Форум-кретња (Forumotion)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 8. 4. 2017. 15:27 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност

Ако имате потребу за правим, разрађеним форумом из породице phpBB2,  phpBB3 и punBB, који ће на дуже стазе да администрира и модерира тим људи, онда ћете користити овај одличан и потпуно бесплатан сервис. Регистрација на почетној страници не постоји. Чим имате идеју како да назовете форум, и каква ће његова намена бити, започните креирање. У првом прозору који се отвори дајете име, опис и адресу форума. Први део адресе ви смишљате, а други је задат - препознаје земљу одакле сте и нуди екстензију serbianforum.info. Тек сада остављате свој имејл и смишљате лозинку као администратор будућег форума. У наредним корацима систем ће од вас затражити неколико провера и аутентификацију путем имејла, што је разумљиво. Кад прођете провере, можете да се пријавите на креиран форум. Ако сте икада били на озбиљном и професионалном форуму, препознаћете комплексно окружење у којем можете да: управљате члановима, позивајући их, одобравајући, дајући им дозволе и задужења; структуришете форум по категоријама, подкатегоријама, форумима и подфорумима, те форумским темама унутар њих; шаљете масовне поруке; одобравате додатне алате, а овај форум их има од галерија до блога; пратите статистику; покрећете корисничке групе; претражујете постове... Администраторски панел се покреће на дну форума и има врло сложене опције. Уколико се не сналазите, за почетак не отварајте напредне могућности администрације или тражите помоћ на страницу за подршку. 

Намена у образовању

Овакви форуми се креирају да трају дуже време: за школе, за алумни-заједнице, за стручна удружења... јер на форуму постоји могућност дубинске хијерархије форумских тема. Уколико администрирате школски сајт, можете да му као спољну хипер-везу придружите форум на којем ћете одговарати на питања родитеља, рецимо; отворите алумни-форум за бивше ђаке. Стручним удружењима наставника овакав форум може да буде једна врста скупштине која ће да окупи све чланове, али и заинтересоване чланове. У дугорочним пројектима, форум је такође један од пожељних алата поготово као учесници нису из географски блиских места. 

Упутство

За обичне кориснике форума упутство није потребно. За администраторе постоји упутство у опцији за подршку на самом сервису.  На сваком кораку администрације јавља се опција за подршку. 
У десној бочној траци прилажемо слику података који се уносе приликом креирања форума и изгледа администраторског панела.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWnBuUWREMWgzRG8/edit?usp=drive_web
 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkTGtFMThYZEttV3M/edit?usp=drive_web
Comments