Видео-чет


Разлику између видео-чета и мањих конференцијских соба често је тешко направити. По правилу конференцијске собе омогућавају вишеструке улоге учесницима, а чет је само једна од могућности за имтеракцију са презентерима. У конференцијским собама се може делити радна површина, снимци сесија су доступни касније. Суштинска разлика је у намени. Конференцијске собе служе за презентовање неке материје, током којег постоји комуникација, али није неопходна, док видео-чет служи пре свега за комуникацију иако се и током њега може нешто презентовати. 
Неки од понуђених алата омогућавају уградњу собе за видео-чет у веб-место. Већина њих не захтева регистрацију. Постоје и они који нуде вишеструке погодности, као што су библиотека, бела табла, увоз медијских садржаја итд.

Гледајте заједно (watch2gether)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 08.04.2017. 14:30 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Гледајте заједно је алат који омогућава гледање видео-записа са Јутјуба  и при томе даје могућност четовања током гледања видеа. Једноставан је за коришћење и не тражи регистрацију. Потребно је само унети име или надимак, затим унети УРЛ адресу видеа или га пронаћи претраживањем. По уношењу видеа појављује се простор за четовање са десне стране. Пријатеље и сараднике позивамо слањем линка путем имејла, преко преко друштвених мрежа или постављањем на веб-месту. Приликом постављања видео-записа креирају се собе за ћаскање које се могу користити до седам дана и којима у том периоду можете приступити кад желите. За коришћење ове могућности потребно је снимити собу за ћаскање, при чему алат тражи уношење имејл-адресе и наслова собе за ћаскање. Недостатак овог алат је у рекламама које се налазе и у соби.

Намена у образовању

Овај алат се може користити за додатну наставу са ученицима, рецимо за гледање образовног филма и дискусију о њему, тумачење појединих секвенци и слично. 

Упутство

Колажна слика приказује кораке при заказивању собе и радно окружење:

Сифон (Sifonr)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:29 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сифон је алат који обезбеђује анонимно, приватно и бесплатно видео-четовање као и уградњу видео-ћаскаонице на своје веб-место. Регистрација није потребна, а пренос података је децентрализован - одвија се само између учесника, без посредовања икаквог сервера. Рад у овом алату почиње одабиром теме (назива собе) и типа собе - приватна (private) или јавна (public). Након дефинисања ових детаља потребно је кликнути на дугме крени (GO). Отвориће се страница на којој корисник даје дозволу за коришћење камере и микрофона, те уноси име под којим ће ћаскати. У видео-чет собу се улази кликом на дугме придружи се (Join). У самој соби, на располагању су следеће могућности: позивање нових учесника (Invite), текстуални чет(Chat), дељење датотека (Share Files), активирање и деактивирање камере и микрофона (Mute Video, Mute Mic), подешавања (Settings) и излаз (Exit). У централном делу собе налазе се видео-прикази корисника. Постојање собе корисник може да објави на Фејсбуку и Твитеру.

Намена у образовању

Састанци поводом неке теме успешнији су ако се учесници и виде. Посебна погодност овог алата састоји се у чињеници што се соба за видео-чет може уградити у веб-место била то е-учионица наставника, школски сајт, сајт стручног удружења.  Нарочито је важно имати ову могућност у виду ако се планира употреба овог алата током пројеката и наводи у предлозима пројеката.

Примери

Видео-чет соба је уграђена на лично веб-место и, када је једном постављена, она се не брише.

Упутство

Слика приказује опције које нам соба за видео-ћаскање нуди:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkcU5QNVd3VHBpd0U/edit?usp=drive_web

Видим те, види ме (CU See Me)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:28 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Потребу да шеснаесторо људи истовремено видео-четује задовољава алат Кју-си-ми. Једноставно се користи и регистрација није потребна. Читава процедура се састоји од одабира имена собе за ћаскање, које се уноси у поље у горњем десном углу екрана, и клика на дугме крени (GO). На уласку у собу неопходно је дозволити алату да користи микрофон и камеру нашег рачунара. Остале учеснике чета позивамо слањем линка ка чет-соби, који копирамо из адресне линије веб-прегледача. Учесници могу међусобно да се виде и разговарају, али и да размењују текстуалне поруке, које су видљиве свима. Изразита мана алата је непостојање скрол-линије текстуалног чета. Због овог недостатка, није могуће вратити се и прочитати поруке које су раније откуцане.

Намена у образовању

Адресу креиране собе можете да поставите на своје веб-место и закажете време одржавања видео-четова. На овај начин обезбеђујете контакт са ученицима из различитих одељења који раде на истом пројекту. 

Упутство

Изглед собе за видео-чет приказан је на слици:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkQV9GVWJfS1E1ZUU/edit?usp=drive_web

Хала (Hall)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:30 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Пакет понуда у овом додатку фејсбуку садржи могућност текстуалног, аудио или видео-ћаскања. Отворена соба остаје дуже време, а чет-поруке се не бришу, па овај алат можемо користити за састанке у реалном времену, али и у дужем периоду учесници могу да остављају коментаре у чету. За разлику од многих других једноставних соба за ћаскање, ова има и библиотеку у коју можемо поставити датотеке о теми о којој се разговора. Из пакета  алатки не морате да користите све, јер при креирању собе бирате тип који вам одговара: само текстуалне поруке или текстуалне поруке примају ограничен број карактера. Потребан је Фејсбук-налог да би се позвани укључили, а можемо собу да учинимо и јавном. 

Намена у образовању

Идеалан је за онлајн дебате с ученицима. Будући да је неопходан услов Фејсбук-налог, ученицима неће представљати проблем да се укључе и они се радо у њих укључују. Датотека коју треба да коментаришу постави се у библиотеку, и, јако је важно, одреди им се рок за коментарисање. На крају процеса може да се закаже видео-састанак у реалном времену да би се извели закључци. 

Упутство

Текстуално упутство на српском језику погледајте и преузмите из наше базе упутстава. Кроз упутство упознаћете се и са једним примером примене.

Малени чет (TinyChat)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 08.04.2017. 14:30 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Мајушни чет спада у једноставне, али развијене алате за комуникацију у реалном времену. Његова једноставност је у томе што се соба за ћаскање лако покреће, и позивају учесници слањем линка, којима регистрација није потребна при укључењу, него само уношење свог имена. Пошто име унесу енглеским алфабетом, само писање порука могуће је и на ћириличном писму. Као у већини соба за ћаскање на дну табле с порукама налази се поље за унос текстуалних порука, а с десне стране списак учесника. Учесници се позивају слањем линка или јавно преко социјалних мрежа. Но, алат је истовремено и развијен јер омогућава поделу аудио и видео-записа уношењем адресе видеа на Јутјубу или Музика у облаку (Soundcloud сервис за  објављивање и дељење аудио-записа), испод кога је и даље простор за поруке. Тако учесници могу да коментаришу постављени звучни или видео-запис током гледања или након гледања. Исти сервис омогућава и видео-чет, али смо до 12 учесника. Сервис има још једну напредну могућност, а то је дељење беле сарадничке табле, на којој се заједнички може уредити неки текст, унети предлози и идеје итд. Јесте мален, али с великим могућностима.

Намена у образовању

Због својих напредних могућности (видео, сарадничка табла, дељење звучних и видео-записа) неки овај сервис сматрају алатом за конференције, што он ипак није јер не постоје разрађене улоге, сви учесници су у истој улози. Добар је у свим фазама заједничког рада у групи: за планирање, решавање проблема током рада, заокруживања заједничког пројекта, продубљивање неких идеја итд.  

Упутство

Слика приказује процес заказивања четовања и радно окружење:

1-5 of 5