Гугл плус (Google+)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 08:38 ]

Кратак опис и функционалност

Естетски допадљив и одлично организован Гугл-плусу су, кад се појавио, сматрали Гугловим Фејсом. Међутим, он је замишљен озбиљније и организованије. Отварањем налога на Џимејлу, аутоматски имате могућност да користите Гуглову мрежу Гугл +. У Џимејл-пошти, пак, поред група које можете креирате у контактима, аутоматски имате приказане кругове које креирате на Гугл +. Кругови су начин да организујете своје Гугл пријатеље и да онда бирате с ким ћете делити поруке на Гугл+. При прихватању неког ко вам је упутио захтев за повезивање аутоматски вам се се нуди да га сврстате у неки од кругова. Имате и могућност да поруку шаљете на проширену листу, тј. да обухватите и оне који нису у мрежи. Гугл+ захтева и проверава да се иза налога крије људско биће, те уколико му је профил сумњив захтева проверу. Уколико то не урадите, суспендује вам налог на Гугл + али и даље можете користити Џимејл, Јутјуб и друге Гуглове услуге које су све повезане. Но, Гугл + је изузетно користан, па вам не саветујемо да покушавате да заобиђете Гуглова правила како не бисте остали без ове понуде. Наиме, углавном се суспендују покушају да се као личност представе организације, удружења и слично. За тим нема потребе јер сваки појединац може да покрене Страницу која се понаша као посебан налог и има све што и лични налог на Гугл+, само што га више људи може модерирати и управљати њиме, рецимо из ваше школе, стручног удружења и слично. Кад се пријављујете на Гугл +, уз ваш лични налог указаће се и странице које сте креирали са свог налога, без обзира на то што се понашају као посебне целине и уређујете их са другима. Ви знате, али пратиоци те странице не могу да повежу да је страница отворена на вашем налогу. Власништво странице се чак може и пренети на друге. И код осталих менаџера појављиваће се иста страница уз њихов налог. Гугл + нуди још низ изузетно корисних и повезаних услуга. Објављивање порука на зиду су основна функција и функционише слично Фејсу. Уз текст може да се приложи видео, слике и фото-албуми, да се креира позивница односно догађај. Пикаса веб-албум такође је придружен мрежи Гугл+ Ту је и могућност оснивања јавних или приватних Заједница. То су мали форуми у оквиру Гугл+ чије је окружење потпуно исто као Гугл +, само што у њу позивамо или одобравамо чланове, разврставамо поруке по темама, модерирамо чланове и поруке. Заједнице су обично организоване по некој теми или потреби групе људи. Путем понуде Хенгоут можете да подесите и виртуелни састанак на мрежи коме може да присуствује до 12 људи. Путем Хенгоута у ваздуху можете да закажете конференцију са неограниченим бројем људи који могу да је прате на Гугл + као стриминг, а која се снима и аутоматски објављује на вашем Јутјуб-налогу. Све Гуглове понуде, а поготово ову, прати озбиљна брига за приватност па и поучавање на посебним страницама за то, где вас Гугл упућује приликом подешавања. 

Намена у образовању

Гугл-плус у образовању најпре може да послужи у професионалном повезивању и професионалном развоју. Будући да је дозвољен за оне изнад 14 година, уколико набавите сагласност родитеља, можете да га користите и у раду са ученицима. Тако ће заједнице служити као мале интересне групе за секције, одељенска места за договоре; Хенгоут као сервис за конференције и састанке са ученицима, Пикаса као  место где се постављају слике и снимци екрана итд. Наравно, пошто Гугл има тенденцију да има све што вам је потребно за рад на једном налогу јер је све повезано, сваки од алата има пун смисао ако их све увезано користите. 

Примери

Гугл + страница Вебинар-клуба везана је за личне налоге уредника, али се то не види. 

Упутство

Све је на српском језику, уредно, без реклама, естетизовано, функционише као свака мрежа, само са промишљенијим и функционалнијим услугама, те упутство није потребно, само мало истраживачког духа. Колажна слика са неколико снимака екрана садржи основне понуде Гугл +.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkeDBDMFEzUWV3ZUE/edit?usp=drive_web

Comments