Конференцијске собе


У виртуелним конференцијским салама омогућено нам је да више слушалаца прати излагање једног или више предавача, путем видео-преноса или само аудио. У зависности од типа алата и предавања, конференцијске собе имају алате за интеракцију између предавача, модератора и слушалаца. У овој врсти представљени су алати за чији рад нису потребне додатне инсталације - све се дешава на мрежи, али сам рачунар и интернет морају задовољавати неке основне предуслове: брз интернет, аудио-визуелне алатке, инсталиран флеш-плејер и слично.

Саба састанак (Saba Meeting)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 08:36 ]

Кратак опис и функционалност

У бесплатној верзији, овај алат за веб-конференције дозвољава одржавање неограниченог броја састанака на којима учествује до четири учесника. Домаћин може бити само један и он на располагању има 300 MB меморијског простора за потребне документе. Састанци се могу снимати. Након регистрације, корисник добија могућност да одмах започне или закаже веб-састанак. После одређивања времена одржавања састанка, Саба састанак нуди написану позивницу коју можете проследити будућим учесницима конференције, мада их можете позвати и током трајања састанка, у конференцијској соби, кликом на дугме +Invite (+Позови). Алат обезбеђује подешавање звука и тестирање видео опреме. Могуће је и одмах поставити документе потребне за веб-састанак и тако формирати његову агенду. Током састанка омогућено је дељење екрана, анкетирање учесника, те коришћење беле табле. Алат омогућава дељење гласа, видеа, као и VoIP разговоре. Добро ради и са споријом интернет везом. Након састанка, обезбеђује видео - снимак, резултате гласања и извештај.

Намена у образовању

Саба састанак може наћи примену у заједничком раду наставника на неком од пројеката, конкурса... нарочито ако они раде у различитим школама, градовима, државама. У раду са ученицима може да се користи у ситуацијама за ученике на боловању, болничком лечењу, инклузивну наставу. 

Упутство

  • Видео-упутство (4') на енглеском језику приказује техничке аспекте коришћења овог сервиса.
  • Слика приказује радно окружење конференцијске собе.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkU21jdUNOZWg3QkE/edit?usp=drive_web
 

Вигио (Wiggio)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:34 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Вигио је бесплатан алат који поједностављује комуникацију и повећава продуктивност рада у оквиру групе. Приватне групе било које величине могу брзо и лако да комуницирају и размењују информације у реалном времену. Вигио обезбеђује организовање неколико врста састанака (телефонске конференције, видео и аудио конференције, собе за четовање). Омогућено вам је да заказујете и управљате састанцима на заједничком календару. Алат дозвољава да креирате анкете и листе послова, које шаљете члановима група путем имејла или у оквиру самог алата. Са Вигиом лако учитавате, делите и заједнички радите на документима у једној или више претходно формираних или ад-хок група. Можете да шаљете приватне или масовне поруке члановима група. Вигио захтева регистрацију уношењем тражених података или повезивањем са постојећим Фејсбук-налогом корисника. 

Намена у образовању

Вигио је посебно згодан за комуникацију ученика и наставника из различитих школа који сарађују у неком пројекту. Како се рад на дељеним документима одвија у оквиру самог алата, врло је згодно имати све елементе пројекта и могућност непрестане чет или конференцијске комуникације на истом месту.

Примери

Ради неометане сарадње, собе су углавном затвореног типа.

Упутство

Видео-упутство (13') на српском језику упознаће вас са свим могућностима овог алата са вишеструким функцијама. 


Велики маркер (Big Marker)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:33 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сервис за организовање онлајн састанака, конференција и вебинара (предавања) у бесплатној верзији нуди могућност да најавите и држите своја предавања бесплатно, а уколико слушаоци плаћају, онда и ви плаћате сервису. Да бисте користили ову услугу, морате се регистровати на сервис, а слушаоци не морају, јер се на вебинар могу укључити на основу вашег позива, добијајући директан линк за конференцију односно састанак. Регистровањем на сервис, изабраћете Европу као део коме припадате да би пренос био бољи, али је најсигурније да се током вебинара камере искључе и остане само звук. Имате могућност да правите клубове или онлајн заједнице које имају неколико функција: у оквиру њих заказујете вебинаре, уписујете симпатизере и сталне слушаоце са којима размењујете поруке и шаљете им масовну пошту и позивнице, постављате материјале о вебинарима... Понуде у виртуелној конференцијској сали спадају у прилично добре, недостаје им само могућност интеракције слушалаца на белој табли да би биле у реду најбољих. Можете да закажете састанак у коме ће сви имати равноправне улоге и укључивати се у разговор, а можете заказати класичну конференцију које имају модератора и предавача. У том случају остали имају улогу слушалаца, који прате предавање, јављају се за реч и пишу кратке поруке у простору за чет. 

Намена у образовању

Овај сервис најпре можете да користите у професионалном развоју образовних радника где са заинтересованима чините заједницу и организујете вебинаре. Са старијим ученицима или студентима можете да одржите консултације, односно дајете додатна упутства или одржите састанак поводом неког пројекта.

Примери

На страницама Вебинар-клуба на сервису налазе се снимци вебинара и најаве свих наредних вебинара.

Упутство

Текстуално упутство за укључење на Вебинар-клуб на овом сервису описује и укључење у заједницу и опис радног окружења унутар виртуелне конференцијске собе.

Било који састанак (Any Meeting)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 17. 3. 2015. 17:00 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

У овом алату, сходно његовом имену, можете одржати било који састанак, на коме ће учествовати до 200 учесника, потпуно бесплатно. Бесплатну верзију од плаћених разликује поље са рекламама, позиционирано дуж десне ивице конференцијске собе. Приликом регистровања, које можете обавити и повезивањем са својим Гугл или Фејсбук налогом, алат ће тражити да упишете назив под којим ће се сви ваши веб-састанци одвијати. Следи одабир могућности да одмах започнете састанак (Start a Meeting Now) или да га закажете (Schedule a Meeting). Било коју опцију да одаберете, неопходно је да унесете детаље о састанку као што су назив, списак имејл адреса учесника на које треба послати позиве са пропратним текстом, режим састанка (дискусија или слушање), те означавање одговарајућих поља која дефинишу јавност састанка и листе учесника. Улазак у конференцијску собу пропраћен је сугестијом аутора алата да је потребно да, ради ефикасног дељења екрана, инсталирате понуђени додатак (Screen Sharing Plugin). Алат омогућава снимање тока састанка, које контролише само презентер. Након састанка, морате сачекати одређен временски период док вам снимљени видео-запис не постане доступан, у виду УРЛ адресе. Даље га можете делити постављањем линка ка њему. Статистика евентуалног гласања одмах је на располагању.

Намена у образовању

Овај алат је изузетно једноставан за употребу, лепог је дизајна и примењив је у раду са ученицима: договори око реализовања пројектних активности, конципирање одељенских прослава, излета итд. Врло често се препоручује за менторски рад или вршњачко учење у случајевима када је дете онемогућено да дужи период похађа наставу.  

Упутство

Радну површину погледајте кликом на слику:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkT2tCcE9JWksyQkE/edit?usp=drive_web


1-4 of 4