Кридли (Credly)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 27. 4. 2015. 14:34 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Кридли се разликује од класичних алата за израду беџева. Његова сврха није да вам помогне да само направите беџ односно сличицу, којом ћете визуелно приказати своје веб-место. Овде, заправо, креирате беџеве којима појединцу или институцији одајете заслуге за неко постигнуће. Исто тако као што дајете беџеве за заслуге, можете их и сами прикупљати, односно други вама могу одавати заслуге помоћу беџева за ваша постигнућа. Постоји бесплатна и верзија која се плаћа. У бесплатној верзији можете да креирате беџеве, да постављате слике својих беџева, одајете заслуге другима и управљате Кридли апликацијама. Плаћене верзије овог алата нуде и додатне погодности, попут већег броја беџева или могућности да пребаците креирани беџ на сајт, а детаљно поређење бесплатне и плаћених верзија и шта свака од њих нуди можете погледати на сајту, на страници за поређење бесплатних и плаћених верзија. Ако само желите да испробате креирање беџа, не морате да се региструјете, али да бисте га сачували или користили све могућности које овај алат нуди, тај корак је неопходан. Почните од опције одај заслугу (Give credit now) и појавиће се мени за креирање беџа. Са десне стране налазе се алати за прављење беџа. Кликните на креирај нови беџ (Create new badge), а затим можете да бирате облик (Choose your shape), да додајете иконице од постојећих (Choose an icon), да напишете текст (Choose your text), при чему сте ограничени на 15 знакова, али добро је то што алат прихвата ћирилицу. Ту су и опције подешавања боја, а са леве стране је део за описивање беџа, за какве заслуге је намењен и којој категорији припада, рецимо образовању, архитектури итд. Креаирани беџеви су компатибилни са Мозилиним беџевима, који спадају у најпопуларније.

Намена у образовању

Одавање заслуга за постигнут успех на неком пољу или на неком пројекту, може пуно значити појединцу, па чак и институцији. Сви волимо када нас похвале за неко постигнуће, па верујемо да би се ученици нарочито обрадовали неком специјално њима намењеном беџу, који су претходно заслужили.

Примери

Пример једног од беџева направљеног помоћу овог алата можете видети на слици, а још доста примера се налази у галерији већ на почетној страни Кридлија.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0BxwCTPRt7xcKQlBra2ZEeHRKRVE/edit?usp=drive_web

Comments