Њихање (Sway)

поставио/ла Славица Јурић 16. 8. 2015. 18:28   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 11:47 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Из Мајкрософтових понуда стигла је апликација коју смо превели као Њихање, а која представља још једну из низа сличних апликација које прикупљају садржаје са рачунара и интернета и слажу их одређеним редом чинећи тако нов садржај, у сопственом редоследу, избору и комбинацији елемената, са сопственим коментарима. Апликација има потпуно исте могућности као Так, и највише припада веб-постерима, мада намена зависи од креативности аутора.  Уколико имамо Хотмејл или Лајв-налог, самим пријављивањем на њега, Свеј ће нам бити на располагању, и то и на српском језику, али се може креирати и потпуно независтан налог са било којом адресом електронске поште. Радни простор ове апликације заправо је план радње у који постављамо неки од елемената: наслов, текст, слику са натписом, видео-запис, твит, галерију слика, читаву презентацију или документ, уграђен било који веб-садржај путем кода за уградњу. Елементе додајемо или уз помоћ приручне бочне траке Картице или користећи плус на дну претходног елемента. Бочна трака је променљива и у њој се указују алатке оне опције коју активирамо из горње траке са опцијама апликације, или алаткама сваког елемента. У бочној траци имамо углавном увек претраживач путем којег претражујемо слику, видео и друго, у зависности од елемента који додајемо и уређујемо. Ако додајемо садржај са свог рачунара, онда га једноставно превлачимо у додати елеменат. Распоред елемената у плану радње мењамо превлачењем. Целом постеру се бира дизајн из галерије позадина, навигација којом одређујемо да ли ће коначна репродукција да тече хоризонтално, вертикално или аутоматски. Алат је сараднички, тј. можемо да позовемо коуреднике шаљући им линк за уређивање. Креиране радове делимо путем друштвених мрежа, у јавној галерији, путем линка, а можемо и да га уградимо на друго веб-место уз помоћ ембед-кода који је доступан и свим другим корисницима уколико подесимо да је наш рад јаван и дозволимо уградњу.

Намена у образовању

У контролној табли одакле крећемо и где покрећемо нови рад, постоје четири готове презентације који представљају примере различитих намена овог алата, односно презентација/ постера креираних у њему. На почетној страници алата истакнуте су његове главне намене: извештаји, презентације, билтени, личне приче. То ни издалека не исцрпљује намену овог алата. У њему можемо да креирамо лекције за ученике, а ученици могу да креирају своје извештаје, домаће задатке и тимске пројектне задатке. Важна предност овог алата је и то што у понуђеном претраживачу непрестано стоји напомена да се поштују ауторска права веб-садржаја који се користе као елементи у сопственом раду. Због тога је он за ученике драгоцен јер их непрестано подсећа да све на интернету подлеже ауторским правима и да повучене садржаје само позајмљујемо, користимо, наводимо, и да је, у том случају, наша само сама комбинација. 

Примери

Апликација има елементе социјалне мреже, па ће се сви креирани радови појавити у јавној галерији, ако тако подесимо. У јавној галерији можемо погледати примере. пример на српском језику је упутство за коришћење алат креирано у самом алату

Упутство

На сајту постоји линк до плеј-листе са видео-упутствима на енглеском језику.
Наше упутство рађено је у самом алату:

Comments