Так (Tackk)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 19:51 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Обиље информација на интернету посебно погодује култури ремикса и смеше. За наставника то може да буде предност јер од постојећег може да прави сопствене садржаје, прилагођене својим потребама и потребама својих ученика, школа. Као одговор на културу ремикса развила се читава технологија алата којима: прикупљамо постојеће садржаје на интернету (своје или туђе); комбинујемо их по својим потребама и евентуално коментаришемо; објављујемо и делимо. Так је такав алат који фигуративно можемо да преведемо као ексерчић. На њега се региструјемо повезивањем са једним од налога на друштвеним мрежама, укључујући и Едмодо, или независно. Одмах нам се нуди да креирамо свој први постер бирајући прво позадину. У централном радном делу постављамо садржаје бирајући их по врсти: текст, видео, аудио, мапа, слика... Затим са десне стране активирамо палету алатки за детаљно уређивање. Кад закуцамо све "ексерчиће" наш је постер спреман за дељење, коментарисање, уградњу. Можемо га учинити приватним, али је цео сервис замишљен као друштвена мрежа у којој се так-постери међусобно деле, коментаришу. 

Намена у образовању

Повезаност са Едмодом јасно нас упућује да овај сервис рачуна на примену у образовању. Може да полсужи за: креирање упутстава за израду неког задатка или за сналажење у неком стварном или виртуелном окружењу; нацрт неког пројекта или сажетак наставне целине; постављање наставних садржаја и лекција, при чему се подразумева да би медијске материјале (видео, аудио) морали већ да имамо или да користимо нечије; речнике непознатих речи из неке текстуалне целине, научне дисциплине и слично, визуелни и звучни (линкована дугмад и слике); представљање и промовисање одељенских активностиизвештаје о некој активности; репортаже са екскурзија и посета; подлогу за повезивање свих веб-места наставника или ученика; позивнице за догађаје образовног карактера и школске манифестације са програмским садржајем.  

Примери

Так о Таку је заправо кратко упутство о овом сервису израђено у самом алату од различитих садржаја: слика екрана, видео-записа, текста.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику доступно је за преглед и преузимање у нашој бази упутстава.
Comments