Имејл


Поред познатих услуга сервиса какви су Гугл, Хотмејл, Јаху и други, у образовању је често потребно отворити привремене и једнократне имејл-адресе ученицима, али и опрезним наставницима. Уз такве услуге приказано је и неколико које пошту чине забавнијом и атрактивнијом.


Себи за будућност (Future me)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 19:55 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ова, врло интересантна бесплатна услуга нам омогућава да, сами себи, пошаљемо поруку у будућност. Све што треба да учинимо јесте да попунимо захтевана поља – адресу наше електронске поште, наслов поруке, текст поруке, да одаберемо датум када желимо да нам порука стигне (најскорији датум је 30 дана од писања поруке) и да одредимо хоће ли она бити приватна или јавна (али анонимна). Постоји и могућност прикључивања слике са нашег рачунара или сликане веб-камером. Порука у будућност ради на два начина: без регистрације и са регистрацијом. Ако се одлучите да се не региструјете, Порука у будућност ће вам послати електронску поруку у којој ће захтевати да, кликом на понуђени линк, потврдите веродостојност ваше адресе. Ако се, пак одлучите за регистровање, добијате неколико одличних могућности – изостанак потребе за потврдом веродостојности адресе, шансу да промените адресу своје електронске поште, промену јавног или приватног статуса ваших порука, те могућност да поруку пошаљете и другим људима.

Намена у образовању

Ова услуга је идеална за рад са ученицима основношколског узраста, нарочито када желимо да им покажемо да тренутна осећања стрепње, бриге и неизвесности везане за школски живот заиста јесу само тренутна. Ученик може да, када прими поруку, упореди садашња осећања са онима која је, у прошлости описао и напише своје утиске, на часу матерњег језика, или да о њима говори на часу грађанског васпитања. Није лоша ни идеја да ђаци напишу поруку, на почетку полугодишта у којој процењују сопствена знања из неке области, а када им, у будућности, порука стигне, упореде са тренутним знањем и напишу осврт на школски рад. Овакве текстове можемо чувати у портфолију ученика. 


Хоп-порука (Message Hop)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:24 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Порука хоп је брз и једноставан начин да креирате једноставне мултимедијалне поруке. Употреба алата не захтева регистрацију. Корисници креирају поруке додавањем анимираног текста и фотографија. Алат подржава само латинично писмо. Изглед поруке додатно се унапређује додавањем  синтаксних кодова (нпр. убацивањем {{snow}} у поље за унос текста учинићемо да снег пада по површини поруке). Списак кодова који се могу користити дат је на страници самог сервиса. Креирана порука може се поделити слањем на жељену адресу електронске поште, може бити објављена и на друштвеним мрежама Твитер, Дилишс, Стамбл-упон, Диг, Редит и Фејсбук. Можемо јој приступити и коришћењем линка који Порука хоп генерише, те је поставити на неки од јавних директоријума за поруке. Алат је изузетно једноставан за употребу, а крајњи производ атрактивно изгледа.

Намена у образовању

Овај алат је згодан за употребу у кратким, једноставним пројектима за дељење радова ученика који садрже текст и слике.Потребан потпис (Need a sig)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:23 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

На овом веб-месту имате могућност да направите свој "имејл потпис". Регистрација није потребна. Довољно је да унесете део назива имејл адресе (до симбола @) и да, у падајућој листи, одаберете вашег пружаоца веб-мејл услуге. Алат ће креирати одговарајућу слику и омогућити вам да је преузмете на свој рачунар (Click to Save). Обезбеђен је и ембед код, као и УРЛ адреса "имејл потписа". На располагању је и стварање "потписа" који можете користити на форумима. Овакви "потписи" представљају спој ПНГ-слике, коју учитавамо са свог рачунара, и произвољног текста. Квалитет оваквих "потписа" није на довољно високом нивоу.

Намена у образовању

Можете формирати веб-страницу са "имејл потписима" на које ученици треба да пошаљу домаће радове, записе са часова, добро урађене школске задатке... 

Примери

Генерисана имејл-адреса преузета је, али је остала и на сајту на ком је креирана.


Герила-мејл (Guerilla)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 19:58 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је сервис за отварање привремене имејл-адресе коју можемо да користимо само сат времена, таман током трајања једног часа. Намена је иста као у свим сличним услугама привремених имејл-адреса: за регистровање на сервисима који захтевају имејл-адресу. Пошто се региструју на тим сервисима, корисници следећи пут могу да се на њима пријављују корисничким именом, а не овако добијеном имејл-адресом, која је истекла.

Намена у образовању

Наставници ће овакве услуге користити за малолетне ученике од којих не могу да захтевају да имају своје налоге на веб-сервисима без дозволе родитеља. 


Мејлинатор (Mailinator)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 20:14 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис је намењен онима који немају имејл и онима који желе да заштите свој идентитет на интернету. Под заштитом се подразумева заштита од шпијунских порука са сајтова на које смо се пријавили.  

Намена у образовању

За ученике који немају имејл-адресе користићемо овај и сличне сервисе.  Такође, уколико сумњамо у неки веб-алат или услугу, а желимо да је испитамо и сами можемо да користимо овакве сервисе ради сопствене безбедности.


Мејл-кеч (MailCatch)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 20:10 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је још један сервис за герилске електронске адресе, али за разлику од већине, не мора да буде привремена, не истиче након једног сата или неколико дана. Уколико је потребна активација отвореног налога, преко овог сервиса можете и то учинити, јер он има истинско сандуче за примање и слање поште.  

Намена у образовању

Будући да не истиче брзо, овај сервис можемо да користимо за оне ученике који немају електронску пошту, а раде у неком пројекту и путем ње ће се регистровати на више других сервиса који су им потребни у раду. 


Филц-мејл (FilzMail)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 20:19 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Филц-мејл је једна од многих услуга тзв. герилске  електронске поште које дају привремене адресе електронске поште. Не служи сврси каквој служе познати сервиси за отварање електронске поште, него с циљем да се региструју на неки други сервис на коме је за регистрацију потребна електронска пошта. Формира се крајње једноставно и може се користити неколико дана - на сервису видите време трајања у минутима. То не значи да ће се тиме изгубити и трајање налога на сервису на коме се корисник с том адресом регистровао јер ако на тај сервис може да се пријављује с корисничким именом.  

Намена у образовању

Чему овакве електронске адресе поште у образовању? За ученике који немају електронску пошту, а потребно је да раде у неком од веб-алата који захтевају регистрацију имејл-адресом овакви сервиси су одлични. Адресе им може отворити наставник. 


1-7 of 7