Вишејезични

Вишејезични онлајн речник (Online recnik)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 18:37 ]

Кратак опис и функционалност

Овај речник преводи речи и текст са неколико најпознатијих језика на српски и обратно, допуњујући превод дефиницијама на изворном језику. Осим ове основне функције, са десне стране ћете наћи лексикон, који врши проверу текста откуцаног на енглеском односно спелинга. Поред њега налази се и прилично богата граматика енглеског језика на српском језику. На врху странице наћи ћете и индекс речи и израза, опцију за превођење текстова и опцију за изговор текста, помоћу које откуцан текст на енглеском језику до сто знакова можете преслушати и тако вежбати изговор речи. Ова опција функционише само у прегледачима Мозила и Опера
Странице прати низ реклама што може да буде мана овог сајта.


Крстарица речник (Krstarica rečnik)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 18:56 ]

Кратак опис и функционалност

Речник преводи речи са енглеског и још двадесетак језика на српски језик и обратно. Укуцате реч и притиснете опцију преведи. Речник нуди превод читавог текста и заправо је интгрисан Гуглов преводилац, те оно што је речено за Гуглов преводилац, важи и за овај речник. 


Дефиниције (Definitions)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 18:45 ]

Кратак опис и функционалност

Овај вишејезични речник нуди кратке дефиниције речи на енглеском језику, али нуди и превод речи и израза на преко 20 језика. Оно што га помало издваја од других речника су категорије речи које се налазе на почетној страни, па ћете тако наћи речи подељене у категорије Људи (People), Места (Places), Природа (Nature), Технологија (Technology), Историја (History) и Разно (Miscellaneous). Занимљиво је да речник не даје искључиво дефиниције речи, већ објашњава и појмове везане за споменуте категорије, личности, догађаје, изуме. Са леве стране је и Реч дана (Our term of the day). Недостатак речника су прилично упадљиве Гугл рекламе, које одвраћају пажњу посетиоцу.

Намена у образовању

Осим стандардне примене као код већине речника, овај речник може бити интересантан за богаћење знања опште културе, захваљујући описима познатих места, личности, догађаја итд. 

Примери

Опис познатог глумца Роберта де Нира налази се у речнику у категорији Људи. 


Гуглов преводилац (Google transliteration)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 18:40 ]

Кратак опис и функционалност

Овај, можда и најпознатији сервис за превођење, нуди превођење са преко педесет језика. Осим појединачних речи, постоји могућност и превођења текстова, али ове преводе не треба олако схватити као савршене. Напротив, они нам могу послужити само као смерница у раду са документом на страном језику. Опција која нам такође може бити веома корисна је превођење читавих интернет страница. Уколико је сајт који желимо да користимо, на нама непознатом језику, довољно је да линк те странице укуцамо у Гугл Преводилац и он ће страницу приказати на језику који одаберемо, што ће нам олакшати навигацију и проналажење жељених садржаја. Ништа мање интересантна је и опција детектовања непознатог нам језика, где Гугл Преводилац детектује на ком језику је дати текст. Кликом на иконицу звучника увек можемо чути изговор што је још једна важна опција преводиоца.


Фуорво (Forvo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 5. 7. 2016. 09:33 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Фуорво је несвакидашњи речник, заправо највећа база изговора на свету. Сваки дан расте јер регистрацијом на сајту можемо и сами да снимимо изговор неке речи на свом језику. наравно, постоји и српски језик, а на страници језика постоји евиденција са бројем изговора и српски језик спада у најнижу категорију: 500-5000, док, рецимо, хрватски има више од 10.000.  Осим по језику, изговор се може претражити и по областима. Поред речи се налази стрелица која је уствари знак за рад плејера путем којег слушамо изговор речи.

Намена у образовању

Намена је дефинисана девизом на сајту: Додајте речи, изговорите, слушајте и учите! Друга њена намена је далеко племенитија, а то је да постанете сарадник тако што ћете сам додавати речи које не постоје у бази. У том случају, поставићете реч, објашњење и снимити њен изговор. 

Примери

Приступ је слободан ка свим примерима.


1-5 of 5