Конвертери


Конвертeри на мрежи омогућавају нам да датотеке у једном формату претворимо у друге формате. Неки од њих шаљу нам конвертовани документ електронском поштом, неки га објављују па можемо користити ембед-код за уградњу на своје веб-место. Можемо на пример конвертовати ПДФ-документе у ворд или ексел-документе, и обратно, слике са текстом у текстуалне документе, различите аудио формате, видео у аудио итд. Примена је више него очигледна: кад нам је неопходан одређени формат датотеке, употребићемо конвертер који задовољава наше потребе, али и штеди време. Осим текстуалних докумената, постоје и приказани су конвертери за звучне датотеке и друге врсте датотека.УРЛ-адреса у ПДФ (PDF my URL)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 28. 5. 2015. 14:28 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Овај крајње једноставан алат омогућава претварање веб страница у ПДФ документе. У празно поље алата на средини странице, ископирате хипервезу (линк) ка страници, притиснете црвено дугме са десне стране претвори у ПДФ (Convert to PDF) и убрзо ће, зависно од величине странице и количине података на њој, кренути преузимање ПДФ датотеке која је идентична датом сајту. Бесплатна верзија не захтева регистрацију и покрива основну функцију алата, а плаћена верзија омогућава уклањање логоа сајта са креираног документа, подешавање величине странице и још нека ситнија подешавања. Такође, сајт у бесплатној верзији не конвертује странице за које конверзија траје дуже од 60 секунди.

Намена у образовању

Веб странице у оваквом облику могу бити корисне приликом представљања неког пројекта и веб странице направљене у оквиру њега. Такође могу бити погодне за штампање, за портфолио ученика или наставника, за приручнике, публикације и каталоге.

ПДФ онлајн (PDF online)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 28. 5. 2015. 12:47 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Уколико желите да лако конвертујете ПДФ документе у ворд-документе и обратно, довољно је отићи на овај сајт и одабрати једну од две опције:PDF to Word или Word to PDF које се налазе у горњем десном углу странице, одабрати жељени документ и стиснути команду постави и конвертуј (Upload and Convert). Не постоји ограничење величине конвертоване датотеке, али може се десити да конверзија потраје уколико је сервер сајта тренутно преоптерећен.

Намена у образовању

Сви конвертери имају за циљ да вам уштеде време. Уместо да неки ПДФ документ прекуцавате, довољно је да га конвертујете и касније евентуално визуелно обликујете.

ПДФ у Ексел (PDF to Excel)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 9. 2. 2017. 13:43 ]

Кратак опис и функционалност

Иако назив овог алата сугерише да је у питању конвертер ПДФ докумената у Ексел табеле, он заправо нуди још неколико конверзија и то без регистрације. Могуће је међусобно конвертовати ПДФ и Ворд документе, Ексел табеле и Пауер Поинт презентације у сваки од наведених формата. Конверзија се врши у неколико једноставних корака. Са леве стране налази се мени. На почетку одаберете из падајућег менија тип датотеке коју желите да конвертујете и тип датотеке који желите да добијете. Затим одаберете датотеку путем опције одабери датотеку (Select your file), унесете имејл адресу, на коју желите да вам стигне конвертована датотека и кликнете на конвертуј сада (Convert Now). У имејлу ћете добити линк, а кликом на њега директно преузимате конвертовану датотеку. ПДФ документ који смо конвертовали у Ворд документ био је изузетног квалитета. Сачуван је комплетан текст у оригиналном формату и боји, све слике, па чак и водени жиг уметнут на почетку странице.

Намена у образовању

Као и код осталих конвертера, овај штеди време потребно за прекуцавање текста и уметање слика из оригиналног документа.

Примери

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0BxwCTPRt7xcKUGI5OWM0eHNYSEk/edit?usp=drive_web

Инвестирајте у технологију - ПДФ решења (Investintech PDF Solutions)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 28. 5. 2015. 14:32 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Кућа ОЦР има низ бесплатних софтвера, али и оних профитабилних. Обично су они бесплатне ситне услуге које пружају као рекламу да се њихов сајт погледа и евентуално придобију корисници који ће да купе друге услуге које се плаћају. Једна од тих бесплатних услуга је класичан конвертер ПДФ-датотека у ворд. Бесплатна је услуга претварања ПДФ у Ворд на самом сајту, а на истој страници стоји реклама софтвера који се плаћа и који то исто ради успешно конвертујући ПДФ у друге формате: ППТ, Ексел и др. Овај бесплатни конвертер ради по принципу типичном за услуге ове врсте. Користећи дугме за избор датотеке, поставимо своју ПДФ-датотеку, унесемо своју имејл адресу у поље предвиђено за то. Након извесног времена путем имејла стиже нам обавештење да је посао конвертовања успео и да можемо да преузмемо Ворд-датотеку. У најави ове услуге стоји у загради да је посебно подесан за претварање скенираног текста који је сачуван као слика у ПДФ. Након конвертовања у Ворд, текст можемо да уређујемо по својим потребама.  

Намена у образовању

Услуга је корисна за наставнике који радо прикупљају радни материјал са интернета. Ти су материјали обично у ПДФ-формату. Ако хоће да да га преуреде и прилагоде својим потребама, морају да добију формат који уређивању подлеже, а то није ПДФ. Из истих разлога, наставник који скенира делове књиге, такође је добро претворити у Ворд уколико желимо да га мењамо, па је и за штампање далеко читљивији текст у ворду него онај који је скениран и сачуван као слика у ПДФ.  

Пример и упутство

Пример конвертованог текста сваки корисник може да добије у три лака корака: постављање, конвертовање, преузимање путем обавештења у имејлу. Због једноставности ових корака упутство није потребно. Једини савет је да се при опредељивању за неки од онлајн конвертера, упознате са њих неколико како бисте видели који од њих најмање промени форму садржаја у ПДФ. Јер, у зависности од комплексности садржаја, поједини конвертери умеју да направе збрку, испомерају или уопште не препознају табеле итд. 

Комета документи (Cometdocs)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 27. 5. 2015. 14:49 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Овај конвертер омогућава конвертовање ПДФ докумената у текстуалне документе, слике, ексел, хтмл итд. Алат нуди бесплатну и плаћену верзију. У бесплатној верзији, корисник има 2 гигабајта онлајн простора, величина фајла је ограничена на 150 мегабајта и на конвертовање до 5 докумената недељно. Плаћена верзија нуди више простора и неограничен број конверзија. Регистровање није неопходно, али без регистрације алат нуди само три конверзије недељно по рачунару, док је складиштење докумената ради дељења са другима ограничено на 24 сата.  Регистровани корисници имају и могућност дељења докумената. Приликом конвертовања фајлова, довољно је да фајл превучете у прозор алата и одаберете опцију конвертуј (Convert) или да фајл поставите путем опције постави (Upload). Појавиће се ново поље у које превучете приказани документ, затим одаберете у који формат желите да га конвертујете, унесете имејл адресу, притиснете опцију Конвертуј и сачекате да вам стигне електронска пошта са линком за преузимање фајла. 

Намена у образовању

Иако овај алат  има доста ограничења по питању броја бесплатних конверзија, красе га једноставност, брзина и поузданост, па је погодан ако вам је потребно брзо конвертовање без регистровања.

Замзар (Zamzar)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 28. 5. 2015. 14:33 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Замзар је дефинитивно један од свеобухватнијих конвертера, са неколико десетина подржаних формата за конвертовање. Овај алат конвертује различите врсте датотека, докумената, слика, аудио и видео записа и електронских књига, а комплетан списак свих подржаних формата можете погледати на сајту. Најпре одаберете датотеку, затим тип у који желите да је конвертујете, унесете своју имејл адресу и притиснете конвертуј (Convert). За бесплатну верзију не морате да се региструјете и онда можете да конвертујете до 15 датотека дневно укупне величине до 150 мегабајта. Плаћена верзија омогућава конвертовање већих датотека, бржу конверзију, сајт без реклама и обезбеђује подршку модератора. 

Намена у образовању

Одређени програми или веб-алати прихватају само одређене формате докумената, аудио или видео-записа, па нам алати попут Замзара олакшавају њихово конвертовање.

Онлајн конвертовање (Online Convert)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 28. 5. 2015. 13:57 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Овај конвертер омогућава конвертовање најразличитијих датотека: аудио и видео датотека, слика и докумената. Најпре одаберете који формат датотеке желите да добијете конверзијом, затим у новом прозору одаберете жељену датотеку, одредите јој назив и кликнете на конвертуј датотеку (Convert file). Регистрација није неопходна, само је потребно да на крају процеса конверзије унесете своју имејл адресу како бисте добили датотеку, мада ће након уношења адресе, аутоматски кренути њено преузимање на ваш рачунар. Уколико се региструјете а желите бесплатно да користите алат, брзина конверзије ће бити нешто мања него у плаћеној верзији, на сајту ћете видети рекламне садржаје и максимална величина датотеке је 100 мегабајта. Упркос томе, сајт има сасвим довољно опција и задовољава скоро све потребе просечног корисника рачунара.

Докс Пал (Docs Pal)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 28. 5. 2015. 14:35 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат је вредан пажње јер обухвата велики број формата различитих докумената, слика, аудио и видео датотека. Комплетан списак типова фајлова које овај алат подржава можете погледати на самом сајту. Величина документа или слике коју желите да конвертујете не би требало да прелази 50 мегабајта, док су аудио и видео фајлови ограничени на 200 мегабајта. Током једног приступа алату, можете да конвертујете до 5 фајлова. Не морате да се региструјете, довољно је да одаберете опцију претражи (Browse), пронађете документ на свом рачунару, одаберете формат оригиналног фајла (Original format) и оног који жeлите да добијете (Convert to) и притиснете конвертуј (Convert). На крају процеса конверзије добићете линк за преузимање датотеке, а можете да унесете и имејл адресу кликом на опцију пошаљи линк за преузимање путем имејла (Send a download link to my email address), па ће вам тај линк бити послат путем електронске поште. Конвертовани фајлови се чувају на серверу алата 5 дана, након тога се бришу и линк за њихово преузимање није више активан. Постоји и могућност конвертовања датотеке која се налази на неком сајту, коришћењем директног линка до ње. Недостаци овог алата су ограничење броја конверзија и спор процес конвертовања.

Намена у образовању

С обзиром на велики број подржаних формата за конвертовање, Докс Пал би нарочито могао бити погодан за електронске књиге и њихово конвертовање ради коришћења на различитим мобилним уређајима.

Mедиjа (Media.io)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 9. 2. 2017. 13:44 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је конвертeр различитих врста аудио фајлова (mp2, wav, ogg, wma). Осим формата, можете да одаберете и квалитет добијеног аудио-записа. Овај конвертер одликује једноставност, а у прилог томе иде и чињеница да је потпуно беплатан и да регистрација није неопходна.

Намена у образовању

Приликом креирања наставних садржаја, неки алати прихватају само одређене аудио формате. Аудио запис преузет са интернета или снимљен на мобилном телефону се помоћу овог алата лако може конвертовати у жељени формат.

Примери

Изглед радног окружења конвертера Медија.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0BxwCTPRt7xcKcjA4NzNoZ3VadUU/edit?usp=drive_web


1-9 of 9