Наставници (t'es)

поставио/ла Славица Јурић 28. 3. 2016. 08:07   [ Ажурирао/ла 16. 3. 2017. 13:22 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

На почетној страници ове мреже стоји да је то највећа мрежа наставника света, а на другим страницама да је то мрежа иновативних наставника, што је свакако рекламно претеривање и више је намера, него реално стање. Реч је о заједници наставника која еј настала у 2015. години. Рекламирали су се као спој два позната сервиса на интернету: Викиспејсис (Wikispaces) и Блендспејс (Blendspaces). Вики-сервиса је у неком тренутку потпуно изгубио могућност бесплатног коришћења и зато, вероватно, и кориснике у образовању. Блендспејсис је, пак, био и остао бесплатан, али је прилично нов веб-алат и, вероватно, још увек недовољно популаран, мада одличан. Када се на Тес региструјемо, узалуд ћемо тражити вики на који су навикли ранији корисници Викиспејсиса. Очекују нас класичне понуде заједница наставника на мрежи: уређење свог профила, форум , вести, повезаност са институцијом на којој су курсеви за наставнике који се плаћају, повезаност са Блендспејсисом у којем наставници могу да креирају лекције, могућност да поставе и опишу било који други наставнички ресурс. Шта је, онда, ново и другачије у овој мрежи? Наставници могу да буду аутору, а не само чланови мреже. Улога аутора подразумева  да на мрежи наставници могу да креирају или поставе своје ресурсе, одреде им цену и на тај начин да зараде. Постоји и опција Посао (Jobs) путем које наставник може да нађе додатан посао. Дакле, ново у овој мрежи што је она знање и образовање извела у сферу тржишта где сваки аутор формира своју цену и нуди је по одговарајућим условима.  

Намена у образовању

Иако српском наставнику може привлачно зазвучати могућност зараде било тако што ће добијати обавештења о пословима, било зато што ће неко од колега за пар долара или више откупити њихов наставнички ресурс, не препоручујемо да се томе нада, али може да погледа како све то функционише. Ни Блендспејсис није алат који је искључиво алатка ове мреже, него му можемо приступити и независно. Похађање курсева које мрежа нуди за нашег наставника такође је прескупа понуда. Зато ова мрежа српском наставнику може послужити да буде обавештен о иновацијама у образовању, мада је то прилично дискутабилно, и да на форуму размени искуства, пронађе сараднике, надахне се идејама, укључи у пројекте итд. 

Примери

Све на мрежи је јавно, па има и јавних ресурса (бесплатних) тако да се претрагом и прегледом мреже и без регистрације може видети шта нуди, кога има и вреди ли се укључивати.

Упутство

На самој мрежи наставника ће дочекати сликовно-текстуална упутства о разним темама (како да наставник прима и управља порукама са мреже, како да се укључи на форум итд) које су поставили сами чланови мреже, а ми постављамо сликовно упутство о томе како се поставља ресурс у случају да желите да постанете аутор и зарадите на свом ресурсу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNFh2cW5nQW9GcTA/view?usp=drive_web
 


Comments