Визуелни

Жустре речи (Snappy Words)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 30. 5. 2015. 16:03 ]

Кратак опис и функционалност

Интерактивни енглеско - енглески речник синонима комбинује текст и графику. Када укуцате одређену реч, добићете визуелно приказане синониме или речи изведене из основног појма, на пример именице и глаголе везане за одређени придев. Различите врсте речи су означене различитим бојама, а објашњење је дато у виду обојених кругова и линија. Преласком миша преко неког појма, добије се мали прозор у коме се налази додатно објашњење. Дуплим кликом на неки од синонима тражене речи или на изведени појам, појављују се нове речи и термини у облачићима, којима се можете и поиграти превлачећи их преко екрана. 

Намена у образовању

Наставници овај речник могу да препоруче ученицима који имају визуелни тип интелигенције и памћења. 

Примери

Пример речи циљ (goal) у визуелном приказу погледајте на слици у десном бочном менију.

Упутство

Коришћење овог речника је крајње једноставно, а текстуални опис на енглеском језику налази се на почетној страни одмах испод радног дела.

Визуализовани језик (VizLingo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 18:27 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је апликација за мобилне телефоне. Инсталацијом на мобилним телефонима, укуцавамо поруку и њу апликација аутоматски вузуализује. Апликација личи на игру, али најмлађима може да помогне и мотивише их за вежбање и учење писања страног језика. 


Визуелни тезаурус (Visual Thesaurus)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 30. 5. 2015. 16:05 ]

Кратак опис и функционалност

У визуелном тезаурусу има преко 145 хиљада речи енглеског језика и 115 хиљада значења. Уношењем речи, објашњење и значења и промене значењу у различитим примерима добијамо у визуелном приказу мапе ума. Тезаурус нуди могућност персонализације, па корисник може да промени фонт и величину прилагођавајући их себи уз помоћ панела за уређивање. Уз тезаурус иде и алатка VocabGrabber која у неколико кликова омогућава да копирате било који текст, алат вам разврста речи, одреди област на коју се доносе и визуелно прикаже њихову фреквентност, а са десне стране објашњење графички, кроз мапе. 
Постоји и плаћена верзија за институције, али и у бесплатној верзији алат нуди низ корисних опција.

Намена у образовању

На самом сајту постоји страница намењена образовним радницима (Educators) где су изнесени примери коришћења речника у настави. 

Примери

Слика примера коришћења алатке VocabGrabber налази се у десном бочном менију. 

Упутство

Видео-упутство на енглеском језику уводи нас у техничко коришћење тезауруса

Лексипедија (Lexipedia)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 19:31 ]

Кратак опис и функционалност

Лексипедија је вишејезични речник, делом визуелни, а делом текстуални. Покрива енглески, француски, немачки, италијански, холандски и шпански језик. Уношењем термина, добијамо визуелно приказану реч и за њу везане сличне и асоцијативне појмове. На сваку од тих визуелно приказаних речи можемо да кликнемо и да онда она буде центар наше претраге. Са леве стране екрана налази се мини тезаурус са објашњењем речи и са синонимима, и антонимима.

Примери

На почетној страници кориснике чека визуелна мапа речи Добродошли (Welcome).


Визуелно-графички речник (Visuwords)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 30. 5. 2015. 16:06 ]

Кратак опис и функционалност

У самом називу речника откривена је његова природа. То је речник који када унесете реч у поље приказује њен однос са другим сличним речима, и то у графички, у облику концептуалне мапе. Концепти у добијеној мапи налазе се графички, разликују се по боји и облику оквира у које су смештени. Са леве стране је легенда тих графичких ознака на основу које тумачимо врсту речи и њихове функције у реченици, групу којој припада. Централни део у коме се указује мапа, речи заправо је бесконачна табла која нам омогућава зумирање добијених резултата или приказ у пуном екрану.

Намена у образовању

Овај речник ће навести ученике да о речима размишљају концептуално. 

Примери

Најлакше је да укуцате било коју реч и одмах проверите свој пример.

Упутство

На истој страници на којој је легенда и радни простор налази се кратко текстуално упутство на енглеском језику. 

Визуелни речник (Visual Dictionary Online)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 4. 3. 2015. 18:29 ]

Кратак опис и функционалност

Визуелни онлајн речник енглеског језика садржи збирке заштићених слика испод којих се дају објашњења и изговор у звучној датотеци која се може и преузети. Слике су сврстане по категоријама тема у левом бочном менију, а могу се претраживати и у пољу за претрагу укуцавањем речи. Слике нису пуке фотографије, него често садрже графичка објашњења. Сваку слику можемо да додамо на свој блог. Осим дефиниције речи, у уводном делу су дате и кратке информације о историјату, пореклу, у зависности од  саме речи. По овим својим особинама речник је енциклопедијског карактера. 


1-6 of 6