Енглеско-енглески речници

Mакмилан речник (MacMillan Dictionary)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 18:17 ]

Кратак опис и функционалност

Домаћа јавност зна за Макмилан издавачку кућу, бар по уџбеницима енглеског језика за ученике. Под девизом: Учи, живи и воли енглески на овом сајту се нуди онлајн дефиниције речи у британској и америчкој варијанти енглеског језика. Реч се уноси у поље за претрагу, и након команде на тастатури ентер појављују се објашњења. Уз објашњење, речник нуди информације о врсти речи, синонимима и сличним речима у скраћеном приказу и у детаљном тезаурусу. Кликом на иконицу звучника добијамо и звучни изговор, а транскрипцију изговора у загради поред звучника. Посебност овог сајта су додатни алати: Отворени речник (Open Dictionary) где корисници могу сами да додају речи, скраћенице, жаргонизме и да их описују и дефинишу; Игре (Games) нуде једноставне лингвистичке образовне игре које потпомажу учење енглеског језика: Ресурсе који нуди видео-записе, поуке из граматике и друго.
На сајту могу да засметају рекламе које нису неукусне, али се налазе и бочно и између елемената у централном делу, како на којој страници.  


Проналазач синонима (SyhonymFinder)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 19:22 ]

Кратак опис и функционалност

Речник синонима, антонима и дефиниција енглеског језика функционише једноставно. У картицама се одабере шта желимо да претражимо: синониме, антониме или дефиниције, укуцамо реч и добијамо списак погодака.


Само речи (JTW - Just The Word)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 19:17 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је одличан алат за претраживање колокација на енглеском језику. Само укуцајте реч коју желите и приказаће вам низ термина који често иду уз тражену реч. Приликом претраге, можемо означити претрагу тезауруса (Thesaurus) или претрагу најчешћих грешака оних који уче енглески језик (Learner Errors). Дати су и примери коришћења, а дужином зелене линије је графички приказано које колокације се чешће користе. Зелена линија означава добру комбинацију речи, црвена лошу комбинацију, а плава означава колокације сличног значења. Овај алат је велика помоћ у писању, приликом правилног одабира речи и колокација.


Речник идиома (Dictionary by Farlex)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 19:19 ]

Кратак опис и функционалност

Речник идиома и фраза заснован је на речнику Универзитета у Кембриџу и Гугловом и Бинг претраживачу. Обухвата идиоме и фразе три варијанте енглеског језика: британске, америчке и аустралијске. Сајт има посебне картице - филтере за налажење за стручне речнике: медицински, финасијски: посебне за скраћенице; и посебне за енциклопедију и Википедију.


Синоним (Synonym)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 19:13 ]

Кратак опис и функционалност

Енглеско-енглески речник који омогућава једноставну претрагу синонима, антонима и кратких дефиниција уношењем речи и кликом на табове изнад ње. 


Речник (Dictionary)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 19:20 ]

Кратак опис и функционалност

Онлајн једноставног назива Речник је енглеско-енглески речник и тезаурус, који поседује једнаке опције као већина речника овог типа. Оно што га издваја је опција Динамо реч (Word dynamo), у оквиру које ученици могу да тестирају сами себе колико познају речи везане за одређену категорију. Недостатак речника је што је визуелно мало неусклађен, па разни елементи невешто постављени могу да збуне корисника.


Огромни тезаурус (Big Huge Thesaurus)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 19:24 ]

Кратак опис и функционалност

Огромни тезаурус је право богатство. Када укуцате реч на енглеском језику, добићете њен антоним, синониме, повезане и сличне термине, речи које звуче слично као унети термин и речи које се са њим римују.


Урбан, речник сленга (Urban)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 19:09 ]

Кратак опис и функционалност

Урбан је речник сленга и жаргона. Језик је жива материја и стално се мења, допуњује и обогаћује. То се највише осликава управо у сленгу, где свака генерација или свака област живота или науке има, на неки начин, своју варијанту званичног језика. Овај енглеско-енглески речник нуди описе и дефиниције најразноврснијих појмова, те стога треба бити обазрив јер није намењен популацији млађој од тринаест година. Корисници се могу пријавити да буду и уредници и тако дају свој допринос овом из дана у дан богатијем речнику,  а сви корисници могу гласом за или против да дају своје мишљење о дефиницији појма кликом на иконице са њене десне стране. Примена се нарочито огледа у разумевању и превођењу актуелних филмова или текстова богатих сленгом.


Обрнути речник (OneLook Reverse Dictionary)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 19:26 ]

Кратак опис и функционалност

Овај речник енглеског језика омогућава да се опише концепт са више речи и да се преко израза унетих у опис добије објашњење за речи, изразе и фразе које садржи тај концепт. Коришћење је једноставно: у велико поље за унос концепта се укуцају речи, кликне на дугме Пронађи речи (Find words), мало сачека и испод се добије листа погодака - речи и изрази са објашњењима. 

Упутство

На почетној страници описан је принцип по којем овај речник функционише и приложени су примери.

Вордник (Wordnik)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 18:43 ]

Кратак опис и функционалност

Изузетно богат енглеско-енглески речник  комбинује информације са неколико других речника. Овај речник нуди дефиниције на енглеском, богате примере, етимологију, односно порекло речи, синониме, чак и речи које се римују са траженим појмом, листе речи, слике које визуелно објашњавају реч и звук помоћу којег чујете изговор. За претраживање речника не морате да се региструјете, али као регистровани корисник можете да остављате коментаре, да правите сопствене листе речи и да додајете звучне ефекте везане за речи.

Примери

Погледајте пример значење речи песма (song)


1-10 of 10