Собе за ћаскање


Дискусије и разговори у реалном времену за више корисника заказују се у виртуелним собама за ћаскање. Иако ћаскање подразумева необавезан разговор, они могу бити врло плодотворни и у пословном и у образовном смислу. За то је потребно да учесници познају и поштују правила онлајн четовања. Општа правила су:
  • Разговору се прикључите у заказано време, а уколико закасните, разговор у току не ометајте извињењима, поздравима и слично. 
  • Пажљиво пратите оног ко разговор води и у коментарима се држите теме.
  • Добро је донети интерна правила да се укуца неки симбол као знак јављања, па да модератор прозове оног ко пише или говори како се не би "упадало у реч". 
  • Дуге поруке прекидамо са три тачкице као знак да ће бити наставак, а затим у новом пољу пишемо наставак. Подразумева се да они који прате, неће улетати са својим порукама док један говорник не заврши. 
За пословне разговоре добро је да сервис има могућност чувања или извоза стенографских белешки. Неки имају функционалне додатке какви су остава датотека, чување и извоз стенографских белешки или снимање разговора ако је у питању видео-чет. 
Различити сервиси нуде различите могућности: видео-чет и обичан, интегрисан са социјалним мрежама или без њих, самосталан или са могућношћу уградње у веб-место.
Подстранице (2): Видео-чет Текстуални чет
Comments