Велике датотеке


Слање великих датотека путем електронске поште ограничено је на одређен број мегабајта, па је ово ограничење исправљено постојањем сервиса на којима пошиљалац може да постави велике датотеке и примаоцу пошаље линк да га преузме. Код већине сервиса време чувања оваквих датотека је ограничено из разумљивих разлога.Само усмери (Just Beam It)

поставио/ла Вишња Минчев 1. 5. 2017. 03:14   [ ажурирано 7. 5. 2017. 09:59 ]

Кратак опис и функционалност

Путем овог сервиса можемо делити датотеке величине до 5 ГБ. Регистрација није потребна. Једну или више датотека које желимо да поделимо бирамо једноставним превлачењем у прозор у којем је сервис отворен или одабиром датотека из рачунара. Дељење обављамо путем линка или кју-ар кода, који су активни десет минута након креирања. Морамо водити рачуна и о томе да прозор у којем се обавља дељење не смемо затворити пре завршетка трансфера.

Намена у образовању

Овај сервис можемо користити за лако и брзо дељење великих датотека са одабраним корисницима или их готово тренутно пребацити у мобилни телефон скенирањем генерисаног кју-ар кода.

Упутство

  • слика приказује начин избора датотеке и креирања линка за дељење:
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B2OE0RixdJD5bXBSNVV2LXdMcjQ/view?usp=drive_web

Ај-драјв (IDrive)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 13. 3. 2017. 16:31 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Сервис је атипична мешавина веб-алата за чување великих резервних копија и апликације за инсталацију на рачунару. Наиме, да бисте могли направити резервне копије неких датотека или програма потребно је да инсталирате десктоп апликацију која прави резервне копије. Ту копију онда чувате у остави веб-алата Ај-драјв. У бесплатној верзији на располагању вам је 5ГБ.

Намена у образовању

Чување резервних копија спада у дигиталну културу, не само у опрез, и на то је потребно навикавати и ученике. 

Упутство

Слика приказује опције са бекапованим датотекама на самом сервису.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWVdkeFBPcjc5elk/edit?usp=drive_web

Пошта за датотеке (Filemail)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 11:26 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис за слање великих датотека имејлом се плаћа, али у бесплатној верзији има елементарне могућности брзог слања великих датотека и могућности преузимања са сервера. Први услов за бесплатно коришћење су некомерцијалне сврхе што образовање јесте. Максимална величина постављених и послатих датотека по дану је 2 ГБ, а максималан број преузимања фајлова је 20. Постављене датотеке се бришу након 3 дана што значи да дотада примаоци ваше поруке имејлом о постављеној датотеци у том року морају преузети датотеку. Брзина и подршка сервиса за бесплатне кориснике су спорије од оних у плаћеним верзијама. У бесплатној верзији не морате се регистровати на овај сервис.

Намена у образовању

За размену великих датотека за образовну намену овај је алат сасвим пристојан. Просветни радници ће најчешће имати потребу да поделе велике видео-записе са колегама и ученицима, али и зиповане програме и слично.

Упутство

Слика приказује почетну и једину страницу на којој и уносите потребне податке и постављате велику датотеку.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNE9lbi15a1FIR28/edit?usp=drive_web
 

Размењујемо (We transfer)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 19. 2. 2017. 08:33 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Без регистрације и без пријављивања, путем овог сајта могу се поставити и поделити датотеке величине до 2 ГБ, у трајању од 14 дана. При постављању датотеке одмах изаберете имејл пријатеља са којим датотеку делите, напишете поруку и извршите трансфер. Ако користите WeTransfer Plus имате могућност постављања и дељења датотека до 10 ГБ.

Намена у образовању

Током 14 дана са ученицима или колегама можете да поделите видео-записе и друге датотеке које су превелике за слање обичном електронском поштом. Они их преузимају на свој рачунар користећи линк који добију од вас у имејлу. 

Упутство

Апликација је доступна и за мобилне телефоне.

Гет (Gett)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 5. 2017. 09:32 Вишња Минчев ]

http://ge.tt/
  
Кратак опис и функционалност

Регистрација је обавезна на овом сервису, али нека вам не буде тешко јер је он истовремено и остава, тј. не уклањају се постављене велике датотеке након краћег времена, а имате могућност да користите 2ГБ простора. Можете да се региструјете преко Фејсбука или свог Твитер-налога. Ради врло једноставно: поставите датотеку и поделите је уношењем имејл-адреса с корисницима или јавно на друштвеним мрежама Фејсбук, Твитер и Гугл+. Они добијају обавештење и могу датотеке које сте поставили преузети и захвалити вам се слањем кратке поруке у којој само уносе своје име, а поруке захвале вас чекају на самом сервису. Ова мала шминкерска ствар је веома битна за културу понашања коју можете однеговати и код својих ученика. Процес преноса је релативно брз, бар неколико пута бржи него када се, рецимо, поставља видео-запис на Јутјуб. По постављању датотеке, од сервиса добијате извештај на свој имејл са подацима о датотеци (линк, формат, величина итд) и могућностима дељења.

Намена у образовању

За разлику од дигиталних остава где обично можете поставити велике датотеке и уградити их, коментарисати, а не само поделити линк, овај сервис служи само дељењу ради преузимања од стране одабраних корисника и тако га је потребно и користити те на тај начин штедети простор на дигиталним оставама које су обично ограничене. Овде ћете, дакле, постављати  датотеке које сте намеравали послати имејлом, али не можете јер су превелике.


Хај-тејл (Hightail)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:47 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Бивши сервис за постављање и дељење великих датотека Yousendit прерастао је у нови Хај-тел који је сада профитабилан. Међутим, у бесплатној верзији још увек постоји могућност постављања датотека до 250 МБ на простору до 2 ГБ и 5 е-сигнатура. Апликација је доступна и за Андроид ОС за мобилне телефоне.

Намена у образовању

За образовне сврхе може да се користи овај сервис као и сви слични. Ипак, због оријентације на плаћене верзије, боље га је заменити неким другим.Пошаљи то (Senduit)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 03:46 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Још један сервис путем којег можете без регистрације послати датотеке величине до 100 МБ омогућава вам доступност тих датотека од неколико дана до једне седмице, што бирате приликом постављања датотеке. Добијени линк шаљете онима који ће датотеку преузети. 

Намена у образовању

Размена великих датотека је брза и у погледу времена које имате на располагању и у погледу постављања које брзо тече. 

Упутство

Слика показује изглед почетне странице на којој се у два корака поставља датотека и добија линк за слање онима који могу да преузму датотеку у одређеном року.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkRUQtRjdHd2RaR00/edit?usp=drive_web

1-7 of 7