Креирање приватних мрежа


Поред постојећих социјалних мрежа на које се региструјемо и пријављујемо, веб 2.0 омогућава и креирање сопствених социјалних мрежа, којима лик дају различите циљне групе и интересне заједнице људи. Њих не треба да мешамо са дискусионим групама, развијеним алатима за управљање пројектима који често имају и форум, и сарадничке алате. Члановима овако креиране социјалне мреже на располагању је обично део за уређење личног профила, блог, форум, могућност да се придружују и креирају мање групе са својим форум, деле садржаје и креирају нове, обично у вики. Овако креиране приватне социјалне мреже окупљају чланове по професији, заједничкој теми, тренутном заједничком пројекту итд. Будући да спадају у ред приватних мрежа, администратори могу да подесе шта је видљиво споља, за преглед, а шта само члановима односно регистрованим корисницима. Неки од сервиса су бесплатни, обично они у бета-фази, други имају бесплатне и верзије које се плаћају, а број чланова и друге могућности ограничене су управо тиме да ли је верзија бесплатна или се плаћа. Најпопуларнији софтвер за креирање приватних социјалних мрежа Нинг (Ning) у коме су креиране најбоље мреже наставника у Америци није уопште бесплатан, нема чак ни пробну верзију. 


Веб-алати из ове врсте


Конво (Convo)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 16. 3. 2017. 15:43 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Конво је алат за креирање пословних радних група, у којима је главна алатка форум који служи за договоре групе, затим библиотека за одлагање ресурса групе, а сваком члану администратор може да одреди улогу и задужења, тј задатке. Намењена је искључиво за посао, те се овде могу пријавити чланови само са пословним имејл-адресама. Одлична је за тимске послове, али у бесплатној верзији има ограничења: 20 корисника, капацитет 1 ГБ, 3 групe. За повремене и привремене образовне послове и пројекте то може да буде довољно, али је чињеница да сервис непрестано смањује понуде бесплатне верзије (почели су од 50 корисника и 25 група), те да је бесплатну верзију замислио као демо-пробу. Сервис нуди и могућност преузимања десктоп, инсталационе верзије на којој може да се ради офлајн.

Намена у образовању

У раду школских тимова и актива или док радимо неки пројекат, овај сервис може бити одлично место за сарадњу. Постојање пословних адреса не би требало да је велика препрека јер их је лако набавити било преко ЛМС, било преко провајдера. За рад са ученицима  такође је добар, под условом да и ученици имају пословне адресе. 

Примери

Рад група је невидљив јер је реч о затвореним групама. 

Упутство

Видео-упутство (2') на енглеском језику сликом и текстом упућује нас у могућности и понуде овог сервиса.

1-1 of 1