Глобалне мреже


Под глобалним социјалним мрежама подразумевамо мреже намењене свима, којима је основна намена комуникација и интеракција. Дакле, то нису мреже које прате одређене сервисе на којима можете и комуницирати и делити с другима веб-ресурсе. Њихова искључива намена је комуникација и интеракција невезано за ваше порекло, интересовања и слично. најпопуларније имају и језички избор, али највећи број њих нема, углавном су на енглеском, али то не значи да не можете писати и представити се на српском језику и својим писмом, уколико га подржава сам сервис. Такође, већина омогућава формирање група по интересовањима или нечему другом. Неке имају додатке који такође повећавају функционалност у неком смеру: издвајање у затворене групе или кругове, повећане могућности које превазилазе ограничења сервиса (качење фајлова и слично).
Неке од њих се могу користити у наставне сврхе, друге више у професионалном развоју, неке и за једно и за друго. 

Фликстер (Flixter)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 14. 3. 2015. 09:54 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

За љубитеље филма и праћења дешавања у свету филма ово је идеална социјална мрежа за претраживање филмова по жанровима. Могу се пронаћи трејлери и обавештења о филмова новије и старије продукције, разменити мишљења, и сазнати корисне информације о одређеним филмовима.

Намена у образовању

Не било згодно упућивати ученике на ову мрежу, али наставници који воле филм, наставници који развијају медијску писменост код ученика, могу да користе ову мрежу као извор информација о најпопуларнијем медију - филму; да прате новости у свету филма. 


Твитер (Twitter)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 07:27 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Твитер је сервис дефинисан као микроблогинг (140 карактера у поруци и кратки УРЛ) путем којег кратко и ефикасно мењате информације о томе шта радите, шта сте ново сазнали; повезујете се с другима, пратите их и они вас прате, након чега на свом налогу видите и њихове информације. Та размена порука најчешће се своди на постављање линкова до неког веб-места на коме је оно о чему желите да обавестите и друге. У контролној табли свог налога можете да подесите повезаност са другим услугама и додацима, те уз кратку поруку можете прилагати различите датотеке, странице са дужим текстовима, оснивати затворене групе, о чему погледајте на страници о додацима социјалним мрежама. Међу додацима је и хаш-таг као дискусиона страница.

Намена у образовању

У настави Твитер није препоручљив јер ученике доводимо у окружење где му не можемо гарантовати безбедност, и где се мора пријавити са својим имејлом. Но, за професионални развој може да буде одличан као начин размене информација, подстиче лидерство, укључење у дискусије о актуелним темама итд. Ипак, уз додатке и паметним коришћењем Твитера могуће је применити га и у настави: Твитер-савети за наставу 

Примери

Примере профила и активности на Твитеру можете пронаћи на самој мрежи. Прилажемо линк до Најпопуларнији хаштагови за наставнике

Упутство

Упутство за Твитер на српском језику погледајте на следећим адресама: 

Повежи се у (Linked In)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 13. 3. 2015. 20:06 ]

Кратак опис и функционалност

Повежи се је мрежа за професионалце било које струке. Због тога профил у овој мрежи захтева попуњавање података који личе на портфолио или радну биографију и ако мислите да озбиљно користите мрежу, профил стално допуњавајте новим сведочанствима, обукама које сте прошли, пројектима у којима сте учествовали итд. Повезивање са људима у њој је омогућено преко школа које сте завршили, фирми у којима сте радили или сарађивали с њима. Дакако, можете се повезати и са другима путем упућивања позива, али то није насумично, морате знати адресу или пријатеље првог, другог реда. Мрежа омогућава покретање дискусионих група и слање обавештења другима лично. Повезана је са другим сервисима, али пробраним, углавном оним у којима објављујете своје професионалне радове. Мрежа има и неку врсту међусобног вредновања осмишљеног као друштвена игра гласања и означавања. Наиме, мрежа нуди читав спектар вештина који чланови мреже препознају друге чланове и означавају да тај њихов контакт има одређене вештине. Уз то, сам сервис води прецизну статистику па ћете увек имати графички приказ области из којих су људи са којима сте повезани, делова света из којих су итд.

Намена у образовању

Ова мрежа везана је искључиво за професионални развој. 

Примери

Група Вебциклопедија основана је на личном налогу уредника на овој мрежи.


Фејсбук (Facebook)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:39 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Када би наши ученици проводили времена уз књигу, уз образовне ресурсе колико на Фејсбуку, било би одлично. Но, чињеница је да они на њему проводе много времена, а истраживања показују да у односу на број становника имамо највећи број корисника фејсбука у Европи. Често родитељи отварају налоге својој деци, или бар знају да имају налог.  Можда пошалица крије истину: Јуче је Мирко добио сина. Јуче није стигао, али данас му је отворио налог на Фејсбуку и поставио прве фотографије. Да се зна да постоји! Одмах је добио првих неколико стотина пријатеља и прегршт лајковања и честитки што се родио.  

Намена у образовању

У многим развијеним земљама читаве школске управе имају прописе којима школама забрањују приступ Фејсбуку. Све озбиљније фирме забрањују својим запосленима да приступају фејсбуку, иако на њему имају своје странице. Разлог томе није што је сам алат штетан, небезбедан (а небезбедан јесте ако га не користимо паметно), него што је врло популаран и на њему ни не приметите колико вам времена оде на потпуно ефемерне ствари, те услед тога постајете радно неефикасни. Ако то важи за одрасле људе, можемо да замислимо колико је ученицима тешко да управљају својим временом и својим контактима, тј. пријатељима. Има оних који тврде да им се може доскочити тако што им се исто поставља на Фејсбук. Најискренији наставници који су то покушали, тврде како на тај начин могу само да их подсете на неки пречас, да понесу новац да плате нешто и слично. И то им успева само ако је у питању новац за екскурзију. Стога је наш савет да се Фејбук користи за комуникацију са ученицима, а не за хибридно учење. 

Примери

Примера коришћења Фејсбука у настави има много, али је углавном реч о затвореним групама.

Упутство

Текстуално упутство  на српском језику садржи објашњења о основним понудама Фејсбука и савете за подешавања. 

Сретните се (Meetup)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 14. 3. 2015. 09:13 ]

Кратак опис и функционалност

Социјална мрежа јединствена је по томе што представља мрежу локалних мрежа. Када се учланите на њу, тј. када се региструјете, унесете податке о делу света и месту из ког сте, мрежа вам нуди сама локалне мреже које већ у њој постоје да бисте се повезали са својом околином. Уколико не постоји одговарајућа група, тј. локална мрежа по вашем месту становања, можете је направити сами и тако постати неко ко оснива и окупља локалну мрежу. Међутим, то се задовољство плаћа на месечном нивоу. Учлањење у постојеће локалне мреже је бесплатно, али ако сте оснивач неке мреже, онда плаћате 1 долар месечно, што јесте симболична цена. Мрежа нуди основне алате које свака мрежа има: вести на зиду, слике, преглед чланства и друго.

Намена у образовању

Намену ове мреже препознаће сваки просветни радник који с ученицима и локалном средином покреће акције, волонтерске пројекте, истраживања и слично. Путем локалне мреже могу бити повезани учесници тих акција, али и симпатизери. На тај начин можемо развити маркетинг или придобити нове активисте. 

Примери

Група Вордпрес Србија и многе друге, углавном оне које послују и баве се интернет-услугама, имају своје виртуелне заједнице на овој мрежи.

Упутство

Центар за помоћ на самој мрежи нуди текстуална упутства на енглеском језику, па тако постоји упутство о уређењу профила.  

Диг (Digg)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 14. 3. 2015. 08:13 ]

Кратак опис и функционалност

Диг је својеврсна социјална мрежа на којој се деле информације и претражују по врстама: политика, посао, забава, наука, спорт итд. Чланови заједнице објављују и прикупљају вести, истовремено. Личи на огроман блог-генератор који нема уредника, сви чланови су уредници. Омогућено је пријављивање и повезивање са Фејсбуком, Твитером и Гугл-налогом.

Намена у образовању

Диг може бити добро полазиште за учење претраживања, селекције и вредновања информација, а затим и постављања и дељења информација корисних другима. 

Примери

На почетној страници лако је видети како мрежа изгледа.


1-6 of 6