Глобалне мреже


Под глобалним социјалним мрежама подразумевамо мреже намењене свима, којима је основна намена комуникација и интеракција. Дакле, то нису мреже које прате одређене сервисе на којима можете и комуницирати и делити с другима веб-ресурсе. Њихова искључива намена је комуникација и интеракција невезано за ваше порекло, интересовања и слично. најпопуларније имају и језички избор, али највећи број њих нема, углавном су на енглеском, али то не значи да не можете писати и представити се на српском језику и својим писмом, уколико га подржава сам сервис. Такође, већина омогућава формирање група по интересовањима или нечему другом. Неке имају додатке који такође повећавају функционалност у неком смеру: издвајање у затворене групе или кругове, повећане могућности које превазилазе ограничења сервиса (качење фајлова и слично).
Неке од њих се могу користити у наставне сврхе, друге више у професионалном развоју, неке и за једно и за друго. 

Фликстер (Flixter)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 14. 3. 2015. 09:54 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

За љубитеље филма и праћења дешавања у свету филма ово је идеална социјална мрежа за претраживање филмова по жанровима. Могу се пронаћи трејлери и обавештења о филмова новије и старије продукције, разменити мишљења, и сазнати корисне информације о одређеним филмовима.

Намена у образовању

Не било згодно упућивати ученике на ову мрежу, али наставници који воле филм, наставници који развијају медијску писменост код ученика, могу да користе ову мрежу као извор информација о најпопуларнијем медију - филму; да прате новости у свету филма. 


Активирај ме (Spring me)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:36 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Активирај ме је мрежа базирана на питањима и одговорима путем којих тече конверзација међу њеним члановима. Ова апликација израсла је из раније Formsping, а занимљиво је да је мрежу развио тим који чине људи из Америке, Аустралије и Београда. Зато је чудно што у изборнику језика нема српског. Већ при регистрацији вам  нуди да се повежете са другима, поготово ако сте се регистровали повезујући свој постојећи налог на некој од популарних друштвених мрежа (Фејсбук, Твитер, Гугл +). Наравно, можете да прескочите то подразумевајуће повезивање, али не можете да избегнете уношење датума рођења и обећање сервиса да ће да вас повезује са другим из ваше генерације и да ће да вам честита рођендан осмехом. Наиме, уместо лајковања или + на овој мрежи су у оптицају осмеси. Зато се немојте двоумити јер можете да подесите да вам обавештења не стижу и да ваши подаци буду невидљиви и да, ако баш хоћете, будете потпуно невидљиви, а ви да све видите, тј. да будете анонимни, а то није исто што и лажни налог. Ствар је у детаљним подешавањима профила које ова мрежа нуди. Затим ћете на свом налогу бирати једну од прегршт шарених и веселих позадина и подесити свој профил. Будући да се мрежа заснива на питањима и одговорима, у менију на врху  имате картице за питања, одговоре, галерију фотографија, следбенике и оне које пратите. Почетника одмах чека и квиз, а то су питања, на која може (не мора) да одговори и тако остави податке о својим интересовањима, ставовима, разлозима због којих сте на мрежи, а све то поводом једноставних питања о моди, музици, религији и којечему другом. Одговори на питања су понуђени, па ви само бирате од понуђених. Ово све звучи сувише лепршаво и младеначки, али се може искористити и за рад ако добро подесимо профил и сведемо се на размену питања и одговора у пробраној групи људи са којима смо у контакту, тј. које следимо и они нас прате. 

Намена у образовању

Изразито социјална природа ове глобалне мреже није подесна да позовемо ученике на њу, осим ако не желимо да с њима анализирамо карактеристике мреже и опције које она нуди за заштиту приватности. Мрежа, наиме, строго разликује лично од приватног и стога пружа добру грађу за анализу угрожене приватности и личне одговорности, воље и слободе. То је већ добра идеја за наставу, час одељенског старешине или радионицу на слободним активностима. Но, у професионалном развоју ову мрежу можемо да претворимо у малу, стално отворену везу за помоћ колегама или тражење помоћи од њих. Та помоћ може да буде било које врсте: техничка, процедурална, статусна... Довољно је да поставите питање. Томе ће допринети и могућност да ви или ваше колеге, поставе виџет Питај ме на своје веб-место. Уградњом виџета са ове мреже, посетиоци могу у свако доба да вас питају нешто и ви да им одговорите.  Код за уградњу виџета постоји на профилу сваког члана мреже. 

Примери

Мрежа је затвореног типа.

Упутство

Колажна слика приказује окружење и основне понуде.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkRUFNcExOM0tNZVU/edit?usp=drive_web

Твитер (Twitter)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 07:27 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Твитер је сервис дефинисан као микроблогинг (140 карактера у поруци и кратки УРЛ) путем којег кратко и ефикасно мењате информације о томе шта радите, шта сте ново сазнали; повезујете се с другима, пратите их и они вас прате, након чега на свом налогу видите и њихове информације. Та размена порука најчешће се своди на постављање линкова до неког веб-места на коме је оно о чему желите да обавестите и друге. У контролној табли свог налога можете да подесите повезаност са другим услугама и додацима, те уз кратку поруку можете прилагати различите датотеке, странице са дужим текстовима, оснивати затворене групе, о чему погледајте на страници о додацима социјалним мрежама. Међу додацима је и хаш-таг као дискусиона страница.

Намена у образовању

У настави Твитер није препоручљив јер ученике доводимо у окружење где му не можемо гарантовати безбедност, и где се мора пријавити са својим имејлом. Но, за професионални развој може да буде одличан као начин размене информација, подстиче лидерство, укључење у дискусије о актуелним темама итд. Ипак, уз додатке и паметним коришћењем Твитера могуће је применити га и у настави: Твитер-савети за наставу 

Примери

Примере профила и активности на Твитеру можете пронаћи на самој мрежи. Прилажемо линк до Најпопуларнији хаштагови за наставнике

Упутство

Упутство за Твитер на српском језику погледајте на следећим адресама: 

Повежи се у (Linked In)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 13. 3. 2015. 20:06 ]

Кратак опис и функционалност

Повежи се је мрежа за професионалце било које струке. Због тога профил у овој мрежи захтева попуњавање података који личе на портфолио или радну биографију и ако мислите да озбиљно користите мрежу, профил стално допуњавајте новим сведочанствима, обукама које сте прошли, пројектима у којима сте учествовали итд. Повезивање са људима у њој је омогућено преко школа које сте завршили, фирми у којима сте радили или сарађивали с њима. Дакако, можете се повезати и са другима путем упућивања позива, али то није насумично, морате знати адресу или пријатеље првог, другог реда. Мрежа омогућава покретање дискусионих група и слање обавештења другима лично. Повезана је са другим сервисима, али пробраним, углавном оним у којима објављујете своје професионалне радове. Мрежа има и неку врсту међусобног вредновања осмишљеног као друштвена игра гласања и означавања. Наиме, мрежа нуди читав спектар вештина који чланови мреже препознају друге чланове и означавају да тај њихов контакт има одређене вештине. Уз то, сам сервис води прецизну статистику па ћете увек имати графички приказ области из којих су људи са којима сте повезани, делова света из којих су итд.

Намена у образовању

Ова мрежа везана је искључиво за професионални развој. 

Примери

Група Вебциклопедија основана је на личном налогу уредника на овој мрежи.


Фејсбук (Facebook)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:39 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Када би наши ученици проводили времена уз књигу, уз образовне ресурсе колико на Фејсбуку, било би одлично. Но, чињеница је да они на њему проводе много времена, а истраживања показују да у односу на број становника имамо највећи број корисника фејсбука у Европи. Често родитељи отварају налоге својој деци, или бар знају да имају налог.  Можда пошалица крије истину: Јуче је Мирко добио сина. Јуче није стигао, али данас му је отворио налог на Фејсбуку и поставио прве фотографије. Да се зна да постоји! Одмах је добио првих неколико стотина пријатеља и прегршт лајковања и честитки што се родио.  

Намена у образовању

У многим развијеним земљама читаве школске управе имају прописе којима школама забрањују приступ Фејсбуку. Све озбиљније фирме забрањују својим запосленима да приступају фејсбуку, иако на њему имају своје странице. Разлог томе није што је сам алат штетан, небезбедан (а небезбедан јесте ако га не користимо паметно), него што је врло популаран и на њему ни не приметите колико вам времена оде на потпуно ефемерне ствари, те услед тога постајете радно неефикасни. Ако то важи за одрасле људе, можемо да замислимо колико је ученицима тешко да управљају својим временом и својим контактима, тј. пријатељима. Има оних који тврде да им се може доскочити тако што им се исто поставља на Фејсбук. Најискренији наставници који су то покушали, тврде како на тај начин могу само да их подсете на неки пречас, да понесу новац да плате нешто и слично. И то им успева само ако је у питању новац за екскурзију. Стога је наш савет да се Фејбук користи за комуникацију са ученицима, а не за хибридно учење. 

Примери

Примера коришћења Фејсбука у настави има много, али је углавном реч о затвореним групама.

Упутство

Текстуално упутство  на српском језику садржи објашњења о основним понудама Фејсбука и савете за подешавања. 

Гугл плус (Google+)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 08:38 ]

Кратак опис и функционалност

Естетски допадљив и одлично организован Гугл-плусу су, кад се појавио, сматрали Гугловим Фејсом. Међутим, он је замишљен озбиљније и организованије. Отварањем налога на Џимејлу, аутоматски имате могућност да користите Гуглову мрежу Гугл +. У Џимејл-пошти, пак, поред група које можете креирате у контактима, аутоматски имате приказане кругове које креирате на Гугл +. Кругови су начин да организујете своје Гугл пријатеље и да онда бирате с ким ћете делити поруке на Гугл+. При прихватању неког ко вам је упутио захтев за повезивање аутоматски вам се се нуди да га сврстате у неки од кругова. Имате и могућност да поруку шаљете на проширену листу, тј. да обухватите и оне који нису у мрежи. Гугл+ захтева и проверава да се иза налога крије људско биће, те уколико му је профил сумњив захтева проверу. Уколико то не урадите, суспендује вам налог на Гугл + али и даље можете користити Џимејл, Јутјуб и друге Гуглове услуге које су све повезане. Но, Гугл + је изузетно користан, па вам не саветујемо да покушавате да заобиђете Гуглова правила како не бисте остали без ове понуде. Наиме, углавном се суспендују покушају да се као личност представе организације, удружења и слично. За тим нема потребе јер сваки појединац може да покрене Страницу која се понаша као посебан налог и има све што и лични налог на Гугл+, само што га више људи може модерирати и управљати њиме, рецимо из ваше школе, стручног удружења и слично. Кад се пријављујете на Гугл +, уз ваш лични налог указаће се и странице које сте креирали са свог налога, без обзира на то што се понашају као посебне целине и уређујете их са другима. Ви знате, али пратиоци те странице не могу да повежу да је страница отворена на вашем налогу. Власништво странице се чак може и пренети на друге. И код осталих менаџера појављиваће се иста страница уз њихов налог. Гугл + нуди још низ изузетно корисних и повезаних услуга. Објављивање порука на зиду су основна функција и функционише слично Фејсу. Уз текст може да се приложи видео, слике и фото-албуми, да се креира позивница односно догађај. Пикаса веб-албум такође је придружен мрежи Гугл+ Ту је и могућност оснивања јавних или приватних Заједница. То су мали форуми у оквиру Гугл+ чије је окружење потпуно исто као Гугл +, само што у њу позивамо или одобравамо чланове, разврставамо поруке по темама, модерирамо чланове и поруке. Заједнице су обично организоване по некој теми или потреби групе људи. Путем понуде Хенгоут можете да подесите и виртуелни састанак на мрежи коме може да присуствује до 12 људи. Путем Хенгоута у ваздуху можете да закажете конференцију са неограниченим бројем људи који могу да је прате на Гугл + као стриминг, а која се снима и аутоматски објављује на вашем Јутјуб-налогу. Све Гуглове понуде, а поготово ову, прати озбиљна брига за приватност па и поучавање на посебним страницама за то, где вас Гугл упућује приликом подешавања. 

Намена у образовању

Гугл-плус у образовању најпре може да послужи у професионалном повезивању и професионалном развоју. Будући да је дозвољен за оне изнад 14 година, уколико набавите сагласност родитеља, можете да га користите и у раду са ученицима. Тако ће заједнице служити као мале интересне групе за секције, одељенска места за договоре; Хенгоут као сервис за конференције и састанке са ученицима, Пикаса као  место где се постављају слике и снимци екрана итд. Наравно, пошто Гугл има тенденцију да има све што вам је потребно за рад на једном налогу јер је све повезано, сваки од алата има пун смисао ако их све увезано користите. 

Примери

Гугл + страница Вебинар-клуба везана је за личне налоге уредника, али се то не види. 

Упутство

Све је на српском језику, уредно, без реклама, естетизовано, функционише као свака мрежа, само са промишљенијим и функционалнијим услугама, те упутство није потребно, само мало истраживачког духа. Колажна слика са неколико снимака екрана садржи основне понуде Гугл +.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkeDBDMFEzUWV3ZUE/edit?usp=drive_web

Сретните се (Meetup)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 14. 3. 2015. 09:13 ]

Кратак опис и функционалност

Социјална мрежа јединствена је по томе што представља мрежу локалних мрежа. Када се учланите на њу, тј. када се региструјете, унесете податке о делу света и месту из ког сте, мрежа вам нуди сама локалне мреже које већ у њој постоје да бисте се повезали са својом околином. Уколико не постоји одговарајућа група, тј. локална мрежа по вашем месту становања, можете је направити сами и тако постати неко ко оснива и окупља локалну мрежу. Међутим, то се задовољство плаћа на месечном нивоу. Учлањење у постојеће локалне мреже је бесплатно, али ако сте оснивач неке мреже, онда плаћате 1 долар месечно, што јесте симболична цена. Мрежа нуди основне алате које свака мрежа има: вести на зиду, слике, преглед чланства и друго.

Намена у образовању

Намену ове мреже препознаће сваки просветни радник који с ученицима и локалном средином покреће акције, волонтерске пројекте, истраживања и слично. Путем локалне мреже могу бити повезани учесници тих акција, али и симпатизери. На тај начин можемо развити маркетинг или придобити нове активисте. 

Примери

Група Вордпрес Србија и многе друге, углавном оне које послују и баве се интернет-услугама, имају своје виртуелне заједнице на овој мрежи.

Упутство

Центар за помоћ на самој мрежи нуди текстуална упутства на енглеском језику, па тако постоји упутство о уређењу профила.  

Диг (Digg)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 14. 3. 2015. 08:13 ]

Кратак опис и функционалност

Диг је својеврсна социјална мрежа на којој се деле информације и претражују по врстама: политика, посао, забава, наука, спорт итд. Чланови заједнице објављују и прикупљају вести, истовремено. Личи на огроман блог-генератор који нема уредника, сви чланови су уредници. Омогућено је пријављивање и повезивање са Фејсбуком, Твитером и Гугл-налогом.

Намена у образовању

Диг може бити добро полазиште за учење претраживања, селекције и вредновања информација, а затим и постављања и дељења информација корисних другима. 

Примери

На почетној страници лако је видети како мрежа изгледа.


1-8 of 8