Текстуални чет


Собе за обично четовање подразумевају поља у која корисници уносе текст и кликом на команду за слање или тастером "ентер" шаљу текст-поруку коју виде остали учесници разговора у реалном времену. Поједини сервиси нуде и додатне могућности: постављење датотека о којима се дискутује, звучно укључење и слично. Разговори се обично заказују једноставно, отварањем собе, добијањем кода или адресе која се шаље саговорницима; или, директним позивањем путем имејл-адреса и пријатеља са друштвених мрежа. 
Међу овим алатима приказани су они које уграђујемо у своја веб-места или друштвене мреже да бисмо им повећали функционалност.

Данашњи састанак (Todays Meet)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:31 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај веб-алат нуди нам специјализоване чет-собе за наставнике (TodaysMeet Teacher Tools), али оне нису бесплатне што не видите док се не региструјете, а кад се региструјете, чека вас непријатно изненађење да је претплата на сет заиста корисних алатки за наставнике износи 5 долара месечно. Но, зато свако и без регистрације може да покрене собу за краткорочну употребу од једног сата до једног месеца и то не кошта ништа. Све што би требало да учините јесте да дате име соби, а адресу коју добијете пошаљете онима са којима желите да разговарате. Можете да подесите да се сваки пријављени корисник појављује у другој боји. Ако хоћете да добијете и кју-ар код собе и могућност да извезете транскрипт након разговора и да је уградите у веб-место, онда ћете морати да се региструјете. У формираној соби, позвани прво уносе своје име или надимак, поруке укуцавају са десне стране, а листа свих порука се приказује са леве стране. Поруке не смеју имати више од 140 карактера, након тога се пишу у наставцима. Окружење је једноставно, крупно и лепо. Иако ову собу можемо да користимо самостално, можемо је и уградити у хаштаг-разговоре или веб-место. 

Намена у образовању

Претпостављамо да бисте у собу у којој треба да се договорите о екскурзији лако довели ученике ако им поставите линк на Фејсбук групи. Предност у односу на Фејсбук је то што ћете имати издвојену собу без упада непожељних и транскрипт након разговора. Замислите да успете да једном недељно у време кад примате родитеље постављате на свом веб-месту или шаљете имејлом адресу собе у којој ће се консултације одржати. То би заиста био успех и олакшица за многе школске обавезе. Ако бисте у својој е-учионици поставили виџет собе у којој сте на располагању месец дана сваки дан у одређено време, то би већ премашило сва очекивања. 

Примери

Пошто у бесплатној верзији собе нестају најкасније за недељу дана, излишно је да постављамо пробну собу у коју бисте се могли укључити једним кликом. 

Упутство

Колажна слика приказује подешавање собе и радно окружење:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkbzMxdTFzZ244Zmc/edit?usp=drive_web

Откривање тајни (Chatterous)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:31 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис намењен је креирању и дефинисању соба за ћаскање које уграђујемо на неко своје веб-место. Можемо да бирамо чет-собе за разговоре "један на један", групне, интегрисане са неким од постојећих чет-сервиса као што је Гугл-ћаскање. Подешавање подразумева избор величине, боје и позадине. Након уградње заказујете разговор и слањем адресе собе и позивате учеснике. Разговоре можемо да модерирамо и путем телефона или имејла.

Намена у образовању

Овакве услуге користићемо уколико имамо своје активно веб-место где корисницима или ученицима желимо да будемо доступни у свако доба, бар у одређеном периоду. Рецимо, у време завршних испита можемо да уградимо једну овакву собу да би давали инструкције и у вези са потребном документацијом, ако сте старешина, и у вези са садржајима испита, ако сте предметни наставник. 99 ћаскања (99Chats)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:30 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

99 ћаскања је једноставна соба за ћаскање намењена уградњи у веб-места ради повећања функционалности. Да бисмо собу креирали, прво се региструјемо на сервис. Собу креирамо тако што одаберемо име, област, тему, боју, позадину. Кликом на креирање добијамо два ембед-кода за уградњу: флеш-ембед и јаваскрипт-ембед. Можемо сачувати оба па пробати да их уградимо и видимо који више одговара нашем веб-месту. Пошто се бира тема и име сваке собе, то значи да за сваки заказани разговор можемо да креирамо посебну собу и на исти начин да је уградимо у блог, веб-сајт, али и на друштвене мреже на којима имамо налог.

Намена у образовању

Разговори уживо заказани у одређено време и поводом неке теме омогућавају наставницима да појасне наставне садржаје, издају нова упутства, менторишу у неком пројекту итд. Колегама, пак, овакви разговори могу да служе уместо састанака уживо да би сарађивали, договарали се и размењивали знање и искуство.

Упутство

Колажна слика показује поступак креирања и подешавања собе и добијања кода за уградњу:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNjNMSndERFAwM28/edit?usp=drive_web

Четзи (Chatzy)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:32 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис нуди бесплатне приватне собе за ћаскање без много уводних припрема. На почетној страницу су 4 поља која попуњавате:  своје име и боју у којој ће се ваше име појављивати, тема ћаскања, имејл-адресе оних са којима желите ћаскати, порука коју им шаљете. Сва поља можете попунити ћирилицом, осим имејла позваних, разуме се. Учеснике ћаскања можете позвати и из саме собе. Када добију  поруку-позив од вас и сами ће себи одредити име и боју. Соба за ћаскање има прилагодљиво радно окружење са опцијама са обе стране. Централни део је екран за приказ порука који се може проширити на рачун две бочне траке које се сакривају путем рубних стрелица у централном делу. У централном делу има велики део за приказ порука, на дну простор за унос порука. Уз поруке се могу додати емотикони и симболи. Са десне стране је приказ учесника са бојама и именима. Са леве стране су команде које су прилично богате за овако једноставан сервис и једноставан приступ. Сврстане су у четири сета по три опције у сваком. Могу их користити сви учесници, ако модератор није другачије предефинисао. Први сет тих команди односи се на лична подешавања и звучна оглашавања. У другом сету су друштвене могућности: појединачно позивање и дељење линк собе путем друштвених мрежа, листа посетилаца. У трећем сету су команде за преглед порука, чување и штампање, те брисање свих порука у соби. Њу ћете користити након обављеног састанка, а запис можете чувати у неколико формата као стенографске белешке. У четвртом сету су команде за опције за целу собу или сервис: помоћ, отпочињање новог ћаскања и пропозиције тренутне собе у којима покретач (власник) уређује неке детаље, од поруке до дозвола учесницима.

Намена у образовању

Због своје једноставности, приватности и могућности да се приступи без регистрације, посебно је пожељан за рад с ученицима. Теме за ћаскање могу бити о било чему што наставник одреди. Једном отворену собу сервис не брише одмах, па на истој адреси и у истој соби можемо да заказујемо редовне састанке, а претходне поруке можемо да сачувамо на радној површини и обришемо у соби како не би ометале нови састанак. 

Упутство

Слика показује захтеве при заказивању собе и изглед радног окружења са опцијама у соби: 

Стинто (Stinto)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 17. 3. 2015. 10:40 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ако вам је потребан хитан разговор, овај алат је одличан за ту намену јер не захтева регистрацију. Уносите само своје име и покрећете собу. Чим га унесете добијате адресу собе и отвара се сведен простор за размену текстуалних порука. Централни део заузима екран за приказ порука испод којег је поље за унос текста. С десне стране је трака са именима тренутно присутних корисника, а испод неколико алатки за рад.  

Намена у образовању

Стинто можемо користити са повременим или сталним сарадницима уместо групних имејлова када хитно морамо да решимо неки ситни проблем, прикупимо мишљења и идеје, дамо кратка упутства или савете... Потребно је само да имамо њихове имејлове и да им пошаљемо линк са временом почетка. Зато је његова примена могућа у раду с групом ученика, с родитељима ради саветовања или и других проблема, као и с колегама. 

Упутство

Колажна слика приказује неколико корака при заказивању собе и изглед радног окружења у соби:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkUGxIMEJkVmJJRVk/edit?usp=drive_web

1-5 of 5