Форуми, дискусионе групе


Форуми омогућавају асинхроне дискусије различитих корисника о једној теми. Обично се води више дискусија о више тема. Главна тема са одговорима испод ње чине једну нит форума, а сваки одговор на постављену тему зовемо поруком, тј. постом. Осим засебних форума на вебу, постоје и форуми који се уграђују да побољшају функционалност блога или веб-сајта.


Графичка дебата (Debategraph)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:25 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Графичка дебата је сервис на коме група људи учествује у промишљено и у реалном времену учествује у анализи и решавању проблема и важних питања. Своје идеје, решења и предлоге у виду теза мапирају графички што се приказује као мапа ума. Сваки учесник у дијалогу може да поставља своју тезу, прати, коментарише и оцењује тезе других чланова групе и тако доприноси конструктивном дијалогу. У зависности од тога на коју тезу се надовезује, графикон се разгранава. Координатор затим може да анализира и извуче закључке из овако организоване дебате. 

Намена у образовању

Дебата је интелектуална техника чији ток доводи до доношења решења неке важне теме. Зато је овај алат примењив у професионалном развоју наставника једнако као и у раду с ученицима, и то и у друштвеним и у егзактним наукама јер постављање проблема и тражења решења су техника у свим областима људског знања.  

Примери

На сајту можете да претражите по темама и областима примере мапа добијених након дебате.

Упутство

На самом сајту постоје упутства дата у самим дебатним мапама. Видео-упутство (2') на енглеском језику укратко приказује како да технички користите мапу. Слајд-упутство на српском језику уграђујемо у сајт: 

Интензивна дебата (Intense Debate)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:25 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Међу многим форумима који се уграђују на блог или веб-сајт како би повезали функционалност сајтова овај форум је најједноставнији за уградњу. Личи на разрађен систем за коментаре и уграђује се у све врсте блогова или системе за управљање садржајима (веб-сајтове). Уграђује се у три корака: унесе се УРЛ-адреса, изабере се место где уграђујемо и подеси по упутствима. Форум се такође може интегрисати са социјалним мрежама тако да се корисници укључују у дискусије са својим налозима са друштвених мрежа. Оснивачи форума могу да да дају вишеструке администраторске и друге улоге, а обични корисници могу да уреде свој профил, прате историју дискусије, гласају за туђе коментаре. Поступак уградње постоји на сајту и то за сваки познати блог. Довољно је да унесемо адресу блога или сајта на који желимо да уградимо овај додатак. Сервис сам препозна о каквој апликацији је реч и на основу тога добијамо упутство шта да радимо и како да заменимо постојећи ХТМЛ новим, обогаћеним. При подешавању језика на којима желимо да нам се форум појави, постоји и српски језик. 

Намена у образовању

Многи наставници од од својих блогова и сајтова праве е-учионицу. Овакви алати пружају им могућност да уз поједине странице, садржаје покрену богату дискусију која се не своди на коментаре, која може да се сакрије од очију јавности.  


Форум-кретња (Forumotion)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 8. 4. 2017. 15:27 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Ако имате потребу за правим, разрађеним форумом из породице phpBB2,  phpBB3 и punBB, који ће на дуже стазе да администрира и модерира тим људи, онда ћете користити овај одличан и потпуно бесплатан сервис. Регистрација на почетној страници не постоји. Чим имате идеју како да назовете форум, и каква ће његова намена бити, започните креирање. У првом прозору који се отвори дајете име, опис и адресу форума. Први део адресе ви смишљате, а други је задат - препознаје земљу одакле сте и нуди екстензију serbianforum.info. Тек сада остављате свој имејл и смишљате лозинку као администратор будућег форума. У наредним корацима систем ће од вас затражити неколико провера и аутентификацију путем имејла, што је разумљиво. Кад прођете провере, можете да се пријавите на креиран форум. Ако сте икада били на озбиљном и професионалном форуму, препознаћете комплексно окружење у којем можете да: управљате члановима, позивајући их, одобравајући, дајући им дозволе и задужења; структуришете форум по категоријама, подкатегоријама, форумима и подфорумима, те форумским темама унутар њих; шаљете масовне поруке; одобравате додатне алате, а овај форум их има од галерија до блога; пратите статистику; покрећете корисничке групе; претражујете постове... Администраторски панел се покреће на дну форума и има врло сложене опције. Уколико се не сналазите, за почетак не отварајте напредне могућности администрације или тражите помоћ на страницу за подршку. 

Намена у образовању

Овакви форуми се креирају да трају дуже време: за школе, за алумни-заједнице, за стручна удружења... јер на форуму постоји могућност дубинске хијерархије форумских тема. Уколико администрирате школски сајт, можете да му као спољну хипер-везу придружите форум на којем ћете одговарати на питања родитеља, рецимо; отворите алумни-форум за бивше ђаке. Стручним удружењима наставника овакав форум може да буде једна врста скупштине која ће да окупи све чланове, али и заинтересоване чланове. У дугорочним пројектима, форум је такође један од пожељних алата поготово као учесници нису из географски блиских места. 

Упутство

За обичне кориснике форума упутство није потребно. За администраторе постоји упутство у опцији за подршку на самом сервису.  На сваком кораку администрације јавља се опција за подршку. 
У десној бочној траци прилажемо слику података који се уносе приликом креирања форума и изгледа администраторског панела.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWnBuUWREMWgzRG8/edit?usp=drive_web
 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkTGtFMThYZEttV3M/edit?usp=drive_web

1-3 of 3