Имејл


Поред познатих услуга сервиса какви су Гугл, Хотмејл, Јаху и други, у образовању је често потребно отворити привремене и једнократне имејл-адресе ученицима, али и опрезним наставницима. Уз такве услуге приказано је и неколико које пошту чине забавнијом и атрактивнијом.


Себи за будућност (Future me)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 19:55 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ова, врло интересантна бесплатна услуга нам омогућава да, сами себи, пошаљемо поруку у будућност. Све што треба да учинимо јесте да попунимо захтевана поља – адресу наше електронске поште, наслов поруке, текст поруке, да одаберемо датум када желимо да нам порука стигне (најскорији датум је 30 дана од писања поруке) и да одредимо хоће ли она бити приватна или јавна (али анонимна). Постоји и могућност прикључивања слике са нашег рачунара или сликане веб-камером. Порука у будућност ради на два начина: без регистрације и са регистрацијом. Ако се одлучите да се не региструјете, Порука у будућност ће вам послати електронску поруку у којој ће захтевати да, кликом на понуђени линк, потврдите веродостојност ваше адресе. Ако се, пак одлучите за регистровање, добијате неколико одличних могућности – изостанак потребе за потврдом веродостојности адресе, шансу да промените адресу своје електронске поште, промену јавног или приватног статуса ваших порука, те могућност да поруку пошаљете и другим људима.

Намена у образовању

Ова услуга је идеална за рад са ученицима основношколског узраста, нарочито када желимо да им покажемо да тренутна осећања стрепње, бриге и неизвесности везане за школски живот заиста јесу само тренутна. Ученик може да, када прими поруку, упореди садашња осећања са онима која је, у прошлости описао и напише своје утиске, на часу матерњег језика, или да о њима говори на часу грађанског васпитања. Није лоша ни идеја да ђаци напишу поруку, на почетку полугодишта у којој процењују сопствена знања из неке области, а када им, у будућности, порука стигне, упореде са тренутним знањем и напишу осврт на школски рад. Овакве текстове можемо чувати у портфолију ученика. 


Герила-мејл (Guerilla)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 19:58 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је сервис за отварање привремене имејл-адресе коју можемо да користимо само сат времена, таман током трајања једног часа. Намена је иста као у свим сличним услугама привремених имејл-адреса: за регистровање на сервисима који захтевају имејл-адресу. Пошто се региструју на тим сервисима, корисници следећи пут могу да се на њима пријављују корисничким именом, а не овако добијеном имејл-адресом, која је истекла.

Намена у образовању

Наставници ће овакве услуге користити за малолетне ученике од којих не могу да захтевају да имају своје налоге на веб-сервисима без дозволе родитеља. 


Мејлинатор (Mailinator)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 20:14 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис је намењен онима који немају имејл и онима који желе да заштите свој идентитет на интернету. Под заштитом се подразумева заштита од шпијунских порука са сајтова на које смо се пријавили.  

Намена у образовању

За ученике који немају имејл-адресе користићемо овај и сличне сервисе.  Такође, уколико сумњамо у неки веб-алат или услугу, а желимо да је испитамо и сами можемо да користимо овакве сервисе ради сопствене безбедности.


Мејл-кеч (MailCatch)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 20:10 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је још један сервис за герилске електронске адресе, али за разлику од већине, не мора да буде привремена, не истиче након једног сата или неколико дана. Уколико је потребна активација отвореног налога, преко овог сервиса можете и то учинити, јер он има истинско сандуче за примање и слање поште.  

Намена у образовању

Будући да не истиче брзо, овај сервис можемо да користимо за оне ученике који немају електронску пошту, а раде у неком пројекту и путем ње ће се регистровати на више других сервиса који су им потребни у раду. 


1-4 of 4