Додаци и менаџери соц. мрежа


У овој врсти представљени су веб-алати који повећавају функционалност постојећих друштвених мрежа. Највише је додатака Твитеру из разумљивих разлога: због ограничења овог микроблога њему је потребно највише проширења. Додаци Твитеру већ самим називом указују да се директно односе на њега тако што омогућавају додавање медијских садржаја, упитника и другог на Твитер. Ти се додаци могу активирати и на контролној табли личних Твитер-налога.
Од додатака друштвеним мрежама треба да разликујемо веб-алате који су само повезани са одређеним мрежама, а функционишу и самостално. 
У овој врсти наћи ће се и тзв. медисјки гејтвеји (пролази) као својевсрни менаџери налога на друштвеним мрежама. Они омогућавају да се са једног места управља налозима на свим друштвеним мрежама и тако штеде време. 

Хаш-таг (Hashtags)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:49 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Они који воле Твитер и радо га користе имају велику помоћ у овом стандарду. Није у питању веб-алат него стандард који означава теме или кључне речи у твитовима. Путем симбола # сваки корисник може да прати тему наведену иза овог симбола и учествује у дискусији.

Намена у образовању

Не само у образовању, него и иначе у коришћењу Твитера, стандард нам олакшава коришћење Твитера за проналажење и укључење у теме које нас занимају. Наставницима посебно може да послужи за праћење тема из образовања и евентуално укључење у дискусије.  Тако овај стандард доприноси и постаје начин и место професионалног развоја и самообразовања, неформалног учења и ширења личне образовне мреже.

Примери

Неке од светски познатих тема везаних за образовање имају следеће хаштагове: #edapp, #edtech, #education, #elearning, #lrnchat, #mlearning, #teachers

Упутство

Упутство је корисно само ако сами желите да покренете одређену тему. То ћете учинити тако што прво одредите кључну реч и унесете симбол. Започните. Може да се обрише, не брините.

Твитер-дневник (Twournal)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 08:48 ]

Кратак опис и функционалност

Љубитељи и корисници Твитера уз овај додатак могу да направе журнал својих твитова и Фејс-порука. Журнал или дневник схватите условно јер се од твитова може сачинити права електронска књига у ПДФ-формату. На ову услугу регистроваћете се повезивањем Твитер-налога, али можете креирати и потпуно нови налог. Уз твитове можете додати и одговоре, слике. Ако желите велики број страница дневника, онда ћете се морати определити за једну од плаћених верзија овог алата. 

Намена у образовању

Уколико Твитер користите у професионалном развоју или у настави, од пробраних твитова, можете сачинити ресурс као продукт рада или документовати процес рада. 

Примери

Дневник твитова твитераша Џона Хенрија објављен је на Ишу-сервису.


Твиендс (Twiends)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 14. 3. 2015. 17:38 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је практично мета-социјална мрежа на којој промовишете свој Твитер. На њој отварате свој налог повезујући га са Твитером и повезујете се са људима по истој земљи и интересовањима. На мрежи оглашавате свој Твитер или листе, и друге понуде. Мрежа нуди и повезивање са другим сервисима. Крајњи циљ ове промоције јесте пораст заједнице пратилаца. За посебне услуге наглашене промоције (расадник - seed) постоји и плаћена верзија. 

Намена у образовању

Уколико је ваш Твитер важан део личне образовне мреже, онда ћете имати разлога да се ваша заједница повећа и да користите ову мрежу као један од начина промоције.

Примери

Један образовни блог на енглеском језику има отворен налог на Твитеру и промоцију путем ове мета-социјалне мреже. 


Твибон (Twibbon)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 08:48 ]

Кратак опис и функционалност

Додатак Твитеру омогућава кампању и проширење заједнице путем аутоматског проналажења пратилаца по сличности или неком другом параметру који сервис одређује. Ако сте почетник, зачас можете прибавити првих пола стотине пратилаца путем овог сервиса. На сервис се региструјете путем Фејсбук или Твитер-налога и том приликом описујете своју прву кампању за свега 30 секунди, затим додајете слику. На трећем кораку сервис вам нуди могућност и убеђивање да пређете на плаћену верзију, што ћете, наравно, прескочити. На крају имате низ прилагођених подешавања у којима можете додати заглавље, линк, повезати са Фејсбуком итд. Креирану кампању делите путем социјалних мрежа, имејлом, а свака има могућности интеракције о чему на овом сервису добијате и повратне информације. Будући да Твитер-налоге немају само појединци, него фирме и организације, брендови, ова могућност може бити занимљива за њих више него за појединце. 

Намена у образовању

Уколико ваша школа или стручно удружење или каква друга организација, има Твитер-налог, на овај начин можете лакше пронаћи евентуалне партнере у неком пројекту, извршити утицај неке идеје, раширити вест о некој акцији итд. 


Сет за разглашавање (Hoot Suite)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 08:47 ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис спада у тзв. медијске гејтвеје или пролазе, јер његовом кориснику омогућава да са једног места има приступ својим налозима на различитим социјалним медијима и са једног места управља њима. У њему можете да прегледати све своје налоге и са једног места пошаљете поруку и закачен документ односно линк до њега, на све мреже одједном. У почетку изгледа компликован, међутим, предности у уштеди времена су велике, па се исплати савладати га и користити. Сервис нуди и плаћену верзију, међутим, и ова бесплатна је сасвим довољна чак и комплексна за просечног корисника.

Упутство

Видео-упутство на енглеском језику (5') помоћи ће вам да се снађете у комплексном окружењу овог медијског гејтвеја.

1-5 of 5