Откуцај то (Typeit)

поставио/ла Славица Јурић 19. 7. 2017. 16:52   [ ажурирано 23. 10. 2017. 11:58 ]

Кратак опис и функционалност

Аутор овог корисног алата Пољак Томаш Шиналски (Tomasz Szynalski) на сајту пише да је желео да помогне свима који имају потребу да повремено откуцају текст на другом језику, да користе акценте, дијакритичке знаке или неке друге језичке симболе и ознаке. Такви корисници више не морају да инсталирају посебне софтвере, трагају за симболима и користе незгодне пречице на тастатури. На овом сајту, потпуно бесплатно и без регистрације, имамо могућност да откуцамо текст брзо комбинујући своју тастатуру и онлајн тастатуру са језичким ознакама које немамо на тастатури. На списку језика налазе се главни светски језици, европски и неколико источних, као и ознаке за фонетску транскрипцију у енглеском (IPA English). На почетној страници бираћемо језик, односно систем језичких знакова и у новом прозору добићемо у горњем делу странице систем знакова, а испод текст-бокс. Будући да већина језика користи латинично писмо, на онлајн тастатури на сајту не понављају се ознаке које су уобичајене и постоје на енглеским тастатурама, него само оне карактерситичне за тај језик или тај систем знакова. Изузетак чини руски језик где је дата комплетна руска азбука. Док куцамо текст, он ће бити аутоматски сачуван. Када завршимо, копираћемо га и налепити у свој документ или тамо где нам је потребан.

Намена у образовању

У настави страних језика овај алат може бити од велике помоћи и наставницима и ученицима. Посебну групу чине математички симболи и ознаке које се користи у науци, па ће овај алат бити од помоћи и у другим предметима.   

Пример 

Израз Британска фонетска конвенција односно British phonetic convention  откуцана у систему знакова за фонетску транскропцију ИПА:   ˈbrɪtɪʃ fəʊˈnɛtɪk kənˈvɛnʃən

Упутство

Сликовно упутство приказује почетну страницу и радно окружење алата са примерима руског језика и математичких и научних симбола. Да бисте слику видели у пуној величини, кликните на њу.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkUWVUVmZZY2I3c2s/view?usp=drive_web

Comments