Гуглов простор (Spaces)

поставио/ла Славица Јурић 14.10.2016. 18:14   [ Ажурирао/ла 08.04.2017. 15:26 Вишња Минчев ]

Кратак опис и функционалност 

Простор је Гуглов сервис за брзу и језгровиту конверзацију у оквиру дискусионе групе коју покрећемо. На почетној страници сам Гугл овај свој сервис представља као инстант групе за све животне теме. Корисници Простору приступају са свог Гугл налога, није потребна посебна регистрација. По радном окружењу и решењима у њему, Простор подсећа на понуде Гугл +, и то на Заједницу и Колекције, само што је Простор једноставнији. Можемо да покренемо неограничен број простора и у њега позовемо сарднике уносећи њихове имејлове или да им  пошаљемо линк креиране групе односно простора. Гугл-тим чланове именује као прилагаче јер је смисао њиховог борављења на простору допринос прилагањем текста до 180 карактера, слике или линка. Сервис има и своје налепнице који служе као нека врста емотикона. Власник простора може да блокира и искључи поједине чланове, али не може да их произведе у модераторе или да  им одреди неку другу улогу. Дискусиона група је намењена члановима са истим правима.  Свако до њих може да постави свој самосталан прилог, и да одговара на прилог који је већ постављен. Са леве и десне стране радног простора налазе се две покретне навигационе траке које се уз помоћ стрелице могу скупити и отворити. У десној навигацији понуђен нам је преглед активности у свим нашим просторима, било да смо власници и оснивачи простора, било да смо само прилагачи. Алатке за постављање прилога и писање потпуно су исте као на Гугл +. 

Намена у образовању 

Простор није омогућен у Гугловом пакету апликација за образовање што може да наведе на закључак да Гугл овај сервис није наменио образовању. То не значи да му наставник не може наћи намену за конверзацију са ученицима или колегама са Гуглових налога за појединце. Инстант групе у настави и школском животу можемо да оснивамо и у њих позивамо сараднике када желимо да се брзо договоримо; да проверимо ставове; прикупимо кратке одговоре на постављену тезу; прикупимо ресурсе; покренемо мождану олују за добијање инспиративних идеја.  

Упутство 

Једноставно креирање и управљање дискусионом групом приказано је на колажу од неколико снимака екрана. Клик на слику отвора је у пуној величини. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkbFBrbXpFRDdRblE/view?usp=drive_web

Comments