Сејање речи (WordSift)

поставио/ла Славица Јурић 19. 7. 2017. 17:14   [ ажурирано 23. 10. 2017. 12:07 ]

Кратак опис и функционалност 

Читав тим стручњака из различитих институција развијао је овај потпуно бесплатан алат који ради без регистрације. Његов развој почива на модерним истраживањима о развоју читалачке писмености, разумевању текста и формирање речника код младих, а посебно академског речника тј. корпуса стручних термина који су важни за сваку науку и наставни предмет. Алат је замишљен као нека врста визуелног тезуаруса, који претвара текст у визуелни речник - облак речи, истичући најчешће понављане речи, а нуди и филтере и опције за приказ значења стручних термина. Овако амбициозан циљ остварив је само за енглески језик. Остали алат могу да користе као класичан облак речи који из текста издваја кључне и често понављане речи. На почетној страни унећете текст који желите да визуализујете. Број речи је, практично неограничен, али најбољи резултати су са текстом дужине од 50 речи. Препоручујемо да одмах из текста избришете помоћне глаголе, заменице, везнике и друге помоћне и мање значајне речи јер ће учесталост у тексту непотребно од њих учинити највидније речи што не одговара њиховом значају за разумевање текста. У тексту на енглеском језику, алат сам "просеје" речи и одвоји кључне, а за остале језике, морамо то учинити сами. Након тога командом Просеј (Sift) дајете наређење да направи облак речи. У следећем прозору добићемо облак речи. Ако вам се не допада распоред, можете поново прераспоредити речи (Redraw the cloud). У стиловима (Cloud Styles) бирате стил облака речи који одређује положај речи и укупан облик. Најважнија опција је подешавањa (Show/hide the cloud settings) смештена на крају горњег реда алатки. У подешавањима бирамо и мењамо број речи за приказ, фонт, оријентацију и распоред речи, сет боја и чувамо добијен облак речи као слику, у СВГ или ПНГ-формату. За кориснике других језика је мање важна одлична опција прегледа маркиране речи у академском речнику (Mark Words) јер се односи само на енглески језик и текст на енглеском. У мањим прозорима испод облака речи су занимљиве могућности. Маркирану реч можете да претражујете у сликама и видео-записима и добићете преглед слика и видеа у којима се реч појављује. У последњем прозору на дну добијате неку врсту извештаја о маркираној речи у контексту: колико пута и у колико реченица се реч појавила.  

Намена у образовању

Алат ће најефикаснији бити у настави енглеског језика јер ће засигурно утицати на богаћење речи и разумевање текста, дефинисање и проналажење значења и објашњења појединих стручних термина. Ако га користимо на српском језику, добићемо класичан  облак речи. Може да послужи за издвајање кључних речи уз одређени опрез јер аутоматско коришћење може да направо кључне речи од везника. Уз помоћ алата можемо да проучавамо стил и визуелно приказујемо фреквентност речи. Ефикасан је када га ученици користи да би сликом и видео-записима објаснили непознате речи које пронађу у тексту и чије значење не разумеју.

Пример 

Уводни текст у Оквиру дигиталних компетенција - Наставник за дигитално доба састоји се од 40-ак речи и добио је овакав облак речи: 

Упутство 

Сликовно упутство приказује радно окружење и опције са добијеним облаком речи. Клините на слику да би се отворила у пуној величини. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkSzczbGE5UXd0UFk/view?usp=drive_web


Comments