Облаци речи


 Визуализација и анимација речи и генерисање у облак речи путем једноставних алата је само наоко игра. Овако генерисане речи потпомажу памћење, интелектуалне вештине издвајања кључних речи и одвајања битног од небитног. 

Вордл (Wordle)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 27.04.2015. 14:39 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

На датој интернет адреси налази се крајње једноставан алат за креирање ,,Oблака’’ речи (“word clouds”). Све што је потребно је да на датој адреси кликнете на креирај (Create), унесете жељене речи и кликнете на крени (Gо). Тиме сте креирали свој Облак речи коме сада можете мењати стил фонта, боју слова и позадине, као и правац речи, а затим га одштампати или сачувати у галерији. Уколико нисте сигурни шта је најбоље визуелно решење за вас, можете најпре погледати галерију креираних облака или кликнути на насумични одабир (randomize). Уклањање речи из генерисаног Облака вршите десним кликом на жељену реч и кликом на уклони (remove). Уколико желите да истакнете неку реч, откуцајте је више пута и она ће бити приказана као знатно већа у односу на остале. Једина мана је што не постоји опција у менију уколико желите да сачувате свој Облак речи у компјутеру, али се то да лако предупредити тако што ћете ,,сликати” екран (ctrl + Print Screen), а затим у програму Paint одабрати опције измени - налепи - сачувај као (Edit - Paste - Save as).

Намена у образовању

Попут других сличних алата, Облак речи може се користити за истицање најчешћих грешака у правопису, за организовање врста речи, за вежбање речи тешких за писање у страном језику, за издавајање најбитнијих идеја и креирање постера.

Примери

Ученик Иван Јанковић издвојио је помоћу овог алата кључне појмове везано за дело ,,На Дрини ћуприја".
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0BxwCTPRt7xcKd3BtUzlISE9HWDg/edit?usp=drive_web

Упутство

Текстуално упутство за овај алат можете видети и преузети на следећој адреси.

Изгнана реч (Word It Out)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 27.04.2015. 14:31 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Један од многобројних веб-алата који трансформишу унети текст у допадљиве облаке речи прима ћирилицу и даје занимљиве облике облака речи. Не захтева регистровање, само изаберете картицу креирај (Create), унесете текст и направите облак. Уколико сте незадовољни оним што видите, кликнете на дугме поново нацртај (Redraw) док не добијете распоред којим сте задовољни, а на дугмету насумична подешавања (Random settings) мењате боје. Уколико вам се не допадају аутоматска решења и желите да се бавите детаљнијим избором боја и распоређивањем речи у облаку, испод прозора за приказ имате посебан прозор за подешавања изгледа, величине, боја, врсте фонта. Када сте задовољни изгледом облака речи сачувате га и у прозору који вам се отвори добићете опције за именовање, опис облака, избор да ли желите да га делите или ће остати приватан, са ким га делите. Обавезно унесите своју имејл-адресу на коју ће вам стићи линк линк који означава место вашег облака у галерији облака, који можете слати и другима, и линк за уређивање облака, ако пожелите да га накнадно мењате. Пошто добијете линк, кликом на њега бићете одведени у галерију и свој облак. Тек одатле можете да шаљете линк другима путем имејла, на друштвене мреже, да га сачувате на рачунару. Испод облака имате и мали прозорчић у којем је ембед-код који служи за уградњу облака речи у ваше веб-место. Можете чак и да заштите своје дело лиценцом Креативне заједнице. Уколико чувате облак као слику, ћирилица вам се неће видети па је боље да једноставно "усликате" облак неким од алата за снимање екрана.

Намена у образовању

Осим што лепо изгледају, облаци речи су идеалан начин за истицање кључних речи неког текста, затим мотивске структуре неког књижевно-уметничког штива, тема неке наставне целине итд. Наравно, много је ефикасније да га ученици раде јер пре самог ,,играња" са овим алатом, морају да се баве текстом, дефинишу речи у мисаоном процесу који игрању претходи. 

Примери

Примере можете погледати на самом сервису, а ево и примера на нашем језику, баш о Вебциклопедији.

Типично окретање (Flipping Typical)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 20.03.2015. 15:06 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Типично окретање је крајње једноставан и практичан алат. Када желите да видите како одређени текст изгледа у различитим фонтовима, на овом сајту укуцате реч или фразу и аутоматски добијате приказ те речи у најразличитијим фонтовима. На врху почетне странице кликните на белу површину и појавиће се курсоr, а затим откуцајте жељену реч или фразу. Занимљиво је да сајт заправо користи фонтове које већ поседујете на рачунару, само вам даје бољи и свеобухватнији преглед тих фонтова и скраћује време њихове претраге и прегледа. Можете користити и пречице на тастатури crtl + b (bold) или crtl + i (italic) да бисте подебљали или искосили унете речи.

Намена у образовању

Користан је када су вам фонт и визуелна страна рада битни, приликом писања семинарских радова, пројеката, извештаја, креирања сајтова или блогова.

Примери

Алат нема могућност дељења испробаних фонтова, али таква опција за овакав алат није ни неопходна.

Осликавање замисли (Image chef)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 27.04.2015. 14:39 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

"Кухиња за слике" садржи читав низ алатки од рамова и ефеката, преко комбинације слике и слова до мозаика речи. Овде представљамо алатку која прави мозаик речи у облику који на самом сервису одаберемо (срце, круг, крст и многи други). Речи уносимо у пољу за то, а уколико нам се не свиди распоред добијен први пут само поновимо поступак генерисања. Боја речи се такође бира, као и позадина облика у које се речи смештају. тако добијен мозаик се дели путем социјалних мрежа и чува на рачунару као слика.

Намена у образовању

Примена у образовању потпуно је иста као и за све алате за креирање облака или мозаика речи: резимирају и истичу кључне речи већег текста, сликовито представљају носеће идеје и замисли.

Примери

Ево како изгледају музички жанрови који се уче у основној школи на часовима енглеског језика, приказани у облаку речи у облику ноте.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0BxwCTPRt7xcKYV8tZHpNVklWRE0/edit?usp=drive_web

Тагкседо (Tagxedo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21.03.2015. 06:02 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

На самом почетку коришћења овог алата, мораћете да инсталирате Мајкрософт Силверлајт (Microsoft Silverlight), но немојте да вас то обесхрабри, јер је инсталација брза, једноставна и безопасна, а сам додатак се налази на сајту Тагкседа. Након инсталације, рестартујте рачунар, а затим приступите сајту и кликните на креирај (Create). Облаци или мозаици речи у овом алату се могу креирати тако да буду распоређене у неки од понуђених облика у оквиру самог алата или у неку слику коју повучемо са рачунара. При томе ваља водити рачуна да слика не буде мутна и да су боје довољно контрастне, мада се подешавањима може поправљати тако да речи у слици буду видљиве. Речи ће се распоређивати на тамне боје и сенке. Величина и фонт слова се такође подешава, а можете бирати и теме, као и боју и распоред речи. Направљени сликовни мозаик речи се може делити и сачувати на познате начине. Можете га поделити на некој од друштвених мрежа, сачувати га као слику или одштампати директно са сајта. Посебно је занимљиво чување мозаика у виду анимације, коју затим можете уградити у сајт или блог путем ембед кода. Уколико то желите, приликом чувања одаберите опцију веб (Web), а затим одаберите пошаљи (Submit). Добићете неколико линкова, а за уградњу у блог користите последњи у низу (IFrame Code Snippet). Величину анимације можете контролисати променом вредности њене висине и ширине у оквиру самог кода, где су те вредности наведене (width="300" height="300").

Намена у образовању

Примена и овог алата је потпуно иста као осталих облака или мозаика речи: за истицање кључних речи.

Примери

Бројне примере можете погледати у галерији Тагкседоа.

Оживљена слова (Live Typing)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21.03.2015. 06:12 Марија Јовић ]

Кратак опис и функционалност

Иако естетски недотеране, речи које унесете на овом сервису, оживеће и већ то ће бити довољно атрактивно. На сервису бирате руски језик ако пишете ћирилицом, брзину померања слова. Када генеришете избор узима се ембед-код и оживљене речи се уграђују у веб-место. 

Намена у образовању

Примена је чисто ефектне природе за истицање неке мисли или идеје на веб-месту.

Примери

Пример кључних речи као покретних слова текста о Мирослављевом јеванђељу радили су ученици. Путем линка видимо како изгледају на самом сервису, а испод су уграђене путем ембед-кода.


1-6 of 6