Генератор облака речи (Word Cloud Generator)

поставио/ла Славица Јурић 19. 7. 2017. 17:11   [ ажурирано 23. 10. 2017. 12:07 ]

Кратак опис и функционалност 

Фри-ленсер Џејсон Дејвис (Jason Davies) из Лондона има читав низ практичних и мање практичних софтверских решења међу којима је креатор облака ознака (tag cloud). На страници која је део сајта овог инжењера сваки посетилац може бесплатно и без регистрације да креира облак речи. То ћемо учинити тако што у пољу за текст налепимо део текста или кључне речи и путем комаде за креирање (Go) добити облак речи. Најкрупније ће бити речи које се најчешће помињу. Уколико нам се облак не допада, променићемо им облик речи у самом тексту да би  речи биле у номинативу, поновити речи које желимо да буду веће и сл. У опцијама испод текст-бокса можемо да подесимо смер, оријентацију, број речи, фонт. После сваког подешавања можемо да видимо како се промене одражавају на изглед облака тако што ћемо поново активирати команду за израду облака. Облак речи које смо добили можемо да преузмемо као слику у СВГ-формату. Како је то формат који се појављује у прегледачу, ако желимо да добијемо у неком другом формату или да копирамо слику у датотеку, то ћемо учинити избором опције за копирање или чување десним кликом на СВГ-слику.

Намена у образовању 

Приступачнот странице, једноставност и брзина добијања облака речи чини овај алат  врло практичним и за наставнике и за ученике. Наставници своје часове могу започињати или завршавати издвајањем кључних речи из лекције у виду облака речи, или их користити асоцијативном техником као мотивацију и изазов за даљи рад. Ученици креирањем облака речи могу да визуализују своје разумевање неког текста, лекције, теме. 

Пример 

Наставни циљеви при обради једне лирске песме дати су као облак речи на слици која је сачувана у СВГ-формату, а  затим десним кликом на њу сачувана као ПНГ-слика.  
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkc3hGbC1rOTlpR3c/view?usp=drive_web

Упутство 

  • На страници сајта аутора алата објашњено је како генератор ради (How the Word Cloud Generator Works) на енглеском језику.
  • Сликовно упутство приказује радно окружење генератора и начин чувања преузете слике  у СВГ-формату.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkLXNWLTRvUkJWdzg/view?usp=drive_web

Comments