Форуми, дискусионе групе


Форуми омогућавају асинхроне дискусије различитих корисника о једној теми. Обично се води више дискусија о више тема. Главна тема са одговорима испод ње чине једну нит форума, а сваки одговор на постављену тему зовемо поруком, тј. постом. Осим засебних форума на вебу, постоје и форуми који се уграђују да побољшају функционалност блога или веб-сајта.


Гуглов простор (Spaces)

поставио/ла Славица Јурић 14.10.2016. 18:14   [ Ажурирао/ла 08.04.2017. 15:26 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност 

Простор је Гуглов сервис за брзу и језгровиту конверзацију у оквиру дискусионе групе коју покрећемо. На почетној страници сам Гугл овај свој сервис представља као инстант групе за све животне теме. Корисници Простору приступају са свог Гугл налога, није потребна посебна регистрација. По радном окружењу и решењима у њему, Простор подсећа на понуде Гугл +, и то на Заједницу и Колекције, само што је Простор једноставнији. Можемо да покренемо неограничен број простора и у њега позовемо сарднике уносећи њихове имејлове или да им  пошаљемо линк креиране групе односно простора. Гугл-тим чланове именује као прилагаче јер је смисао њиховог борављења на простору допринос прилагањем текста до 180 карактера, слике или линка. Сервис има и своје налепнице који служе као нека врста емотикона. Власник простора може да блокира и искључи поједине чланове, али не може да их произведе у модераторе или да  им одреди неку другу улогу. Дискусиона група је намењена члановима са истим правима.  Свако до њих може да постави свој самосталан прилог, и да одговара на прилог који је већ постављен. Са леве и десне стране радног простора налазе се две покретне навигационе траке које се уз помоћ стрелице могу скупити и отворити. У десној навигацији понуђен нам је преглед активности у свим нашим просторима, било да смо власници и оснивачи простора, било да смо само прилагачи. Алатке за постављање прилога и писање потпуно су исте као на Гугл +. 

Намена у образовању 

Простор није омогућен у Гугловом пакету апликација за образовање што може да наведе на закључак да Гугл овај сервис није наменио образовању. То не значи да му наставник не може наћи намену за конверзацију са ученицима или колегама са Гуглових налога за појединце. Инстант групе у настави и школском животу можемо да оснивамо и у њих позивамо сараднике када желимо да се брзо договоримо; да проверимо ставове; прикупимо кратке одговоре на постављену тезу; прикупимо ресурсе; покренемо мождану олују за добијање инспиративних идеја.  

Упутство 

Једноставно креирање и управљање дискусионом групом приказано је на колажу од неколико снимака екрана. Клик на слику отвора је у пуној величини. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkbFBrbXpFRDdRblE/view?usp=drive_web

Графичка дебата (Debategraph)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:25 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Графичка дебата је сервис на коме група људи учествује у промишљено и у реалном времену учествује у анализи и решавању проблема и важних питања. Своје идеје, решења и предлоге у виду теза мапирају графички што се приказује као мапа ума. Сваки учесник у дијалогу може да поставља своју тезу, прати, коментарише и оцењује тезе других чланова групе и тако доприноси конструктивном дијалогу. У зависности од тога на коју тезу се надовезује, графикон се разгранава. Координатор затим може да анализира и извуче закључке из овако организоване дебате. 

Намена у образовању

Дебата је интелектуална техника чији ток доводи до доношења решења неке важне теме. Зато је овај алат примењив у професионалном развоју наставника једнако као и у раду с ученицима, и то и у друштвеним и у егзактним наукама јер постављање проблема и тражења решења су техника у свим областима људског знања.  

Примери

На сајту можете да претражите по темама и областима примере мапа добијених након дебате.

Упутство

На самом сајту постоје упутства дата у самим дебатним мапама. Видео-упутство (2') на енглеском језику укратко приказује како да технички користите мапу. Слајд-упутство на српском језику уграђујемо у сајт: 

Интензивна дебата (Intense Debate)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:25 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Међу многим форумима који се уграђују на блог или веб-сајт како би повезали функционалност сајтова овај форум је најједноставнији за уградњу. Личи на разрађен систем за коментаре и уграђује се у све врсте блогова или системе за управљање садржајима (веб-сајтове). Уграђује се у три корака: унесе се УРЛ-адреса, изабере се место где уграђујемо и подеси по упутствима. Форум се такође може интегрисати са социјалним мрежама тако да се корисници укључују у дискусије са својим налозима са друштвених мрежа. Оснивачи форума могу да да дају вишеструке администраторске и друге улоге, а обични корисници могу да уреде свој профил, прате историју дискусије, гласају за туђе коментаре. Поступак уградње постоји на сајту и то за сваки познати блог. Довољно је да унесемо адресу блога или сајта на који желимо да уградимо овај додатак. Сервис сам препозна о каквој апликацији је реч и на основу тога добијамо упутство шта да радимо и како да заменимо постојећи ХТМЛ новим, обогаћеним. При подешавању језика на којима желимо да нам се форум појави, постоји и српски језик. 

Намена у образовању

Многи наставници од од својих блогова и сајтова праве е-учионицу. Овакви алати пружају им могућност да уз поједине странице, садржаје покрену богату дискусију која се не своди на коментаре, која може да се сакрије од очију јавности.  


Форум-кретња (Forumotion)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 08.04.2017. 15:27 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Ако имате потребу за правим, разрађеним форумом из породице phpBB2,  phpBB3 и punBB, који ће на дуже стазе да администрира и модерира тим људи, онда ћете користити овај одличан и потпуно бесплатан сервис. Регистрација на почетној страници не постоји. Чим имате идеју како да назовете форум, и каква ће његова намена бити, започните креирање. У првом прозору који се отвори дајете име, опис и адресу форума. Први део адресе ви смишљате, а други је задат - препознаје земљу одакле сте и нуди екстензију serbianforum.info. Тек сада остављате свој имејл и смишљате лозинку као администратор будућег форума. У наредним корацима систем ће од вас затражити неколико провера и аутентификацију путем имејла, што је разумљиво. Кад прођете провере, можете да се пријавите на креиран форум. Ако сте икада били на озбиљном и професионалном форуму, препознаћете комплексно окружење у којем можете да: управљате члановима, позивајући их, одобравајући, дајући им дозволе и задужења; структуришете форум по категоријама, подкатегоријама, форумима и подфорумима, те форумским темама унутар њих; шаљете масовне поруке; одобравате додатне алате, а овај форум их има од галерија до блога; пратите статистику; покрећете корисничке групе; претражујете постове... Администраторски панел се покреће на дну форума и има врло сложене опције. Уколико се не сналазите, за почетак не отварајте напредне могућности администрације или тражите помоћ на страницу за подршку. 

Намена у образовању

Овакви форуми се креирају да трају дуже време: за школе, за алумни-заједнице, за стручна удружења... јер на форуму постоји могућност дубинске хијерархије форумских тема. Уколико администрирате школски сајт, можете да му као спољну хипер-везу придружите форум на којем ћете одговарати на питања родитеља, рецимо; отворите алумни-форум за бивше ђаке. Стручним удружењима наставника овакав форум може да буде једна врста скупштине која ће да окупи све чланове, али и заинтересоване чланове. У дугорочним пројектима, форум је такође један од пожељних алата поготово као учесници нису из географски блиских места. 

Упутство

За обичне кориснике форума упутство није потребно. За администраторе постоји упутство у опцији за подршку на самом сервису.  На сваком кораку администрације јавља се опција за подршку. 
У десној бочној траци прилажемо слику података који се уносе приликом креирања форума и изгледа администраторског панела.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWnBuUWREMWgzRG8/edit?usp=drive_web
 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkTGtFMThYZEttV3M/edit?usp=drive_web

Брза тема (Quick topic)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:24 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ако желите брзо да добијете одговоре на тему која вас занима, добићете их регистрацијом на овом сервису, покретањем теме и позивањем читалаца и учесника по имејл адресама. Учесник не мора да се пријављује на сам сервис да би оставио одговор, али у том случају поруку не може писати само енглеским алфабетом. Такође, име морате написати латиницом да би се видело, а порука се види и ћирилицом ако сте пријављени. То је и највећа мана овог изузетно једноставног алата. У плаћеној верзији омогућено је и прилагање датотека уз почетну поруку, коју читаоци и сарадници преузимају и коментаришу у покренутој теми. Краткорочност намене - док се дискусија о некој теми не оконча - чини да овај сервис увршћујемо у дискусионе групе. У плаћеној верзији на годишњем нивоу корисници добијају простор у коме могу да организују озбиљне и слојевите дискусије са пуно могућности, као на форуму. 

Намена у образовању

Брзе договоре са сарадницима или ученицима можете добити слањем позивнице да учествују у покренутој тему. Предност у односу на коришћење групних имејл-порука јесте прегледност свих одговора на једном месту. 

Примери

На форум се укључују само они који су позвани.

Упутство

Текстуално упутство на енглеском језику налази се на страници сајта.

Воксопоп (Voxopop)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:25 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Воксопоп је необичан форум са особинама контролисане друштвене мреже. Необичан је јер се поруке на њему не пишу, него снимају као звучни запис путем алатки на самом сервису. Снимљене звучне поруке не постављамо насумице, него наменски, у основаним дискусионим групама где смо позвани или ми позивамо друге да оставе поруку о одређеној теми. Сваки корисник може да формира групу (talking group) и одреди три нивоа заштићености: приватну групу (једини приступ имају чланови групе), ограничени (сви могу да виде и чују снимак, али само чланови могу да оставе звучни запис) и отворену (приступ групи и снимање је дозвољено свима). Групи се може придружити по позиву  путем хипервезе са неке од многобројних друштвених мрежа или електронском поштом.

Намена у образовању

Овај алат може да има веома широку примену у настави. Може се,  користити у било ком наставним предмету за постављање питања и снимање одговора, за говорне вежбе, ланчане приче, сарадњу, давање повратне информације, учење страног језика  итд.

Примери

Група за импресије о семинару основана је да би полазници оставили своје звучне записе на покренуту тему. Можете да преслушате говорне поруке у овој групи.

Упутство

Воксопоп је толико једноставан алат да за њега није потребно посебно упутство. Једноставно, када се групи приступи помоћу хипервезе, у горњем десном углу постоји опција за преслушавање претходних снимака (Play All), поред тога опција за заустављање снимљене поруке или снимања (Stop) и коначно дугме за снимање сопствене поруке (Record a message):

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkVlZIVkRZTmNDc00/edit?usp=drive_web

1-6 of 6