Велике датотеке


Слање великих датотека путем електронске поште ограничено је на одређен број мегабајта, па је ово ограничење исправљено постојањем сервиса на којима пошиљалац може да постави велике датотеке и примаоцу пошаље линк да га преузме. Код већине сервиса време чувања оваквих датотека је ограничено из разумљивих разлога.Само усмери (Just Beam It)

поставио/ла Вишња Минчев 1. 5. 2017. 03:14   [ ажурирано 7. 5. 2017. 09:59 ]

Кратак опис и функционалност

Путем овог сервиса можемо делити датотеке величине до 5 ГБ. Регистрација није потребна. Једну или више датотека које желимо да поделимо бирамо једноставним превлачењем у прозор у којем је сервис отворен или одабиром датотека из рачунара. Дељење обављамо путем линка или кју-ар кода, који су активни десет минута након креирања. Морамо водити рачуна и о томе да прозор у којем се обавља дељење не смемо затворити пре завршетка трансфера.

Намена у образовању

Овај сервис можемо користити за лако и брзо дељење великих датотека са одабраним корисницима или их готово тренутно пребацити у мобилни телефон скенирањем генерисаног кју-ар кода.

Упутство

  • слика приказује начин избора датотеке и креирања линка за дељење:
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B2OE0RixdJD5bXBSNVV2LXdMcjQ/view?usp=drive_web

Пошта за датотеке (Filemail)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 11:26 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис за слање великих датотека имејлом се плаћа, али у бесплатној верзији има елементарне могућности брзог слања великих датотека и могућности преузимања са сервера. Први услов за бесплатно коришћење су некомерцијалне сврхе што образовање јесте. Максимална величина постављених и послатих датотека по дану је 2 ГБ, а максималан број преузимања фајлова је 20. Постављене датотеке се бришу након 3 дана што значи да дотада примаоци ваше поруке имејлом о постављеној датотеци у том року морају преузети датотеку. Брзина и подршка сервиса за бесплатне кориснике су спорије од оних у плаћеним верзијама. У бесплатној верзији не морате се регистровати на овај сервис.

Намена у образовању

За размену великих датотека за образовну намену овај је алат сасвим пристојан. Просветни радници ће најчешће имати потребу да поделе велике видео-записе са колегама и ученицима, али и зиповане програме и слично.

Упутство

Слика приказује почетну и једину страницу на којој и уносите потребне податке и постављате велику датотеку.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNE9lbi15a1FIR28/edit?usp=drive_web
 

Размењујемо (We transfer)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 19. 2. 2017. 08:33 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Без регистрације и без пријављивања, путем овог сајта могу се поставити и поделити датотеке величине до 2 ГБ, у трајању од 14 дана. При постављању датотеке одмах изаберете имејл пријатеља са којим датотеку делите, напишете поруку и извршите трансфер. Ако користите WeTransfer Plus имате могућност постављања и дељења датотека до 10 ГБ.

Намена у образовању

Током 14 дана са ученицима или колегама можете да поделите видео-записе и друге датотеке које су превелике за слање обичном електронском поштом. Они их преузимају на свој рачунар користећи линк који добију од вас у имејлу. 

Упутство

Апликација је доступна и за мобилне телефоне.

1-3 of 3