Воксопоп (Voxopop)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 07.06.2015. 08:25 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Воксопоп је необичан форум са особинама контролисане друштвене мреже. Необичан је јер се поруке на њему не пишу, него снимају као звучни запис путем алатки на самом сервису. Снимљене звучне поруке не постављамо насумице, него наменски, у основаним дискусионим групама где смо позвани или ми позивамо друге да оставе поруку о одређеној теми. Сваки корисник може да формира групу (talking group) и одреди три нивоа заштићености: приватну групу (једини приступ имају чланови групе), ограничени (сви могу да виде и чују снимак, али само чланови могу да оставе звучни запис) и отворену (приступ групи и снимање је дозвољено свима). Групи се може придружити по позиву  путем хипервезе са неке од многобројних друштвених мрежа или електронском поштом.

Намена у образовању

Овај алат може да има веома широку примену у настави. Може се,  користити у било ком наставним предмету за постављање питања и снимање одговора, за говорне вежбе, ланчане приче, сарадњу, давање повратне информације, учење страног језика  итд.

Примери

Група за импресије о семинару основана је да би полазници оставили своје звучне записе на покренуту тему. Можете да преслушате говорне поруке у овој групи.

Упутство

Воксопоп је толико једноставан алат да за њега није потребно посебно упутство. Једноставно, када се групи приступи помоћу хипервезе, у горњем десном углу постоји опција за преслушавање претходних снимака (Play All), поред тога опција за заустављање снимљене поруке или снимања (Stop) и коначно дугме за снимање сопствене поруке (Record a message):

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkVlZIVkRZTmNDc00/edit?usp=drive_web

Comments