Декламуј (Recite this)

поставио/ла Славица Јурић 26. 4. 2017. 16:25   [ ажурирано 28. 4. 2017. 09:31 ]

Кратак опис и функционалност

Занимљиве цитате, сентенце и поруке често делимо са другима у кратким порукама путем друштвених мрежа или на страницама веб-места. Овакве кратке поруке биће упечатљивије и допадљивије уколико их дизајнирамо. Без регистровања, брзо и лако, цитате и поруке можемо да дизајнирамо у веб-алату Декламуј. Одмах на почетној страни уносимо текст и бирамо један од двадесетак понуђених шаблона. Треба имати у виду да спрам дужине текста иде и шаблон, па уколико имамо дужи текст, нећемо моћи користити све шаблоне. Оптимална дужина текста која може да стане на све шаблоне јесте једна обична  проширена реченица од неколико речи. Када кликнемо на команду "креирај" (Create), у следећем прозору добијамо приказ цитата на шаблону; опције дељења путем друштвених мрежа, имејла, линком, или преузимање на рачунар у формату слике; могућност да се вратимо на претходни корак и исправимо текст или променимо шаблон.   

Намена у образовању

На овај начин својим ученицима или колегама можемо да проследимо допадљиве честитке, подсетнике, мудре мисли и слично. Далеко боља намена јесте да ученици овај алат користе да изведу и дизајнирају закључке разговора после неке лекције, или после ЧОС-а, пројекта. Правила рада или понашања које ученици сами донесу такође могу да дизајнирају у овом алату. Биће им забавно и упечатљиво. Одређена школска знања у виду формула и прокламација која ученици треба да знају напамет, изгледаће привлачније и лакша за памћења ако их сами ученици поставе на изабрани шаблон, одштампају и закаче у учионици,  или у омиљеној е-учионици, Фејсбук-групи и другим местима где често бораве. 

Примери

Користећи дизајн омиљен међу младима (плакат који човек држи у рукама) направили смо кратку поруку за сам алат. Погледајте пример као: 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkdFR4Si10QmR1X2M/view?usp=drive_web

Упутство

Сликовно упутство приказује неколико основних радњи и могућности при креирању плаката. За приказ у пуној величини, кликните на слику.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNUUzWmhSUDlDVHc/view?usp=drive_web

Comments