постоје могућност за бирање позадине, понуђене и прилагођене, при чему могућност постављања сопствене слике у позадину у различитим распоредима може да учини целу страницу изузетно привлачном и речитом. Затим у редовима једне испод других путем знака + додајемо садржаје: наслов, текст, мапу, слику, видео-запис, упитник. Редослед садржаја сами утврђујемо и, по потреби, мењамо редослед или бришемо уз помоћ опција из падајућег менија које се јављају уз сваки додати садржај.  Уређивач за текст је једноставан (боја, величина, фонт, набрајање), али леп.  У коначном изгледу одељци са различитим садржајима стапају се у јединствену целину, а у десној траци и испод саме креације отворене су могућности интеракције са позванима, и онима са којима је линк подељен. Они могу да гласају, коментаришу у  одговарају на коментаре, што отвара могућност међусобне дискусију, лајкују. Власник странице добија редовне извештаје о реакцијама посетилаца, броју прегледа, коментарима, допадањима. Иако је алат наглашено социјалног карактера, у подешавањима је омогућено да бирамо да буде приватан, као и да после задатог датума не буде уопште доступан јавно.  Једини недостатак, условно речено, јесте то што не нуди код за уградњу, него само линк. 

Намена у образовању

У наднаслову односно самој адреси овог алата стоји да спада у ред социјалних постера. Може да постане својеврсна дигитална огласна табла школе, одељења, наставника. Тај постер подједнако могу да користе наставници и ученици за: креирање постера, најава и регистрација на догађаје и манифестације, мултимедијалне извештаје о протеклим активностима; резултате неке акције или истраживања.  Страница може да послужи чак и за писање реферата и прегледа неке теме, која ће бити обогаћени медијским садржајима, корисним УРЛ-адресама којима су се ученици служили при истраживању. Одељење може да коментарише такве креације. 

Примери

Програми заказаних стручних догађаја са омогућеном интеракцијом са званицама путем упитника и коментара имају улогу и позивнице и регистрације:
Ученички задаци - промена гледишта / улога у роману С. Сремца "Зона Замфирова":

Упутство

Колажна слика у десној бочној траци приказује неколико најважнијих могућности овог алата. 

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B8gm_1_5nRMpQThVWWY0QVZwM1k/edit?usp=drive_web

Comments