Тексторајзер (Textorizer)

поставио/ла Славица Јурић 19. 7. 2017. 17:07   [ ажурирано 23. 10. 2017. 12:09 ]

Кратак опис и функционалност 

Овај алат генерише слику и текст, али је слика примарна. Тешко може да се каже да текст овде преноси неку информацију у смислу кључних речи или ознака јер је његова читљивост отежана. Текст би зато требало да буде у уској вези са сликом, мада не мора. Алат ради тако што од слике коју поставимо са рачунара, прави векторску графику уз помоћ унесеног текста. Постоји три начина израде слике: Тексторизер 1 (Textorizer 1), Тексторизер 2 (Textorizer 2) и Екскофајзер (Excoffizer). Код сва три начина, принцип рада је сличан. Прва два начина подразумевају постављање слике и текста који иде преко слике. Тексторајзер 1 размешта унесене речи на обрисе и ивице слике, а Тексторајзер 2 текст поставља континуирано преко слике. Екскофајзер уопште нема текст, него од линија којима подешавамо облик, размак и растегљивост прави неку врсту пикселизоване слике. У сва три случаја у левом делу радног окружења имамо различите алатке за подешавање величине, волумена, размака, прозирности итд.  

Намена у образовању 

У образовању Тексторајзер 2 може најбоље да се искористи јер комбинује слику као позадину, а преко ње иде текст континуирано. На тај начин сажеци, дефиниције и најбитнија сазанања лекције или сазнања о некој теми, закључци о неком истраживању, договори након разматрања или решење проблема може да се визуализује. Најбоље је када позадинска слика буде у вези са текстом, а текст да се подеси да буде читљив. Визуализација речи допринеће њиховој упечатљивости и памтљивости.

Пример 

На почетној страни постоји читав низ примера. Такође, када изаберемо један од начина, већ имамо постављену слику и њен изглед.

Упутство 

Сликовно упутство приказује изглед радног окружења са опцијама подешавања за сва три начина добијања слике са текстом. Кликом на слику прегледајте је у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkSVJnU2FYc3BxNzA/view?usp=drive_web

Comments