Видео-чет


Разлику између видео-чета и мањих конференцијских соба често је тешко направити. По правилу конференцијске собе омогућавају вишеструке улоге учесницима, а чет је само једна од могућности за имтеракцију са презентерима. У конференцијским собама се може делити радна површина, снимци сесија су доступни касније. Суштинска разлика је у намени. Конференцијске собе служе за презентовање неке материје, током којег постоји комуникација, али није неопходна, док видео-чет служи пре свега за комуникацију иако се и током њега може нешто презентовати. 
Неки од понуђених алата омогућавају уградњу собе за видео-чет у веб-место. Већина њих не захтева регистрацију. Постоје и они који нуде вишеструке погодности, као што су библиотека, бела табла, увоз медијских садржаја итд.

Гледајте заједно (watch2gether)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 8. 4. 2017. 14:30 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Гледајте заједно је алат који омогућава гледање видео-записа са Јутјуба  и при томе даје могућност четовања током гледања видеа. Једноставан је за коришћење и не тражи регистрацију. Потребно је само унети име или надимак, затим унети УРЛ адресу видеа или га пронаћи претраживањем. По уношењу видеа појављује се простор за четовање са десне стране. Пријатеље и сараднике позивамо слањем линка путем имејла, преко преко друштвених мрежа или постављањем на веб-месту. Приликом постављања видео-записа креирају се собе за ћаскање које се могу користити до седам дана и којима у том периоду можете приступити кад желите. За коришћење ове могућности потребно је снимити собу за ћаскање, при чему алат тражи уношење имејл-адресе и наслова собе за ћаскање. Недостатак овог алат је у рекламама које се налазе и у соби.

Намена у образовању

Овај алат се може користити за додатну наставу са ученицима, рецимо за гледање образовног филма и дискусију о њему, тумачење појединих секвенци и слично. 

Упутство

Колажна слика приказује кораке при заказивању собе и радно окружење:

Малени чет (TinyChat)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 8. 4. 2017. 14:30 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Мајушни чет спада у једноставне, али развијене алате за комуникацију у реалном времену. Његова једноставност је у томе што се соба за ћаскање лако покреће, и позивају учесници слањем линка, којима регистрација није потребна при укључењу, него само уношење свог имена. Пошто име унесу енглеским алфабетом, само писање порука могуће је и на ћириличном писму. Као у већини соба за ћаскање на дну табле с порукама налази се поље за унос текстуалних порука, а с десне стране списак учесника. Учесници се позивају слањем линка или јавно преко социјалних мрежа. Но, алат је истовремено и развијен јер омогућава поделу аудио и видео-записа уношењем адресе видеа на Јутјубу или Музика у облаку (Soundcloud сервис за  објављивање и дељење аудио-записа), испод кога је и даље простор за поруке. Тако учесници могу да коментаришу постављени звучни или видео-запис током гледања или након гледања. Исти сервис омогућава и видео-чет, али смо до 12 учесника. Сервис има још једну напредну могућност, а то је дељење беле сарадничке табле, на којој се заједнички може уредити неки текст, унети предлози и идеје итд. Јесте мален, али с великим могућностима.

Намена у образовању

Због својих напредних могућности (видео, сарадничка табла, дељење звучних и видео-записа) неки овај сервис сматрају алатом за конференције, што он ипак није јер не постоје разрађене улоге, сви учесници су у истој улози. Добар је у свим фазама заједничког рада у групи: за планирање, решавање проблема током рада, заокруживања заједничког пројекта, продубљивање неких идеја итд.  

Упутство

Слика приказује процес заказивања четовања и радно окружење:

1-2 of 2