Конференцијске собе


У виртуелним конференцијским салама омогућено нам је да више слушалаца прати излагање једног или више предавача, путем видео-преноса или само аудио. У зависности од типа алата и предавања, конференцијске собе имају алате за интеракцију између предавача, модератора и слушалаца. У овој врсти представљени су алати за чији рад нису потребне додатне инсталације - све се дешава на мрежи, али сам рачунар и интернет морају задовољавати неке основне предуслове: брз интернет, аудио-визуелне алатке, инсталиран флеш-плејер и слично.

Велики маркер (Big Marker)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 08:33 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сервис за организовање онлајн састанака, конференција и вебинара (предавања) у бесплатној верзији нуди могућност да најавите и држите своја предавања бесплатно, а уколико слушаоци плаћају, онда и ви плаћате сервису. Да бисте користили ову услугу, морате се регистровати на сервис, а слушаоци не морају, јер се на вебинар могу укључити на основу вашег позива, добијајући директан линк за конференцију односно састанак. Регистровањем на сервис, изабраћете Европу као део коме припадате да би пренос био бољи, али је најсигурније да се током вебинара камере искључе и остане само звук. Имате могућност да правите клубове или онлајн заједнице које имају неколико функција: у оквиру њих заказујете вебинаре, уписујете симпатизере и сталне слушаоце са којима размењујете поруке и шаљете им масовну пошту и позивнице, постављате материјале о вебинарима... Понуде у виртуелној конференцијској сали спадају у прилично добре, недостаје им само могућност интеракције слушалаца на белој табли да би биле у реду најбољих. Можете да закажете састанак у коме ће сви имати равноправне улоге и укључивати се у разговор, а можете заказати класичну конференцију које имају модератора и предавача. У том случају остали имају улогу слушалаца, који прате предавање, јављају се за реч и пишу кратке поруке у простору за чет. 

Намена у образовању

Овај сервис најпре можете да користите у професионалном развоју образовних радника где са заинтересованима чините заједницу и организујете вебинаре. Са старијим ученицима или студентима можете да одржите консултације, односно дајете додатна упутства или одржите састанак поводом неког пројекта.

Примери

На страницама Вебинар-клуба на сервису налазе се снимци вебинара и најаве свих наредних вебинара.

Упутство

Текстуално упутство за укључење на Вебинар-клуб на овом сервису описује и укључење у заједницу и опис радног окружења унутар виртуелне конференцијске собе.

Било који састанак (Any Meeting)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 17. 3. 2015. 17:00 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

У овом алату, сходно његовом имену, можете одржати било који састанак, на коме ће учествовати до 200 учесника, потпуно бесплатно. Бесплатну верзију од плаћених разликује поље са рекламама, позиционирано дуж десне ивице конференцијске собе. Приликом регистровања, које можете обавити и повезивањем са својим Гугл или Фејсбук налогом, алат ће тражити да упишете назив под којим ће се сви ваши веб-састанци одвијати. Следи одабир могућности да одмах започнете састанак (Start a Meeting Now) или да га закажете (Schedule a Meeting). Било коју опцију да одаберете, неопходно је да унесете детаље о састанку као што су назив, списак имејл адреса учесника на које треба послати позиве са пропратним текстом, режим састанка (дискусија или слушање), те означавање одговарајућих поља која дефинишу јавност састанка и листе учесника. Улазак у конференцијску собу пропраћен је сугестијом аутора алата да је потребно да, ради ефикасног дељења екрана, инсталирате понуђени додатак (Screen Sharing Plugin). Алат омогућава снимање тока састанка, које контролише само презентер. Након састанка, морате сачекати одређен временски период док вам снимљени видео-запис не постане доступан, у виду УРЛ адресе. Даље га можете делити постављањем линка ка њему. Статистика евентуалног гласања одмах је на располагању.

Намена у образовању

Овај алат је изузетно једноставан за употребу, лепог је дизајна и примењив је у раду са ученицима: договори око реализовања пројектних активности, конципирање одељенских прослава, излета итд. Врло често се препоручује за менторски рад или вршњачко учење у случајевима када је дете онемогућено да дужи период похађа наставу.  

Упутство

Радну површину погледајте кликом на слику:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkT2tCcE9JWksyQkE/edit?usp=drive_web


1-2 of 2