Чаробњак (Voyant)

поставио/ла Славица Јурић 19. 7. 2017. 17:15   [ ажурирано 23. 10. 2017. 12:08 ]

Кратак опис и функционалност 

На француском назив овог алата значи чаробњак. Облак речи је само једна опција овог алата, јер он корисницима даје далеко више могућности за комплетну анализу текста, бесплатно и без регистрације. Преведен је на више језика, па и на српски, а језик се бира на почетној страни. На почетној страни се уноси и текст било налепљивањем, било постављањем читавог документа. Кликом на команду откривање, отвориће нам се нови прозор у којем у три колоне добијамо вишеструке могућности анализе текста. Укупан текст можемо да добијемо као облак речи, табеларно, у виду мапе, као разнобојне кружиће и континуирано као у документу. Бирањем одређене рећи у последњој колони добијамо сегментиране извештаје текста и фреквентност те речи. У другом, доњем делу испод колона имамо опције за добијање сажетака и међусобног односа речи у контексту и то у различитим графичким решењима. 

Намена у образовању 

Алат можемо да користимо за анализу и интерпретацију текстова било које врсте. Његова је највећа предност што те анализе добијамо у различитим графичким решењима, које можемо да поставимо као прилог у своју анализу.    

Пример 

Пример графичког приказа термина из текста у балончићима прилажемо као слику, а још неки примери, укључујући и облак речи видљиви су у упутству. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkaWdoazRjZUV3Y3M/view?usp=drive_web

Упутство 

Слика приказује основне операције при коришћењу алата. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkSTVvdzNTelloRTQ/view?usp=drive_web


Comments