Складиштење и дељење датотека


Значајна могућност Веб 2.0 састоји се у постављању датотека у "облак", где се оне чувају, али и деле са другима, коме дамо дозволе. То је значајно за наставнике који своје датотеке могу делити с ученицима на тај начин, али и обрнуто: ученици могу делити с наставницима, родитељима, другим ученицима. Обично такви сервиси имају могућност и да се публиковане датотеке уграде путем ембед-кода у блог или веб-место при чему добијате различите ефекте: документ се прегледа "скроловањем" надоле, листа се с лева на десно и обрнуто, листа и успут шушти као права књига итд.

Слајд-сервис (Slide Serve)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 03:35 ]

Кратак опис и функционалност

Слајд-сервис је  бесплатан сервис који омогућава једноставно постављање, дељење и преглед  Пауер-поинт презентације на интернету. Алат омогућава дељење Пауер-поинт презентација у које су укључене анимације, прелази, аудио и видео. Постављене презентације  се могу уградити на блог или веб сајт и гледати у режиму пуног екрана без смањења квалитета, као и поделити преко друштвених мрежа. Дељење постављених презентација може бити јавно или приватно, а регистровани корисници могу направити сопствени канал, писати коментаре, позивати остале кориснике за пријатеље и додати  презентације у своје друштвене обележиваче (bookmarks).  Максимална величина датотеке  која се отпрема  је ограничена на 30МБ и тренутно подржава следеће формате: ppt, pps.  За коришћење овог алата потребно је имати инсталиран пауер флеш-поинт (PoverFlashPoint), који се може преузети на овој адреси. Његова величина је до 10 МБ и он омогућава конвертовање презентације у флеш-формат. Као недостатак истичемо мноштво реклама које се јављају на свим страницама.

Намена у образовању

Овај сервис нуди све што и остали сличне намене. Као посебност истичемо могућност конвертовања презентације у флеш-формат. Због тога га препоручујемо наставницима који често користе презентације са много анимација да би симулирали неку појаву. 

Примери

Презентација о мапама ума постављена је на овај сервис.

Упутство

Слика приказује основне могућности са постављеним презентацијама.

Бокс (Box)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 03:21 ]

Кратак опис и функционалност

Бокс је место где складиштите своје датотеке с намером да их делите с другима путем слања линка или уградње на неком другом веб-месту путем ембед-кода. Датотеке смештене на овај сервис можете организовати по фасциклама. Веома једноставан за сналажење, овај сервис је популаран и због могућности да се једна фасцикла или више њих поставе као виџет на Вордпресу или Блогеру, па ће посетиоци блога моћи преко виџета да преузму датотеке које су велике да бисте их постављали на сам блог. Постоји и могућност преузимања апликације за рачунар, помоћу које се датотеке смештене у посебну фасциклу на рачунару, аутоматски синхронизују и постављају и на интернет у Бокс.

Намена у образовању

Дигитална остава, поготово када имају могућност описа и сарадње на постављеним датотекама представљају незаобилазне  веб-просторе где  са ученицима или колегама можете делити датотеке дајући свакој појединој фасцикли коју сте креирали различите дозволе и кориснике. На тај начин остава постаје и база ресурса уз наставу.

Примери

Онлајн часопис Школски библиотекар има и своју е-верзију у ПДФ-формату која је постављена на Бокс и дељења јавно.

Упутство

Основне могућности дигиталне оставе Бокс приказане су на слици:

Само налепи (Just Paste It)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 03:30 ]

Кратак опис и функционалност

Овај једноставан сервис који ради и без регистрације користићете када вам је потребно да га уградите на неко веб-место или форум као ХТМЛ. На радни простор може да се копира или уноси текст (ћирилични, такође) из било ког текстуалног процесора, и медијски садржаји: слика, видео, као и математичке формуле. Сервис аутоматски прави и чува копије и додељује линк вашој креацији. Додељује вам код за форум или ХТМЛ-код, а можете га и извести у ПДФ-формату. Осим путем линка, може се поделити и путем социјалних мрежа.

Намена у образовању

Наставници ће сервис користити када желе да креирају одређена упутства, примере и налепе их, тј. додају у форум или на веб-место. 

Примери

Текстуално упутство за коришћење овог сервиса урађено је на страници овог сервиса па је истовремено и пример. 


 

Ишу (Issuu)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 03:24 ]

Кратак опис и функционалност

У називу овог сервиса садржана је и његова намена. Он служи за публиковање електронских књига, брошура, часописа и новина, докумената, упутстава итд. При постављању публикације одређују се прецизни подаци о свакој од њих. Осим имена, описа, ознака, одређује се односно бира се из падајућег менија тематска област, врста публикације, језик, да ли је безбедан за децу, да ли је јавна или приватна, дозвољавамо ли коментаре и преузимање од стране посетилаца. Сервис је истовремено и социјална мрежа те путем праћења појединаца или фирми, можемо бити обавештени шта су ново поставили. Куриозитета ради, Креативни центар поставља своја издања баш на овом сервису. Постављене публикације разврставамо по фасциклама које сами креирамо, а сам систем разврстава их по формату: ворд, ПДФ. Приказ публикација у библиотеци има неколико стилова, од фасцикли до изгледа полица на којима су поређане публикације. За сваку постављену публикацију добијамо линк и ембед-код те се може уградити на неко друго веб-место и добити привлачан изглед књиге која се листа.

Намена у образовању

Постављање публикација на овом сервису омогућава наставницима да деле скрипте, школске часописе и друге материјале са ученицима и шире и да их уграђују на веб-места у привлачном облику књиге која се листа.

Примери

Књига Говор тела постављена је на овом сервису одакле можете да је преузмете, додате на своју полицу и делите.

Упутство

Основне могућности и функције овог сервиса приказане су на слици:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkdUM0dm1rNUY3UTg/edit?usp=drive_web

Бујица аутора (author STREAM)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 03:22 ]

Кратак опис и функционалност

Бујица аутора је велика  интернет заједница која даје приступ бројним презентацијама о различитим темама. Овај бесплатан алат омогућава постављање и дељење презентација направљених у Пауер-поинту. Презентације се могу поставити и без регистрације, али  препоручујемо регистрацију,  јер се тиме добија могућност дељења електронском поштом ,  преко друштвених мрежа (Фејсбука и Твитера), слање на Јутјуб  и уграђивање у блогове и веб-странице.  Приликом уграђивања презентације у блог, осим преко ембед-кода, алат омогућава и уграђивања преко прилагодљивог ембед-кода. Прилагођавање подразумева промену боје теме, боје ивица, уградне величине, као и сакривање траке праћења. Постављање презентација  се врши на веома једноставан начин кликом на тастер додај.  Док се презентација поставља на сервис потребно је попунити информације о презентацији, које могу помоћи члановима заједнице у претраживању.  Може се додати наслов, тагови,  опис и изабрати да ли је презентација јавна или приватна. Максимална величина фајла који се може отпремити је 1 МБ, а  максимално се може отпремити 10 фајлова  од 1 ГБ величине у датом тренутку. Можете послати више датотека истовремено. Презентација која се постави на сервер задржава све карактеристике које је имала кад смо је креирали ( анимације, линкове, ефекте, аудио фајлове).  Алат омогућава конвертовање презентације у видео-запис. Да би се конвертовала презентација мора бити  подешена и постављена на сервис  да се аутоматски репродукује. Чланови са бесплатним налогом могу конвертовати само један видео у трајању до 5 минута, док чланови који користе плаћену верзију могу конвертовати 15 видео-записа у трајању до 100 минута.  Видео се може снимити у више формата (МП4, ВМВ, АВИ). На сервису се може заказати презентовање неке од презентација у реалном времену што овај сервис чини блиским конференцијским алатима. Сервис нам омогућава и отварање канала као збирки презентација. Канал може да добије свој виџет и постави на веб-место где се могу прегледати све презентације постављене на тај канал.

Намена у образовању

Саветујемо наставницима да изаберу сервис на коме ће постављати своје презентације и користе један како би на једном месту имали све презентације. Уколико одаберете овај сервис, његове предности су то што задржава анимације које презентација већ има и што даје различитих могућности прилагођавања уградње путем ембед-кодова. 

Примери

Прилажемо два примера да погледате могућности:

Упутство

На располагању су вам два упутства:

Дељење слајдова (Slideshare)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 07:47 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Слајдшер је најпопуларнији сервис за објављивање и дељење презентација и текстуалних документа, а у плаћеној верзији и филмова. Он је истовремено и социјална мрежа на којој можете пратити чувене светске предаваче и професоре, јер већина своја предавања објављујe баш на овој мрежи. Објављивањем презентација, ПДФ или ворд-докумената, путем ембед-кода можете их уградити у своје или школско веб-место. При објављивању документа много је боље да их објавите у ПДФ-формату због могућег непрепознавања фонтова, а код презентација пазите да фонтови буду уобичајени. Уколико су ћирилична, одаберите у подешавањима свог налога руски језик (нема српског) и нећете имати проблема са препознавањем ћирилице. Ако објављујете на Слајдшеру, заборавите на музику или звучне записе у презентацији, као и на све анимације - неће радити. Мрежа је намењена професионалцима, анимације и слични ефекти не пролазе на њој. 

Намена у образовању

Користите Слајдшер, пре свега, у професионалном развоју, а ако желите занимљиве презентације са ефектима, који ће их учинити ученицима занимљивијим, онда се радије определите за друге сервисе сличне намене. То је мрежа која је непрестано у развоју, па у последње време нуди и могућност да позовете групу људи у заказано време и тумачите им документ или презентацију коју сте објавили - нека врста вебинара или састанка / предавања  на мрежи .

Примери

Могућности и понуде овог сервиса:

Упутство

Видео-упутство (10') на српском језику садржи упутства о коришћењу мреже Слајдшер.

Скрибд (Scribd)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 07:52 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Скрибд је један од најпопуларнијих сервиса за постављање и дељење различитих датотека: ворд, ПДФ. слајдова. Дозволе су на овом сервису врло битне и изнијансиране: читаоцима можете дозволити само читање, преузимање са претходним пријављивањем или без њега, преузимање у замену за постављен документ, преузимање ембед-кода или без те могућности... Сервис је и социјална мрежа те кориснике који редовно објављују можете пратити и бити праћени, коментарисати постављене датотеке, као и на Слајдшеру. Уз то, повезан је са другим социјалним мрежама те се аутоматски обзнањује оно што постављате ако сте то учинили јавним. Ипак, предност дајемо Слајдшеру баш због претераних дозвола и досадних реклама на Скрибду.

Намена у образовању

По природи оваквих сервиса интеракције нема много, али је корист од њих велика. 


Медијски огањ (Media Fire)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 03:29 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је класична веб-остава у којој можете креирати на мрежи, поставити већ креиране  и чувати своје датотеке.  За сваку од њих добијате линкове, ХТМЛ-код и код за форум те на тај начин поделити сваки од медијских садржаја у својој остави. Такође, у својој остави можете креирати презентације, текст-датотеке, документе, фасцикле и табеле. На сваку од креираних датотека можете позвати сараднике или их поделити кад буду готове. На сам сервис можете се регистровати и путем Фејсбук-налога или Твитера. Добијате могућност коришћења 50 ГБ. Садржаји у остави осим дељења, омогућавају и сарадњу са онима које позовете. Из оставе сваку датотеку можете извести у одређеном формату на свој рачунар. Ова дигитална остава личи на Гугл-диск или Мајкрософтов Скај-драјв . Такође, постоји могућност за десктоп-алатку путем које сте стално у вези са дигиталном оставом, те апликација за мобилни телефон.

Намена у образовању

Као и све сличне дигиталне оставе, даје велике могућности за сарадњу на мрежи, са колегама или ученицима.   

Примери

Анализа семинара је датотека постављена у дигиталној остави која се може делити и преузети, позвати други на сарадњу.

Упутство

Слика приказује изглед оставе и опције са датотеком:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkcHhFeC1EZXV1dG8/edit?usp=drive_web

Каламео (Calameo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 03:28 ]

Кратак опис и функционалност

Допадљив сервис за публиковање и дељење докумената у Ворд и ПДФ-формату има бесплатну и плаћену верзију, али је бесплатна сасвим довољна да задовољи основне функције дељења: 15 ГБ простора, неограничен број публикација, 500 страна по публикацији, 100 МБ по публикацији, 50 приватних публикација, 1 администратор. Код овог сервиса је занимљиво што ствара илузију листања публикације са звуком: чује се шуштање листа. У плаћеној верзији могу се додати и други ефекти, рецимо да се уз листање чује музика коју сте додали. Објављени документ може се штампати, преузети, ако сте тако подесили; прегледати као књига или као слајд; листати равно или са савијеним листом. Посебно је повољан избор више ембед-кодова које можете подесити по величини. Каламео је и социјална мрежа повезана са другим социјалним мрежама тако да можете да пратите "издавачку делатност", односно да рекламирате своју. Можете да пратите статистику прегледа оног што сте објавили, да поделите јавно на социјалним мрежама или са одабраним појединцима. Несвакидашња понуда је могућност додавања анотација уз сваку страницу публикације или уз цео документ. Анотације могу бити приватне и видљиве свима.

Намена у образовању

Попут свих сличних сервиса за публиковање и дељење публикација, уградњу на веб-места овај сервис омогућава да ваш рад и рад ваших ученика буде не само допадљивији, него и видљивији јавности. Анотације су посебно корисне за додатна појашњења ученицима или колегама са којима публикацију делите. 

Примери

Могућности сервиса приказујемо двама примерима:
  • публикација - упутство на самом сервису где се виде могућности за преузимање, коментарисање и дељење
  • публикација о важним догађајима 1. септембра уграђена у овај сајт са звучним ефектом листања:

Упутство

Слика показује контролну таблу корисника и могућности које има.


1-9 of 9