Креирање приватних мрежа


Поред постојећих социјалних мрежа на које се региструјемо и пријављујемо, веб 2.0 омогућава и креирање сопствених социјалних мрежа, којима лик дају различите циљне групе и интересне заједнице људи. Њих не треба да мешамо са дискусионим групама, развијеним алатима за управљање пројектима који често имају и форум, и сарадничке алате. Члановима овако креиране социјалне мреже на располагању је обично део за уређење личног профила, блог, форум, могућност да се придружују и креирају мање групе са својим форум, деле садржаје и креирају нове, обично у вики. Овако креиране приватне социјалне мреже окупљају чланове по професији, заједничкој теми, тренутном заједничком пројекту итд. Будући да спадају у ред приватних мрежа, администратори могу да подесе шта је видљиво споља, за преглед, а шта само члановима односно регистрованим корисницима. Неки од сервиса су бесплатни, обично они у бета-фази, други имају бесплатне и верзије које се плаћају, а број чланова и друге могућности ограничене су управо тиме да ли је верзија бесплатна или се плаћа. Најпопуларнији софтвер за креирање приватних социјалних мрежа Нинг (Ning) у коме су креиране најбоље мреже наставника у Америци није уопште бесплатан, нема чак ни пробну верзију. 


Силно звоно (Mightybell)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 16. 3. 2017. 15:27 ]

Кратак опис и функционалност

Мајтибел смо фигуративно превели као позив/ звоњава на друштвену акцију јер му је то намена: да активира снаге заједнице на мрежи и окупи их око неке покренуте теме на простору. Могућности које се при томе окупљеним члановима нуде, заиста упућују на снагу и могућност великог одјека. Чланови, осим што дискутују преко коментара и ћаскаонице, могу да сами прилажу разноврсне ресурсе, сваки члан да коментарише и то се приказује угњежђено, да организује догађаје, а мрежу промовишу путем друштвених мрежа. 

Намена у образовању

Бескрајне су могућности овог сервиса у образовању, поменимо само неке: организација догађаја, хуманитарних акција, друштвено-анагажованих подухвата итд. Уколико је у питању затворена група, приватна, простор нам може послужити и за рад на пројекту или било који други сараднички рад у настави и професионалном развоју. 

Примери

Мрежа на српском језику, основана још у бета фази овог сервиса, била је намењена учесницима конференције Комуникација - интеракција - акција и по њој и мрежа носи име. 

Упутство

Детаљно текстуално упутство можете погледати и преузети из наше базе упутстава.

Конво (Convo)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 16. 3. 2017. 15:43 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Конво је алат за креирање пословних радних група, у којима је главна алатка форум који служи за договоре групе, затим библиотека за одлагање ресурса групе, а сваком члану администратор може да одреди улогу и задужења, тј задатке. Намењена је искључиво за посао, те се овде могу пријавити чланови само са пословним имејл-адресама. Одлична је за тимске послове, али у бесплатној верзији има ограничења: 20 корисника, капацитет 1 ГБ, 3 групe. За повремене и привремене образовне послове и пројекте то може да буде довољно, али је чињеница да сервис непрестано смањује понуде бесплатне верзије (почели су од 50 корисника и 25 група), те да је бесплатну верзију замислио као демо-пробу. Сервис нуди и могућност преузимања десктоп, инсталационе верзије на којој може да се ради офлајн.

Намена у образовању

У раду школских тимова и актива или док радимо неки пројекат, овај сервис може бити одлично место за сарадњу. Постојање пословних адреса не би требало да је велика препрека јер их је лако набавити било преко ЛМС, било преко провајдера. За рад са ученицима  такође је добар, под условом да и ученици имају пословне адресе. 

Примери

Рад група је невидљив јер је реч о затвореним групама. 

Упутство

Видео-упутство (2') на енглеском језику сликом и текстом упућује нас у могућности и понуде овог сервиса.

Станица (Celly for Schools)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 16. 3. 2017. 16:00 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Сели је фигуративно име за градитеља приватних мрежа чије име потиче из терминологије мобилне телефоније. Има посебан део намењен образовању. Регистрацијом на њему добијате корисничко име као на Твитеру, а такво име добија и свака ваша изграђена станица. Смисао је да се на тој мрежи или укључите у јавне станице или да оснујете своју која може да буде приватна или јавна. На креирану приватну мрежу можемо да укључимо ученике и родитеље. Креирана приватна мрежа пружа нам могућност да позовемо чланове, постављамо ресурсе и коментаре, постављамо и примамо обавештења са ње, да покренемо хаш-таг дискусије. Све функционише путем постављања порука уз коју се могу приложити симболи, датотеке са Гугл-диска, Дропбокса и Бокса, слике и упитници и гласања.  

Намена у образовању

У образовању станице можемо да користимо да бисмо били у контакту са колегама поводом различитих тема. Погодне су и за креирање мрежа ученика и родитеља када ће станице бити приватне, а ученицима није потребна имејл-адреса. Од станице можемо да направимо платформу за хибридно учење, својеврстан канал на којем постављамо наставне ресурсе које ученици могу да преузимају, воде уз њих белешке, коментаришу. Са родитељима такође можемо на овај начин да успоставимо брзу и лаку сарадњу постављајући им обавештења, дискутујући о проблемима која су заједничка брига школе и породице.

Примери

Станице у којима радимо са ученицима ће бити приватне, а за колеге вероватно јавне. У једну такву јавну станицу Чајџиница са корисничким именом @cajdzinica можете се укључити чисто да бисте опробали могућности. 

УпутствоСликовно упутство 

Сликовно упутство приказује почетне кораке у пријављивању и креирању радне групе. Кликните на слику да бисте је видели у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B8gm_1_5nRMpbW1EWE5GSkcwaG8/view?usp=drive_web

Микст (mixxt)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 08:45 ]

Кратак опис и функционалност

Микст је немачки веб-сервис за креирање малих онлајн заједница које могу да раде и њихови резултати буду јавно видљиви или да се затворе за очи јавности. Корисницима нуди да уређују свој профил, постављају вести, дискутују на форуму, покрећу мале групе по тимовима, пишу на свом блогу, постављају фото-галерије, видео и датотеке, а за сарадњу имају вики што је посебна предност ове апликације. Све на овој мрежи је прилагодљиво: које алатке ћемо изабрати, како их именовати, у ком распореду поставити, шта ће бити видљиво... То је посебна предност ове апликације. Иста фирма има и апликацију сличне намене за мобилне телефоне Tixxt. 

Намена у образовању

Током трајања неког пројекта или било какве заједничке акције цео процес може да се одиграва на овој мрежи, било да радимо са ученицима, или само са колегама.

Примери

Комплетан пројекат о медијској писмености - планови, процес рада и резултати  -током којег су ученици радили на медијском проширењу књиге Бурек, си! постављен је на мрежу.

Упутство

За познаваоце немачког језик, постоји текстуално упутство на самом сајту. 

1-4 of 4